Nu startar grillsäsongen
Våren är äntligen här! Inte nog med att våren är en årstid som i sig är väldigt härlig, utan när våren kommer innebär det också att sommaren bara är runt hörnet. Det är något som många anser är ännu lite härligare. Med sommaren kommer både värmen och solen, gräset i trädgården växer sig grönt och man kan spendera mer tid utomhus.
Vi har dock redan börjat känna doften av grillat lite här och där. Trots att det ännu inte riktigt är sommar anser vi att det är dags att starta upp grillsäsongen på riktigt. Att grilla innebär sommar och semester för många, vilket är så trivsamt. En stor fördel med just grillning är att alla kan göra det. Det spelar ingen roll om det är den första eller tionde gången du ska grilla, utan det finns en grill för alla!
Det kan däremot vara svårt att veta vilken grill man ska ha, framförallt om man aldrig har grillat förut. Vad kan man grilla, vilken grill är bäst, vad behöver man tänka på? Trots att det kan kännas komplicerat till en början är det absolut inte komplicerat att grilla. Läs vidare om du vill ta del av tips på vilken grill som passar bäst för olika tillfällen, vad du kan grilla och hur du förbereder dig för grillsäsongen.
Vad kan jag grilla?
Svaret på den fråga är att det idag är möjligt att grilla nästan allt! Som du säkert redan vet kan du grilla kött, kyckling och fisk på grillen. Möjligheterna slutar dock inte där. Utan även grönsaker, frukt, bröd, bakverk, paj och mycket annat är sådant du kan lägga på grillen. Visste du till exempel att man till och med kan laga pizza med en grill?
Du behöver med andra ord inte vara rädd för att gå utanför boxen och testa nya saker, för idag är i princip allt möjligt. Och med du en stor öppenhet, ett flexibelt sinne och en vild fantasi kan det leda till att du kanske hittar en ny fantastisk smaksensation som blir just din favorit.
Klassiska tips
Trots alla varierande valmöjligheter är, och kommer troligtvis förbli, något slags kött det absolut vanligaste att grilla. Och konstigt är ju inte det med tanke på hur gott det blir. Har köttet dessutom fått ligga i en god marinad i några timmar innan grillningen blir det ännu bättre. Kyckling likaså, något som dessutom går snabbt och är även gott att äta kallt. Grillar du kyckling en kväll kan du grilla lite extra för att sen ta med dig det till stranden nästa dag.
Även fisk blir mer och mer populärt att grilla. När det kommer till grillning av fisk är lax vår favorit. Lax som grillas tillsammans med citron och goda örter är en svårslagen kombo – somrigare än så kan det inte bli. Självklart går det även att grilla andra fiskar, så som torsk, tonfisk, röding och hälleflundra bara för att ta några exempel.
Tips för dig som vill grilla vegetariskt
Om du däremot inte äter kött, eller om du bara föredrar att äta vegetariskt, är inte det heller några problem. Grillsäsongen innebär inte bara att man kan grilla kött, utan det finns även mängder av vegetariska alternativ att tillaga, som också kan ge riktigt lyckade resultat.
Det första vegetariska alternativet vi kommer att tänka är klassiker som paprika och halloumi. Dessa kan gå hem hos de flesta, och det är även otroligt gott ihop. Att grilla kål är också väldigt gott. Brysselkål, vitkål, blomkål, rödkål eller vilken kål som helst, i princip allt blir gott på grillen. Pensla på lite olja och havssalt så höjs smaken ännu mer. Eller varför inte strö över lite parmesanost och pressa lite citron på kålen? Det vattnas i munnen bara vi tänker på det!
Vill du grilla mer köttliknande, men fortfarande vegetariska, alternativ kan du alltid köpa vegetariska hamburgare, korvar, biffar eller liknande! Då blir smaken väldigt likt de som annars läggs på grillen i köttväg, bara att du inte behöver oroa dig för att du faktiskt äter ett djur. Detta kan vara passande om resterande personer i ett sällskap ska grilla någon form av kött och du vill känna dig lite mer inkluderad.
Vilken typ av grill är bäst?
Vad ska jag välja, en kolgrill eller gasolgrill? Ja, det är frågan det. Det finns såklart för- och nackdelar med båda modellerna, men den största skillnaden är just doften och smaken som dina råvaror får när de grillas. Denna typiska grilldoft som så många gillar är något du uppnår då du grillar med en kolgrill. Gasolgrillar ger inte samma smak som kolgrillar, men kan istället vara lite mer effektiva samt enklare att hantera.
Kolgrill
Att grilla med en kolgrill ger som sagt en annan upplevelse än om du grillar med gasol. Vid användning av kolgrill behöver man ha mer timing och tålamod, det då du först måste se till att kolen tänds ordentligt för att sen vänta på att kolen ska nå den exakta temperatur som krävs för önskade resultat. I och med att själva upplevelsen av att grilla är minst lika viktig som de slutgiltiga resultaten är denna aspekt viktig att väga in i valet.
Till skillnad från en gasolgrill går det dock att komma upp i riktigt höga temperaturer med en kolgrill, vilket såklart kan vara både en fördel och en nackdel. Däremot kan du få en rökigare smak på maten om du grillar med en kolgrill. Om du själv föredrar just rökiga toner, och inte minst den “äkta” grilldoften, är kolgrillen för dig. Den smak och doft som en kolgrill ger går nämligen inte att få till med en gasolgrill.
En annan fördel med kolgrillen är att den erbjuder ett mer miljövänligt alternativ av grillning. Kolgrillar släpper nämligen inte ut lika mycket koldioxid som en gasolgrill, det vill säga om du grillar med kol. Därmed är det snällare mot miljön. Är detta viktigt för dig bör du med andra ord kolla in just kolgrill när du ska köpa en grill.
Gasolgrill
Självklart går det att få till en bra grillupplevelse även med en gasolgrill. Trots att många av de ledande fördelarna finns att finna hos kolgrillen kan en gasolgrill ibland till och med vara ett bättre alternativ. Det dock beroende på tillfälle.
Är du inte ett så stort fan av den rökiga smaken, eller rökigheten överlag, kan en gasolgrill passa dig bättre. När du grillar med gasol är det fettet och oset från de råvaror du grillar som ger den goda grillsmaken. Vilken smak du gillar får du dock avgöra själv, men vi kan verkligen säga att gasolgrillar ofta ger mycket bra resultat.
Gillar du när det går snabbt och smidigt, det vill säga även under grillning, kan en gasolgrill vara värt att införskaffa sig. Med en gasolgrill är det nämligen enklare att både hålla koll på och justera värmen. Det då du styr hela grillen med din gasolbrännare och grillens termostat, även när du ska sätta igång och stänga av den.
Men en gasolgrill kan du också grilla året om. Du behöver inte själv tända kolbitar eller briketter, utan istället gör grillen och gasolen jobbet åt dig. Rent prismässigt är gasolgrillar oftast dyrare än kolgrillar, men i längden kommer du spara pengar med en gasolgrill. Gasol är billigare än kol, och i och med att det dessutom också håller längre än vad en påse grillkol eller grillbriketter gör är själva användningen mindre kostsam.
Att tänka på när du grillar
Städning
Innan grillsäsongen drar igång ordentligt är det bra att rengöra och städa grillen. Genom att ta hand om grillen håller den längre samtidigt som den ger bättre resultat. Grillen står ofta och dammar under vintern, så när våren anlänt och sommaren är påväg kan det vara smart att rusta upp den och ge lite extra omtanke innan du använder den. Det kanske i samma veva som du fixar iordning uteplatsen eller terassen?
Aska
När du grillar med kolgrill bör du få in en vana om att tömma askbehållaren innan du ska grilla. Då kan nämligen luften i grillen strömma bättre och du får därmed bättre glöd. Om din grill saknar en askbehållare kan du lägga lite folie undertill som hjälper dig att fånga upp askan. Du behöver dock inte slänga askan, utan använd dess mineraler till trädgården, komposten eller rabatten. Har du ingen trädgård kan du putsa silver eller fönster med den.
Grillrester
För att få bort hård smuts både från grillen och gallret kan du tända på grillen och låta den bli riktigt varm. Då bränns smuts, fett, bakterier och andra rester bort. Ta sedan en grillborste och skrubba där det behövs medan grillen är varm. Var dock försiktig och ha alltid en grillhandske på dig. Avsluta sen med att olja in gallret med en neutral matolja.
Gasol
Har du en gasolgrill är det viktigt att du titt som tätt ser över så att gasslangen är hel och inte har några sprickor. Det kan du göra genom att böja på slangen. Att starta igång grillen och smörja slangen med vatten blandat med tvål är också en bra idé för att se om det finns några sprickor eller hål.
Ett tecken på att du behöver byta slang är om tvålvattnet börjat bubblar. Om du känner att det luktar gasol ska du utan tvekan sluta grilla och byta slang.
Praktiska redskap till grillningen
Det finns lite olika tillbehör, redskap och verktyg som kan vara bra att ha när du ska grilla. När du ska rengöra grillen är en grillborste av stål välbehövligt, och till det behöver du minst en grillhandske. Med en grillhandske minskar du risken om att bränna dig och att olyckor sker.
Att investera i en tång, för att då kunna använda den istället för exempelvis en gaffel, när du grillar är också smart. En gaffel är inte bara opraktisk, utan den kan även göra så att köttsaft rinner ut och att det du grillar då tappar mycket av sin goda smak. På tal om god smak så behöver du självklart kol eller briketter om du har en kolgrill. Briketter tar inte lika lång tid att värma upp som kol, men kol ger en annan smak.
Sist men inte minst kan matolja vara en bra sak att ha hemma när du ska grilla. Det kan du använda både som tändvätska och smörjmedel. Det är många som gör “egen tändvätska” genom att ta hushållspapper, hälla olja över det och sen stoppa ner pappret i kolen. Du kan även smörja in gallret med olja för att minska att maten bränner fast, samt använda det efter rengöring.
Grilla miljövänligt
Att vara rädd om miljön när man grillar är något som alla bör vara. Det innebär inte bara att man under och efter grillningen ser till att plocka upp och slänger skräp, smuts och rester där det ska vara. Utan det innebär också att man är miljömedveten under själva grillningen. För att lyckas med det förstnämnda bör du ta med dig en soppåse om du ska grilla någon annanstans än hemma, samt se till att slänga skräpet i närmsta papperskorg.
Vid själva grillningen är det bäst att grilla med kol om du vill vara så miljövänlig som möjligt. Det du också kan göra är att byta ut tändvätskan mot exempelvis stearinbaserat tändpapper, samt välja kol med SIS- eller FSC-märkning. En tredje sak du kan göra är att tända grillen med en skorstens- eller eltändare.
Att använda engångsgrillar kan vara smidigt, men det är inte snällt mot miljön. Vid tillverkning av engångsgrillar går det åt mycket energi och släpps ut mängder av fossila utsläpp. Det inte minst då engångsgrillar innehåller paraffin och aluminiumfolie som är en av miljöns värsta fiende. Om du mot förmodan ska använda en engångsgrill bör du vara extra noggrann med att alla metalldelar slängs i metallåtervinningen.
Kent, 59 år, föddes med hammaren i höger hand. Händig som få delar Kent med sig av sina tips till trädgårdslivet och hemmet.