www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa handdammsugare 2023

Bäst i test handdammsugare 2023

Är du trött på att behöva släpa runt på en tung och klumpig dammsugare varje gång du ska städa hemma? Då kanske en handdammsugare, antingen med eller utan skaft, kan vara något för dig!? Med en handdammsugare kan du nämligen städa både snabbt och enkelt utan att behöva tänka på att själva dammsugaren ska fastna i hörn eller vid trånga utrymmen – som både vanliga dammsugare och robotdammsugare har en tendens att göra. Du behöver inte heller oroa dig för att den ska ta sönder prydnader och andra möbler. 

Det bästa är att handdammsugaren, precis som namnet utlovar, är väldigt smidigt att hantera och bära med. Den väger inte så mycket, dess design är nätt, och så är den väldigt behaglig att köra åt olika håll. Den är även smidig att förvara såväl som transportera!

Att det kan vara en bra investering är med andra ord ett faktum. Något som däremot inte är lika självklart för många är att en handdammsugare och en skaftdammsugare egentligen är samma sak. Det vill säga, en funktionell maskin som effektiviserar städningen. Vi har gjort ett bäst i test dammsugare för att du enklare ska hitta din favorit som kan hjälpa dig att få ett rent hem utan krångel.

Recension av Roborock Mace H6 

Enligt recensioner om Roborock Mace H6 är det många som blir imponerade av denna dammsugare. Eftersom att dammsugaren är relativt ny – den lanserades under 2020 – är det dock inte lika många som har hunnit testa denna modell som det är med andra modeller. Samtidigt talar de recensioner som finns för att den är värd en plats här! 

Det är nämligen en smidig, sladdlös dammsugare som kan användas på olika ytor tack vare de olika munstyckena. Den långa batteritiden gör att den går att använda gång efter gång innan den behöver laddas, något som uppskattas av alla. En nackdel med dammsugaren är att smutsbehållaren är något liten. Det gör dock att Roborock Mace H6 väger mindre, bara 1,5kg. 

 

Därför är denna variant perfekt att använda på ytor som du annars inte kommer åt – som till exempel taket, gardiner och hyllor. Att aktiva sugläget är också väldigt lätt. Med det på behöver du inte trycka ner knappen för att dammsugaren ska suga. Detta är ett stort plus! Helt klart den bästa prisvärda handdammsugaren. 

  Specifikationer

   • Självgående
   • Utan påse
   • Passar vanligt golv

  Kolla Priset

1. Prisvärd skaftdammsugare

Dammsug ergonomiskt och var snäll mot plånboken med Roborock Mace H6. Det här är dammsugaren som har både bra batteritid, bra funktion och bra pris!

Recension av Dyson V8 Absolute

Det är inte bara i detta test som Dyson V8 Absolute är vinnare av bästa dammsugare. Denna variant har även vunnit tester hos Aftonbladet, samt fått en andraplats hos Råd & Rön. Inte nog med det så är det många kunder vars recensioner och betyg hyllar handdammsugaren till skyarna. Det är med andra ord en självklar vinnare!

Med ett justerbart turboläge och en sugeffekt som går att maxa kan du även rengöra de tuffare ytorna. Dock sänks batteritiden till 40 minuter, vilket kan vara en nackdel. Efter 40 minuter har du dock garanterat fått bort all smuts. Det även på större, och krångligare, ytor då munstyckena och designen är formad just för att komma åt överallt ordentligt. 

Dyson V8 Absolute är en bra dammsugare i sig, men det som gör att den vinner detta handdammsugare test är dess HEPA-filter. Filtret fångar upp partiklar, farliga ämnen och allergener och förbättrar alltså inomhusmiljön. Det bästa är nog att filtret används både vid användning av skaft- och handdammsugaren.

  Specifikationer

   • Varumärke: Dyson
   • Ljudnivå: 82db
   • Hygienfilter
   • Passar hårda golvytor

  Kolla Priset

2. Bäst i test

Testvinnaren Dyson V8 Absolute förenklar städningen rejält. Trots att den liknar en vanlig dammsugare, det vill säga så nära man kan komma, är den otroligt mycket smidigare och lättsammare. Denna all-around-dammsugare kommer minst sagt att ta dig med storm. 

Recension av Dyson V11 Absolute Extra Pro

Det är ingen slump att ännu en dammsugare från Dyson är med i toppen av detta bäst i test handdammsugare. Denna sladdlösa dammsugare är nämligen en av de mest kraftfulla på marknaden – jämför man den med andra modeller är den ungefär 10 gånger så kraftfull. Dock har det sitt pris (ett högt sådant), och därför hamnar inte denna på första plats.  

Enligt Dyson är deras V11 Absolute Extra Pro den mest kraftfulla sladdlösa handdammsugare i deras sortiment. De 8 olika munstyckena ger alla samma starka effekt på smutsen. Du kan med andra ord rengöra alla möjliga ytor utan att behöva dra dammsugaren fram och tillbaka tiotals gånger.  

En skaftdammsugare som fångar upp 99,97 % av alla partiklar inomhus – vem vill inte ha en sån?! Tack vare att luften blir renare med hjälp av Dyson V11 Absolute Extra Pro är den perfekt för dig som lider av allergier och astma. Att du dessutom kan få renare luft och göra rent i upp till 60 minuter, trots den straka sugkraften, gör oss väldigt imponerade! 

  Specifikationer

   • Typ av dammsugare: Handdammsugare
   • Dammbehållare: Utan påse
   • Ljudnivå: 88 dB

  Kolla Priset

3. Premium

Vill du dammsuga lyxigt och kraftfullt är Dyson V11 Absolute Extra Pro något för dig. Med den här handdammsugaren kommer smutsiga, dammiga utrymmen bli blänkande rena på ett nafs. Den är dyr, men verkligen värd sitt pris. 

Recension av Xiaomi Dreame V10

I den lägre prisklassen är Xiaomi Dreame V10 en av de bästa skaftdammsugare man kan hitta. Av dem som har testat denna så finns det nästan bara positiva recensioner – både av experter och kunder. Trots att den är billigare än de andra modellerna i detta test så är det en handdammsugare med mycket kraft. 

Om du använder dammsugarens fulla kraft är batteritiden ungefär 8 minuter. Dock är det inte vanligt att du behöver använda dig av det maximala läget. För även den lägsta sugnivån räcker gott och väl, och där räcker batteriet så länge som 60 minuter. När batteriet är slut kan du smidigt hänga upp dammsugaren i den medföljande dockningsstationen. 

Att dammsugaren dessutom renar luften från 99,9 % av alla partiklar och allergener är ett stort plus. Med 5 olika munstycken kan du göra inte bara luften ren, utan även möbler, golv, väggar och trånga utrymmen. Xiaomi Dreame V10 är helt klart den bästa i budgetklassen. 

  Specifikationer

   • Max. gångtid: 60 minuter
   • Laddningstid: 210 minuter
   • Kapacitet: 0.5 liter
   • Batterispänning: 25.2 V

  Kolla Priset

4. Bästa budgetvalet

Städa rent utan att det ska svida i plånboken! Xiaomi Dreame V10 är både riktigt bra och billig. Trots lågt pris håller den hög kvalité. Du kommer alltså inte behöva köpa en ny dammsugare på ett tag. 

Recension av Bosch Athlet ProAnimal BCH86PET1

Djur är mysiga, och det inte minst att ha hemma. Dock finns det alltid ett “men” med i bilden. I det här fallet är det att djur fäller hår, något som resulterar i att det då samlas massa djurhår på allt från möbler och golv till kläder, inredning och ja, egentligen på allt (och överallt!). För att rena luften och få bort allt hår ska du kolla in Bosch Athlet ProAnimal BCH86PET1!

Den här handdammsugaren har nämligen en elektrisk borste som fångar upp allt hår på bara ett drag. Med den slipper du alltså dammsuga på ett och samma ställe för att få bort allt hår och damm, utan det går istället både snabbt och enkelt. Du slipper också störa både din egen och de andra i hemmets sinnesro. För ljudnivån ligger på bara 79 dB. 

 

Nackdelen med denna skaftdammsugare är att det inte finns en mindre handdammsugare som går att koppla loss. Sladden har dock en bra längd så att du kan dra runt på dammsugaren på de flesta ställen. Oavsett om du har djur eller inte så kommer du bli nöjd med denna modell – men den kommer förmodligen passa sig bäst i ett hem med djur.

  Specifikationer

   • Dammsugare från Bosch
   • Funkar för katthår
   • Funkar för hundhår

  Kolla Priset

5. Dammsugaren för dig med djur

För alla djurälskare där ute är det dags att läsa extra noga här. Bosch Athlet ProAnimal BCH86PET1 är nämligen djurvännernas bästa vän när det kommer till städredskap – med dess munstycke som är specifikt anpassat för att suga upp djurhår gör den hemmet rent och hårfritt på ett par minuter.  

Är en handdammsugare och en skaftdammsugare samma sak?

I många fall är det samma sak. En skaftdammsugare kallas också för en handdammsugare. Någon som skiljer dem åt rent praktiskt är att en handdammsugare är en handhållen dammsugare. Det är i ju för sig skaftdammsugaren också, men med handdammsugaren slipper du i vissa lägen krångla med ett långt skaft.

Behövs en dammsugarpåse till en handdammsugare?

Nej, i vanliga fall har handdammsugare en behållare som samlar upp allt smuts och damm. När behållaren är full tömmer du den i soppåsen. Sen är det bara att dammsuga som vanligt igen.

Vad innebär en sladdlös dammsugare?

En sladdlös dammsugare går på batteri istället för på el. Du behöver alltså inte sätta in en kontakt i ett eluttag för att dammsugaren ska kunna användas. Istället laddar du dammsugaren i dess station och använder den sen utan sladd.

Kan jag storstäda med min handdammsugare?

Ja du kan, men kan kan ta tid och vara lite besvärligt. Ska du städa väldigt stora ytor kan det vara smartare att använda en vanlig dammsugare. Handdammsugare har inte riktigt samma sugeffekt och kraft, och inte heller samma långvarighet. Så för att få bort den allra hårdaste smutsen och allt damm kan en traditionell dammsugare behövas.

Läs senaste nyheter och tips till hemmet

Aktuella Erbjudanden

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

Läs mer om handdammsugare

Vad skiljer handdammsugaren mot vanliga dammsugare?

En handdammsugare och en vanlig dammsugare är nästan samma sak, det vill säga de båda är varianter av dammsugare. Beroende på vilken modell du köper kommer dock vissa saker skilja sig åt. Det är till exempel svårt att få samma kapacitet av en handdammsugare som en vanlig då motorn är betydligt större på den sistnämnda. 

Några av de främsta fördelarna med en handdammsugare är att den är väldigt mycket mer behändig och lätthanterlig än en vanlig, och så är den också mycket mer lättviktig och smidigare att köra på olika ställen. Det finns även varianter utan sladd som verkligen underlättar dammsugandet. 

Det finns dock förklaringar till varför en handdammsugare inte riktigt kan ersätta en vanlig dammsugare. Först och främst är det som sagt motorkraften och sugeffekten. Dessa kan inte vara lika starka i en handdammsugare som både är mindre och som drivs av batteri. Såklart finns det undantag, men överlag gäller inte det. 

Andra anledningar är att batteriet tillslut laddas ut. Om du använder en vanlig dammsugare skulle du ju rent praktiskt sätt kunna dammsuga i en evighet. Men med en sladdlös dammsugare laddas batteriet ur efter ett tag och du måste då ladda dammsugaren för att få igång den. På modellerna i detta test är batteritiden dock så pass bra att det räcker för en vanlig städning. 

Om du letar efter en handdammsugare som kan ersätta en vanlig dammsugare är du tvungen att leta i de högre prisklasserna. Men om du letar efter en dammsugare som du snabbt kan dammsuga med när gäster ska komma över, eller för att göra den dagliga städningen, är en handdammsugare ett riktigt bra alternativ. Det går snabbt, smidigt och enkelt! 

Att tänka på när du köper handdammsugare

Det kan vara mycket att tänka på när du ska köpa handdammsugare. För att du ska bli nöjd med den du köper är det viktigt att du tänker på några specifika saker: 

Ljudnivå

Att hitta en helt tyst dammsugare är väldigt svårt. Idag finns det dock de som ligger på behagliga ljudnivåer, alltså på mellan 70-80 dB. Trots att dessa ljudnivåer överlag inte är särskilt låga så upplevs de som låga när det gäller dammsugare. 

Batteri

Hur länge kan du dammsuga med din sladdlösa dammsugare? Räcker det till en hel städning eller behöver du pausa och ladda? Detta är avgörande för hur, var och när du kan genomföra dina städningar. Glöm inte att tänka på hur lång tid det tar för dammsugaren att ladda upp när den väl är slut. 

Munstycken

Medföljer munstycken eller behöver du köpa till det själv? Olika munstycken gör sig olika bra för olika ytor och områden. Beroende på vad du behöver för munstycken finns det modeller som är bättre och sämre. Vissa modeller har upp till 8 munstycken som medföljer, medan andra har 3 stycken. Vad är du i behov av?

Sugeffekt

En dammsugare är till för att suga upp damm och smuts. Du vill därför inte ha en dammsugare som suger dåligt. Sugeffekten på handdammsugare är vanligtvis lite sämre än på vanliga dammsugare. Men med åren har detta blivit bättre, och i takt med att det fortsätter att utvecklas blir det inte heller sämre. 

Sammanfattning

Allt fler väljer att köper handdammsugare just för att de är så pass smidiga redskap. Och vem tycker inte om saker som är både smidiga, praktiska och tidseffektiva? Om du funderar på om du är i behov av en handdammsugare kan vi säga såhär – så länge du vill att städningen ska bli ännu enklare så är du förmodligen det. 

Det här testet, bland många andra, är då bra att utgå ifrån. Köper du någon av de modeller som har testats i detta handdammsugare test så ska det mycket till för att du inte ska bli nöjd. Vi tipsar om de bästa på marknaden, och erbjuder information som kan komma till användning hos de flesta. 

Modellerna av handdammsugare i detta test har bedömts främst baserat på batteritid, sugeffekt och munstycken. Det finns även andra aspekter som är bra att tänka på, så som ljudnivå, design och användning. I det här testet är Dyson Absolute V8 den bästa handdammsugaren. De andra modellerna har dock även de sina fördelar!

Bäst i test

Testvinnaren Dyson V8 Absolute förenklar städningen rejält. Trots att den liknar en vanlig dammsugare, det vill säga så nära man kan komma, är den otroligt mycket smidigare och lättsammare. Denna all-around-dammsugare kommer minst sagt att ta dig med storm. 

Bäst i test