Bästa glassmaskin 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Glassmaskin bäst i test

Vill du vara sommarens glassigaste och coolaste värd? Då vill vi tipsa dig om att investera i en glassmaskin! Med en glassmaskin hemma kan du bjuda hela familjen, alla gäster och besökare på glass precis när du vill. Det bästa är att du med en glassmaskin kan göra hemmagjord glass på riktigt, där du själv kan bestämma exakt vad den ska innehålla, vilken smak den ska ha och hur den ska se ut. Du kan också avgöra om du vill göra vanlig krämig glass eller om du vill testa dig på att göra sorbet. Har du en fritös kan du också göra helt egen friterad glass!

Med en glassmaskin hemma har du alltså alla möjligheter att göra precis den där glassen som du alltid drömt om att göra, och drömt om att äta. Idag finns det en uppsjö av olika modeller av glassmaskiner att välja mellan på marknaden. Det innebär att sannolikheten är väldigt stor att även du kan hitta din favorit! Inte minst om du läser vår artikel. 

Köp glassmaskin hos KitchenTime – Fri frakt

Jämföra glassmaskiner

I och med att det idag finns så många olika glassmaskiner att välja mellan på marknaden kan det vara svårt att veta vilken av alla varianter man själv ska köpa hem. Det finns ju så många olika storlekar, färger, former, funktioner och designs att välja mellan, så vilken av alla dessa konstruktioner passar just mig och mina behov bäst?

Den frågan kan med andra ord vara lite svår att svara på. Det hela beror på vad just du eftersöker och vill ha, samt hur din situation och förutsättningar ser ut. Har du inte tidigare använt dig av en glassmaskin eller gjort egen glass är det inte helt lätt att veta just det. Det samma gäller om du ska köpa en fritös, en blender eller liknande apparat till köket.

För att öka sannolikheten om att du ska hitta den bästa glassmaskinen för dig kan det vara smart att jämföra glassmaskiner. På så sätt får du en tydlig bild över vilka olika modeller, funktioner och egenskaper du egentligen har att välja mellan, vilket i sin tur bidrar till att det kan bli tydligare för dig vilka av alla dessa olika alternativ som matchar med dina önskemål. 

Jämför glassmaskin enkelt online

Att vi idag kan handla online innebär inte bara att det är otroligt smidigt och enkelt att köpa hem det man vill utan att ens behöva besöka en affär, men där leveranserna ändå är otroligt snabba och både hantering och betalning görs på ett kick. Utan med det utbud som finns online är det även otroligt smidigt att se över hela det utbud som finns att tillgå. 

Det innebär alltså att du kan jämföra alla olika glassmaskiner med varandra bara genom att klicka dig in på olika hemsidor och e-butiker. Det finns även specifika jämförelsetjänster du kan använda dig av för att på bara några sekunder på en komplett överblick över alla olika val du kan göra, där du kan sortera på relevans baserat på egna önskemål och behov. 

Vilken glassmaskin ska jag välja – med eller utan kompressor?

Som vi tidigare varit inne på finns det idag en mängd olika glassmaskiner av alla olika färger, former, storlekar, designs och funktioner att välja mellan på marknaden. När det kommer till olika glassmaskiner brukar man dock dela upp dem i två huvudkategorier; glassmaskin med kompressor och glassmaskin utan kompressor. Så vilken ska man välja?

Glassmaskin med kompressor

En glassmaskin med kompressor kommer passa bäst för dig som vill att glassmaskinen ska vara så självgående och effektiv som möjligt. Är den utformad med en kompressor kommer den sköta allt från att röra runt alla ingredienser (du behöver bara skära upp dem med en kniv och se till att fördela dem jämnt) till att samtidigt frysa smeten och helt enkelt se till att det blir en färdig glass av det. 

Det går med andra ord väldigt snabbt, smidigt och effektivt med en glassmaskin med kompressor. Nackdelen är att dessa modeller ofta är lite större, tyngre och klumpigare, samt att de ofta är dyrare. Fördelen är dock att det går väldigt snabbt att göra även lite större portioner glass, och du behöver inte planera så långt i förväg eller avvara plats i frysen. 

Glassmaskin utan kompressor

Vill du istället investera i en glassmaskin som hjälper dig att blanda glassen men som ger lite mer svängrum i form av flexibilitet och smidighet är en glassmaskin utan kompressor att rekommendera. Denna hjälper dig att blanda runt ingredienserna för att få en jämn och slät smet. Men, det krävs att du på egen hand ställer in behållarna i frysen för att den ska stelna. 

Detta är med andra ord ofta en lite billigare och mer lättsam investering, där glassmaskinen inte är lika tung och inte tar lika mycket plats som en med kompressor. Det tar dock längre tid att få till den där perfekta konsistensen då man måste frysa den på egen hand i frysen (mellan 18-24 h), men vill du inte göra en så stor investering funkar det absolut bra ändå! Om du handlar under Black Friday kan du med stor sannolikhet hitta glassmaskiner till riktigt bra pris. 

Så gör du godast glass

Att göra hemmagjord glass kan låta som något väldigt enkelt. Men faktum är att det kan vara rätt komplicerat, speciellt om man har lite krav på att få till den där perfekta konsistensen eller om man vill att det ska smaka sådär som man alltid drömt om. För detta krävs det dock inte bara att man har ett bra recept och bra teknik, utan det krävs också en bra glassmaskin.

För att du med så stor sannolikhet som möjligt ska kunna göra den absolut godaste hemmagjorda glassen finns det med andra ord vissa saker du bör tänka på. Nedan listar vi det som vi anser är viktigast att hålla koll på och tänka på då man ska göra hemmagjord glass:

Konsistens

När du ska göra din egen hemmagjorda glass bör du fråga dig själv om du vill att den ska ha en lite hårdare, mer frusen konsistens eller om du vill att den ska vara sådär mjuk, krämig och lätt att skopa som den är i en glasskiosk. Beroende på vad just du har för svar på den frågan kommer nämligen tillvägagångssättet vid glasstillverkning att variera. 

Om du vill kunna få till en sån där riktigt krämig och god glass rekommenderas att du använder en glassmaskin som både blandar runt och kyler smeten. Denna blandningsprocess ser nämligen till att det kommer in luft i smeten, och att det inte bildas iskristaller. För detta krävs en glassmaskin med kompressor. Vill du underlätta för både dig själv och för glassmaskinen kan du använda en blender för att mixa alla ingredienser innan du häller ner det i maskinen. 

Om du däremot vill att glassen ska bli sådär hård och lite mer frusen i konsistensen kan du använda dig av en glassmaskin utan kompressor, det vill säga en sån som hjälper till med blandningen men utan att kyla ner. När blandningen är färdig ställer du in glassen i frysen och väntar tills den stelnat. 

För att undvika problem med omröraren 

För att det inte ska vara svårt att röra runt i glassmeten, oavsett vilken maskin du använder dig av, är det viktigt att du ser till att glassen inte fryses för snabbt. Se även till att smeten inte innehåller allt för mycket klumpor, och inte heller allt för stora klumpar. Samt att du häller smeten i mitten av bägaren och inte på sidorna. 

Om glassen inte vill frysa 

Om du istället vill undvika problem när det kommer till att få glassen att frysa ordentligt bör du tänka på att se till att frysa bägarna en bra stund innan det att glassen ska göras. Du bör även se till att inte göra alldeles för mycket smet på en gång. Se även till att ingredienserna du använder inte är för varma från början, samt att frysen är minst 18 grader kall. 

Förvaring av glass

När det kommer till förvaring av glassen, som även det kommer påverka resultatet, är det rekommenderat att du placerar bägaren i mitten av frysen. Detta då temperaturen oftast är som jämnast där. Detta gäller alltså både då du fryser glassen för första gången och när den sen ska förvaras i frysen. 

Innehåll och hållbarhet

För att din glass ska smaka så bra som möjligt, få bästa möjliga konsistens och även kännas bra att äta är ett tips att hålla dig till så naturliga ingredienser som möjligt. Undvik tillsatser av olika slag så gott det går. 

Trots att du använder naturliga ingredienser brukar hemmagjord glass hålla sig god och fräsch i upp till en vecka. Längre än så bör man dock inte ha den. Detta gäller speciellt om du tagit fram glassen en gång så att den börjat smälta – ha som regel att inte ställa tillbaka redan smällt glass i frysen då det kan påverka såväl smaken som din hälsa negativt. 

Glass med alkohol

Glass innehållande alkohol är något som man ser mer och mer av idag. Om du vill testa på att göra egen alkoholhaltig glass vill vi dock tipsa dig om att inte använda så stora mängder alkohol i smeten. Alkohol är ofta nämligen rätt svårt att frysa, vilket innebär att om smeten innehåller alkohol så kan stelningsprocessen bli både sämre och ta längre tid. 

Tips på ingredienser att ha i glass 

Har du tillgång till en egen glassmaskin i hemmet kan du ju göra precis vilken glass du vill. Du kan experimentera och testa dig fram med en mängd olika smaker och ingredienser, konsistenser och former. Det är med andra ord bara din egen fantasi som sätter stopp för vilken glass du kan göra!

Något som däremot kan vara bra att ha med sig är att vissa ingredienser helt enkelt passar bättre att ha i glass än andra. Självklart har alla olika smak och tycke, men om man ser till det generella måttet så finns det vissa ingredienser som man nästan inte kan misslyckas med. Vill du börja din hemmagjorda-glass resa på ett bra sätt kan dessa alltså vara bra att veta om:

  • Hallon eller jordgubb
  • Apelsin 
  • Choklad 
  • Vanilj 
  • Blåbär 
  • Nötter
  • Kakor
  • Kaffe 

 

Bäst i test