www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa Airfryer 2023

Airfryer bäst i test 2023

Airfryer är en relativt ny uppfinning på marknaden, som minst sagt tagit den med storm. Att just airfryers, eller luftfritöser som de kallas på svenska, blivit så populära beror på att de erbjuder ett mer hälsosamt alternativ till fritering med vanlig fritös.

Tack vare att den fungerar likt en varmluftsugn slipper du använda så mycket olja vid tillagning, utan att du behöver utesluta det krispiga resultatet. Avsaknaden av olja vid tillagning, i kombination med att produkten är tillverkad av ett non-stick material, gör också att en airfryer är mycket lätt att både hantera och rengöra.

Att laga mat i en luftfritös går också väldigt snabbt, vilket såklart är uppskattat. Är du ett stort fan av att fritera olika råvaror – såväl kött som vegetariskt – kan en airfryer minst sagt komma till användning i ditt kök. Med den kan du fritera precis vad och när du vill utan att känna dåligt samvete.

Ta del av vårt airfryer test för att se över vilken modell som kan passa bäst för dig! Vi går igenom allt du vill få svar på – Vad är en airfryer? Vilka är fördelarna med tillagningsmetoden? Vad ska du tänka på vid köp av produkten? Och slutligen, vilken airfryer mäter bäst i test?

1. Recension av OBH Nordica Genius XL ActiFry

Det finns ingen tvekan om att en airfryer kommer göra sig bra i ditt kök om du och din familj är stora fan av att äta friterad mat. Vill ni minska på intaget av fett men samtidigt ha möjligheten att tillaga mat som liknar den friterade kan vi rekommendera OBH Nordica Genius XL ActiFry.

Trots att denna variant kommer till ett rätt högt pris anser vi att den är mycket prisvärd. Tack vare dess innovativa Dual Motin-teknologi är det möjligt att tillaga mat helt utan olja. Istället kombineras cirkulerande varmluft med konstant omrörning – resultatet blir krispiga, smakrika råvaror på ett mer hälsosamt sätt.

Beroende på vad du ska tillaga kan du maskinen ställas in på 9 olika förprogrammerade program via den digitala displayen. Tillagningen sätts igång, och maten hålls sen varm tills ni ska äta tack vare den inbyggda varmhållningsfunktionen.

Vi gillar också att denna airfryer rymmer ca 8 portioner – perfekt för stora familjer eller då ni vill laga mycket mat samtidigt. Det finns även en smart timer (60 min) och temperaturinställning. Det är dessutom väldigt enkelt att använda airfryern då den dels kan tas isär, och dels då skålen är non-stick och rengörs utan problem i maskinen.

  Specifikationer

   • Rymmer 8 portioner eller 1,7 kg räcker till hela familjen
   • Diskmaskinssäker non-stick-skål
   • Timerfunktion upp till 60 minuter

  Kolla Priset

1. Smart Airfryer i lyxigt skal

OBH Nordica Genius XL ActiFry är ett riktigt bra alternativ till fritös. Du slipper laga mat med olja utan att behöva exkludera det krispiga och goda resultatet!

2. Recension av Philips Air Fryer XXL

När det kommer till frågan om vilken modell som är bästa airfryer på marknaden är det väldigt många som säger Philips Air Fryer. Och vi kan verkligen hålla med! Utöver att detta är den airfryer som köps av flest kunder så är detta även den variant som levererar högst kvalité i alla kategorier.

För det får du dock betala ett rätt högt pris. Men, med tanke på allt du får anser vi inte att det är ett problem. Här kan du tillaga din mat helt utan att använda olja, vilket väldigt många uppskattar.

Maskinens nya turbo-star teknik ser även till att matens naturliga innehåll av fett minskas – den kraftiga värmaren slungar varm luft runt maten för att tillaga på bästa sätt. Fettet samlas i en matlagningskorg undertill för enkel hantering.

Utöver denna hälsosamma tillagning är maskinen utformad med fler matlagningstekniker. Du kan grilla, rosta och baka olika råvaror, dessutom i rätt stora mängder då den rymmer hela 1,4kg. Du kan få mycket inspiration direkt från Philips Air Fryer app!

Andra smarta funktioner som underlättar såväl som möjliggör varierad användning är bland annat varmhållningsfunktionen (30 min), digital pek- display för val av 5 förinställda program, samt temperaturinställningen. Vi uppskattar också att airfryern kan plockas isär och diskas direkt i diskmaskinen. Maskinen är också snygg och tar inte överdrivet mycket plats.

  Specifikationer

   • Volym: 7.30 liter
   • Effekt: 2225 watt
   • Timer: Ja

  Kolla Priset

2. Bäst i test airfryer

Vår bäst i test vinnare är Philips Air Fryer XXL! Detta är en av de absolut mest populära modellerna av airfryer på marknaden, och vi förstår varför. Smart, lätthanterlig, mångsidig och av hög kvalité.

3. Recension av OBH Nordica Easy Fry Airfryer Classic

Till skillnad från vår bäst i test vinnare och vår lyxiga favorit är detta, OBH Nordica Easy  Fry Airfryer Classic, en lite billigare variant av airfryer. Just på grund av att den presterar så bra trots att den kommer till ett mycket bra pris anser vi att den utan tvekan är värd en placering i vårt airfryer test.

Här kan du laga hälsosam, smakrik och varierande mat till hela 6 personer. Perfekt för en större familj! Varmluftscirkulationen ser till att maten tillagas ordentligt utan att bli vare sig torr eller fettig, där du endast behöver tillsätta lite extra olja. Du kan välja mellan 4 olika tillagningslägen baserat på vad du ska göra. Timern kan ställas in på 60 sek!

Det går snabbt, är väldigt enkelt och resultateten kommer gå hem hos hela familjen. Testa olika recept, hitta nya favoriter eller tillaga din paradrätt. Efter användning slipper du krånglig rengöring – ta loss den avtagbara korgen och diska direkt i maskinen. Kort sagt en mycket prisvärd variant som underlättar i köket.

  Specifikationer

   • Enkel att använda
   • Fritera hälsosamt och enkelt
   • Rymmer mat för 6 personer
   • En favorit för familjen

  Kolla Priset

3. Mycket prisvärd Airfryer

Är du på jakt efter en prisvärd airfryer? Easy Fry Airfryer Classic från OBH Nordica är både prisvärd, lätt att använda och erbjuder snabb matlagning för upp till 6 personer.

4. Recension av Princess XXL Digital

Princess XXL Digital Varmluftfritös är enligt oss håller bäst i test i budgetkategorin. Låt dock inte priset lura er! Detta är nämligen en mycket användarvänlig airfryer som levererar hög standard trots att den är rätt billig. Du får med alla nödvändiga funktioner, tillagningsmetoden är både trivsam och smidig, och så går det snabbt och enkelt.

Här tillagas maten som i en varmluftsugn på 200 grader, där du endast behöver tillsätta lite extra olja för att uppnå krispiga, smakrika och mer hälsosamma resultat än med än fritös.

Luftfriteraren rymmer 4,5 L (ca 7 portioner) så att du kan tillaga fettreducerad mat åt hela familjen samtidigt. Vid användning behöver du inte heller oroa dig för matos, utan det hela känns fräscht och smidigt. Ställ in maskinen på någon av de 7 matlagningsprogrammen via den digitala displayen, och vips är du igång.

Vi ger ett extra plus för att denna airfryer kommer i en snygg och stilren design. Du får med andra ord allt du kan efterfråga för ett riktigt bra pris. Det enda negativa är att just denna modell kräver rätt mycket plats i köket. Annars riktigt bra!

  Specifikationer

   • Digital touchskärm
   • Nyttigare matlagning med fritering med hjälp av varm luft
   • Rymmer upp till 1500 gram pommes frites
   • Diskmaskinssäkra delar

  Kolla Priset

4.

Vårt bästa budgetval av airfryers är Princess XXL Digital varmluftfritös. Denna är både billig, stilren och rätt rymlig, samtidigt som den erbjuder dig att tillaga mängder av olika saker.

Är airfryer ett hälsosammare alternativ än fritös?

Det finns mycket som tyder på att airfryers är ett mycket mer hälsosamt alternativ till fritös. En airfryer tillåter dig att laga mat på ett liknande sätt som med en fritös utan att du behöver tillaga det i olja och fett.

Att äta mindre fett, och därmed mindre kalorier, är bra för hälsan. I en airfryer bevaras även fler näringsämnen. Dock bör en airfryer användas lagom mycket, där du balanserar kosten med andra tillagningsmetoder, för att det ska anses som ett mer hälsosamt val.

Vilken typ av mat kan jag laga i en airfryer?

En stor fördel med airfryers är att du kan tillaga alla möjliga råvaror. Du kan luftfritera allt från frysta och färdigpackade råvaror till färska sådana. Pommes, ostbollar, kycklingvingar, kött, fisk, grönsaker, olika desserter, ja du väljer själv. Somliga modeller av airfryers låter dig även rosta, grilla och steka olika råvaror. Det finns mängder av inspiration att hitta online!

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Vad är en airfryer?

En airfryer är en modern och mycket smart version av fritös. Precis som namnet utlovar kan du med en airfryer, eller luftfritös, ”tillaga din mat med luft”. Närmare bestämt fungerar en airfryer likt en konvektionsugn, där maten tillagas med en värmande fläkt. Den skulle kunna gå att likna med en AC som kan blåsa varmluft, bara med skillnaden att temperaturen i den slutna behållaren är så pass hög att det tillagas.

Den varma luften blåser ner på de råvaror som du placerat i maskinens friteringsställ. Tack vare dess snabba luftcirkulation tillagas råvarorna, samtidigt som maten görs krispig och får en fin gyllenbrun yta. Det kommer alltså se ut som att du har friterad maten, bara med skillnaden att det är enklare, godare och väldigt mycket mer hälsosamt.

Oavsett om du vill tillaga kycklingklubbor, egenskjutet kött från jakten, pommes frites, mozzerallasticks, ostbollar eller något av liknande kategori – allt som du kan tänka dig att fritera eller värma på i ugnen – kan det göras direkt i din airfryer. Det går även hur bra som helst att tillaga frysta råvaror. Det är med andra ord ett mycket bra alternativ till fritös!

Fördelar med airfryer

Airfryers har blivit så pass populära just på grund av deras många fördelar. Nedan listar vi de främsta fördelarna med en airfryer!

Mer hälsosam matlagning med airfryer

Den absolut främsta fördelen, och även det som gjort produkten så känd, är att maskinen möjliggör för dig att luftfritera olika råvaror och maträtter. Det är en tillagningsmetod som är ca 90% mer hälsosamt än att fritera i en fritös med massa olja. Luftfritering är även bättre än att steka maten i en stekpanna.

Det innebär alltså att du med en airfryer kan tillaga maträtter som du egentligen skulle fritera eller steka i massa fett, men med skillnaden att du inte behöver oroa dig för att din hälsa ska påverkas av alla de fetter och kalorier den friterade maten innehåller. Lagar du maten i en airfryer kan alltså till och med vardagsmotionen sätta sina spår, så som promenaderna med hunden, på ett positivt sätt.

Genom att minska på användandet av en fritös kan du minska ditt intag av akrylamid, ett ämne som högst troligt är cancerframkallande. Planerar du att gå ner i vikt men har svårt att hålla dig borta från god och kanske inte allt för hälsosam mat kan luftfriteringen hjälpa dig på vägen. Du kommer minska intaget av fett avsevärt.

Goda resultat

Maten tillagas istället med cirkulerande varmluft. Det är i sin tur en fördel i sig då denna tillagningsmetod gör att råvarorna både blir krispigare, får en finare yta och smakar godare. De kan även bli väldigt saftigt om du exempelvis lägger ner kycklingklubbor i din airfryer. Näringsämnena i råvarorna bevaras också bättre.

Snabb och enkel tillagning med airfryer

Ytterligare en fördel med en airfryer, som du även kommer få läsa mer om i vårt test av airfryres, är att tillagningen går väldigt snabbt utan att du slipper göra särskilt mycket. Tack vare att en luftfritös är tillverkad av teflon eller ett non-stickmaterial är de också väldigt enkla att rengöra – vissa kan diskas i maskinen.

Jämför airfryer

Det ökade intresset för airfryers har även resulterat i att utbudet av olika varianter rent ut sagt har exploderat på senaste tiden. Idag finns det med andra ord en hel uppsjö av olika airfryers på marknaden, i olika designs, storlekar, med olika funktioner och kapaciteter.

Du som är intresserad av att köpa en airfryer har alltså gott om valmöjligheter. Det breda och mångsidiga utbudet innebär att det finns en modell som kan passa alla olika behov och önskemål. Samtidigt kan dessa mångsidiga valmöjligheter försvåra valet – hur vet jag vilken av alla dessa airfryers som är bäst för mig? Och vad är egentligen jag ute efter?

För att du ska ha möjligheten att hitta den airfryer som passar dig bäst är det nödvändigt att jämföra olika modeller. I och med att de olika varianterna skiljer sig åt när det kommer till storlek, kapacitet, funktioner och designs kan en viss variant göra sig bättre för dig än vad den gör för en annan person.

Storlek och kapacitet

När du jämför airfryer och vill få en helhetsbild av vad just du är ute efter bör du först och främst ställa dig frågan om vilken storlek som är nödvändig. Här är såväl antalet personer i hushållet som storleken på ditt kök avgörande för den kapacitet som är nödvändig.

Vill du ha möjligheten att laga mat till fler personer samtidigt i din air fryer bör den rymma en del. 5-6L är ofta lagom för en familj på 3-5 pers, medan 2-3L räcker för ett par. Tänk dock på att din maskin ska få plats i ditt kök, antingen framme på en bänk eller i någon fomr av förvaringsskåp.

Funktioner

Sen bör du även se över vilka funktioner som är nödvändiga för dig. Ska kontrollerna vara automatiska eller manuella? Hur många olika förinställda program/ lägen vill du ha? Är du i behov av timer, varierande temperaturinställningar och varmhållning? Vill du att din airfryer ska stängas av sig automatiskt?

Möjliga tillägg

Idag kan du också välja bland airfryers som är utformade med alla möjliga olika tillägg, så kallade specialfunktioner. Här kan exempelvis tillhörande appar med recept och digital hantering vara ett alternativ.

Du kan även hitta airfryers med roterande korgar, självrörande paddel, 2-i-1-funktion, samt uttagbara korgar eller lådor. Att välja en airfryer med säkra halkfria fötter kan vara ett bra val.

Rengöring och underhåll

Sist men inte minst kan det vara värt att fundera över hur din airfryer är utformad. Och då menar vi inte bara hur den används och hanteras, utan även hur den underhålls och rengörs. Här underlättar det om din airfryer kan tas isär, och att de löstagbara delarna kan diskas i maskin.

Sammanfattning

En airfryer är den perfekta investeringen för dig som vill ha möjligheten att äta friterad mat utan att behöva tillaga råvarorna i mängder av olja och fett. I en airfryer tillagas maten med cirkulerande varmluft, vilket i sig möjliggör väldigt mycket mer hälsosam matlagning. Resultaten blir dock som när du friterat, fast bättre – smakrikt och krispigt utan massa fett.

Idag finns det mängder av airfryers att välja mellan på marknaden. De olika modellerna är utformade på flera olika sätt, vilket innebär att det finns en variant som kan passa alla. För att underlätta då du vill hitta den bästa airfryern för dig har vi samlat de modeller som är bäst i test. Ta del av vår köpguide, våra tips och råd för att hitta din favorit!

Bäst i test

Vår bäst i test vinnare är Philips Air Fryer XXL! Detta är en av de absolut mest populära modellerna av airfryer på marknaden, och vi förstår varför. Smart, lätthanterlig, mångsidig och av hög kvalité.