www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa vandringsryggsäcken 2023

Vandringsryggsäck bäst i test 2023

Vandring har länge varit en populär fritidsaktivitet i Sverige, och det finns många inbitna friluftsmänniskor som har vandrat sig igenom land och rike. Under pandemin 2020 vandrade vi som aldrig förr och det blev nästan trångt på vandringslederna.

Ska du ge dig ut och vandra är det en del saker du måste tänka på, dels är det självklart viktigt att ha grundläggande kunskap om natur och väderförhållanden, och kanske även första hjälpen om olyckan skulle vara framme. Men vad som också är viktigt är dina kläder och din utrustning så som ett aktivitetsarmband och en bra vandringsryggsäck, samt ett par rejäla och slittåliga vandringsskor för herr eller dam

Oavsett om du ska ge dig ut på en kortare eller längre vandring bör du alltid ha med dig en vandringsryggsäck. Där kan du förvara saker som dricksvatten, extra kläder, kikare, proviant samt ett kit för första hjälpen. Med tanke på att du kommer bära ryggsäcken under en längre tid är det viktigt att den sitter bra och att den avlastar din rygg och dina axlar, det finns inget värre än att få sin vandring förstörd av att få ont i axlarna på grund av dålig ryggsäck.

1. Recension av Exped Expedition 80 Olive Grey

Detta är enligt oss en av de absolut bästa vandringsryggsäckarna på marknaden. Det finns flera olika egenskaper och funktioner hos denna ryggsäck som har lett till att vi valde att utse just denna modell till vår bäst i test vinnare. Exped Expedition 80 är utformad med det mesta man kan tänkas behöva för att vandringsturen ska göras så bekväm och smidig som möjligt. 

Den är väderskyddad och matad till fullo för att den ska kännas komplett. Kort sagt en väldigt bra vandringsryggsäck som gör sig optimal för de allra flesta äventyr och utflykter, oavsett väder och vind. 

Väderskyddad ryggsäck 

Denna ryggsäck är en sådan variant som du kan ta med dig oavsett vad du ska ge dig ut på för turer. Det bästa är att den tack vare att den är väderskyddad, inte minst med ett vattentätt topplock, kan hänga med dig ut i naturen oavsett om det regnar, blåser, snöar eller är kallt. Exped Expedition lever med andra ord upp till sitt namn om att vara anpassad för alla olika expeditioner!

Hög komfort och enkel att justera 

En annan egenskap som bidrar till att denna ryggsäck utan problem kan användas i alla möjliga situationer och lägen är dess justerbara bärsystem. I och med att det kan justeras helt efter behov och kroppsform, just för att ryggsäcken ska sitta så bra, skönt och nära runt din kropp som möjligt. Den väger inte heller särskilt mycket, men tål och rymmer ändå en del. 

Detta justerbara bärsystem håller en otrolig komfort och kan i alla lägen anpassas efter det som passar dig. I kombination med ryggsäckens mjuka, komfortabla och stadiga höftbälte, som även det kan justeras efter kroppsform, kommer denna ryggsäck att kännas som en förlängning av din egen kropp. Den sitter på sin plats i alla lägen. 

Praktisk utformning och design med smarta funktioner

Det finns alltså mycket som talar för att ryggsäcken från Exped är utformad i en väldigt praktisk och funktionell design. Några av de smartaste funktionerna som denna ryggsäck har är toppkompressionsremmen, två isyxhållare (som även kan hålla gångstavar), samt tre daisy chains för oändliga fästmöjligheter. 

I och med att denna ryggsäck har en ljusgrå interiör är det inte heller svårt eller krångligt att hitta det du vill ta fram ur väskan. Den ljusa designen gör att dina redskap och föremål syns tydligt, det alltså även om det är mörkt ute. Även detta underlättar användningnen och gör ryggsäcken väldigt mycket smidigare att hantera överlag. 

  Specifikationer

   • Vikt: 2450g
   • Ryggmått: 43-58cm
   • Viktkapacitet: 35kg 
   • Volym: 80 liter

  Kolla Priset

1. Miljöfokus

En solklar bäst i test vinnare i form av en mycket anpassningsbar, komfortabel, praktisk och lätthanterlig ryggsäck. Optimal att använda för alla olika expeditioner. 

2. Recension av Osprey Kestrel 48

Osprey Kestrel 48 är en något lite nättare och mindre modell av vandringsryggsäck. Den rymmer 48 liter, vilket är tillräckligt mycket utrymme för att du ska kunna packa med dig allt du behöver för en dagsvandring. Trots att den är rätt rymlig upplevs den som smidig och bekväm att både ha runt kroppen och att bära, även längre sträckor och i tuffare miljöer. 

Detta främst tack vare ryggsäckens stabila bärsystem och en stadig, rejäl konstruktion överlag. När vi såg vad denna ryggsäck ligger på för pris blev vi verkligen inte besvikna. För här får du en riktigt bra och välfungerande ryggsäck till ett förhållandevis lågt pris. 

Rymlig, rejäl och stabil

Detta är som sagt en ryggsäck som rymmer 48 liter. För en del kan det kännas som rätt lite utrymme, medan det för andra känns precis lagom. Vi skulle säga att denna Osprey Kestrel Ryggsäck gör sig perfekt för de dagsutflykter där du vill ha med dig lite mer packning än vanligt, utan att du behöver tänka på packning för flera dagar. 

Något som framförallt underlättar användningen av denna ryggsäck är det faktum att den har ett mycket välutvecklat och stadigt bärsystem. Detta till stor del tack vare Ospreys AirScape-ryggpanel som ger dig gott om stöd och support trots att du bär en fullastad ryggsäck. Höftbälte och sele är även de stadigt konstruerade och bidrar med extra stöd. 

Funktionell design med flera fickor och fack

Denna ryggsäck är utformad med flera olika fickor och fack. Detta för att det ska bli så enkelt som möjligt för dig att packa ner alla dina tillbehör, redskap, föremål och kläder som du vill ha med dig under din dagsutflykt. 

Det är lätt för dig att sortera och organisera packningen helt efter behov, vilket i sin tur även underlättar då du är ute på tur. Ryggsäcken har inte bara smarta fickor och fack, utan den har även en stor, lång dragkedja som sträcker sig hela vägen från locket till ryggsäckens nedre parti. 

Detta gör det enkelt för dig att komma åt allt du önskar i ryggsäcken, oavsett var och när. Det finns även en rullstängning under topplocket, samt ett bottenfack med avtagbar avdelare. Andra smarta funktioner som du kan hitta på denna ryggsäck är inbyggt regnskydd, fäste för stavar och isverktyg, fästöglor av olika slag, samt remmar för underlag. 

Hög kvalité till bra pris

För att sammanfatta det hela skulle vi utan tvekan vilja säga att denna ryggsäck är en självklar bäst i test vinnare i budgetklassen. Du får en ryggsäck som ger dig väldigt mycket på alla olika sätt, som är smart och bekväm, och som kan hänga med på det mesta. Allt det till ett väldigt bra pris!

  Specifikationer

   • Vikt: 1,63kg
   • Volym: 48 liter

  Kolla Priset

2. Bäst i test

Ett självklart budgetval för dig som vill ha en nätt, smidig och bekväm ryggsäck. Smarta lösningar erbjuder behändig hantering i alla lägen. 

3. Recension av Bergans Trysil

En vandringsryggsäck är ofta en stor investering och kommer kosta en slant, men du behöver inte punga ut med en halv månadslön för att få en helt okej ryggsäck. För dig som befinner dig på en budget eller av annan anledning inte vill lägga ut allt för mycket pengar, rekommenderar vi Bergans Trysil.

Bergans är ett friluftsmärke från Norge, och allt som kommer från Norge och har med utomhusliv att göra kan du lita på så även ryggsäckar från Bergans.

Ryggsäcken har inte enbart ett lågt pris, den har också en mycket låg vikt med sina 1,20 kilo är det en av de lättare ryggsäckarna för vandring på marknaden. Däremot är ryggsäcken inte anpassad för allt för tung packning, då varken axelremmar eller höftbälte har speciellt mycket vaddering.

Bärsystemet är justerbart med systemet QuickAdjust och passar för personer mellan 160–200 cm och justeras via axelremmarna.

Ryggsäcken har en toppöppning och en bottenöppning, vilket gör det enkelt och smidigt att snabbt komma åt packningen. Det finns mindre fack i topplocken med dragkedja för smart förvaring av dina värdesaker. Det finns även sidofack av mesh, där du exempelvis kan placera en vattenflaska som du vill ska vara lättåtkomlig.

Priset ligger på cirka 800 – 1 000 kronor.

  Kolla Priset

3. Bästa budgetvalet

Bergans Trysil är en prisvärd ryggsäck som endast väger 1,20 kilo. Justerbar längd genom QuickAdjust och passar alla mellan 160–200 cm långa.

4. Recension av Arcteryx Bora AR 63

För dig som eftersöker det bästa av det bästa och är villig att lägga ut en rejäl slant för det rekommenderar vi Arcteryx Bora AR 63. Ryggsäcken har många fina egenskaper men det som gör att den verkligen är snäppet vassare än alla andra är sin RotoGlide funktion.

När du vandrar kommer du förmodligen gå i olika slags terräng och beroende på om du går uppför eller nedför kommer din kroppshållning att ändras, och Arcteryx Bora AR 63 ändras med dig. Den glider upp och ner längst ett spår för att hela tiden anpassas efter din hållning, samt att den roterar med dina höfter. Det här gör så att tyngdpunkten på ryggsäcken hela tiden är på precis rätt ställe och det blir lite enkelt att bära den hela tiden.

Ryggsäcken är väderresistent på utsatta ställen, och kommer hålla sig torr om det kommer ett plötsligt snöfall eller en regnskur.

Ryggsäcken har ett stort fack som toppöppnas eller sidoöppnas. Det finns även ett fack på utsidan som är isolerat från det stora facket. Där kan du placera exempelvis blöta regnkläder eller ett blött yttertält utan att behöva oroa dig över att din övriga packning också blir blöt. På utsidan av ryggsäcken finns det gott om spännen där du kan fästa exempelvis vandringsstavar eller vattenflaska.

Ryggsäcken finns i två olika utföranden, en regular som är 63 liter och en tall som är 64 liter. Väskan på 63 liter väger 2270 gram och den på 64 liter väger 2340 gram. Båda varianterna har justerbara bärsystem och du kan enkelt justera axelremmarna för att få bästa passform för just dig.

Ryggsäcken är mycket komfortabel och passar alla typer av vandringar.

Priset ligger på cirka 5 000 kronor.

  Kolla Priset

4. Premiumvalet

Ett riktigt premiumalternativ av vandringsryggsäck. Arcteryx Bora AR 63 anpassar sig utifrån hur din kroppshållnings ändras när du går genom olika slags terräng.

5. Recension av Haglöfs Vide Large

Om du vet redan från början att du endast kommer ge dig ut på kortare dagsturer där du inte behöver så mycket packning rekommenderar vi Haglöfs Vide Large. Det finns ingen anledning att lägga pengar på en större ryggsäck än vad du faktiskt behöver. Då är det bättre att satsa på en mindre men funktionell ryggsäck som du också kan använda i andra sammanhang, exempelvis på cykelturen eller till och med till jobbet.

Haglöfs Vide Large rymmer 25 liter, vilket absolut är tillräckligt för en dagstur på några timmar. Där får du plats med ett extra ombyte, vatten, lite mat och ett första hjälpen kit – allt det du behöver. Ryggsäcken har ett stort fack för större delen av packningen, men har också flera små fack för exempelvis värdesaker. Det finns även ett separat fack som är lättåtkomligt där du kan placera vätskeblåsa på vandringen under varma sommardagar och laptopen om du använder ryggsäcken på väg till jobbet – mycket flexibelt och användbart.

Ryggsäcken har både midjerem och bröstspänne vilket gör att din rygg får skön avlastning när är ute och vandrar i några timmar.

Haglöfs är kända för att göra slitstarka friluftsprodukter och den här ryggsäcken är inget undantag. Ryggsäcken är mycket tålig och du kommer att ha en ryggsäck både för vandring och vardaglig användning under lång tid framöver. Dessutom finns den att köpa i flera olika färger, vilket kan vara roligt eftersom de flesta vandringsryggsäckar annars alltid är svarta.

Priset ligger på cirka 900 kronor.

5. Bästa för dagsvandring

En liten ryggsäck som passar utmärk för dagsvandringar. Mellan vandringarna passar den perfekt för vardagsanvändning för exempelvis transport av laptop till och från jobbet.

Hur stor vandringsryggsäck bör jag köpa?

Det beror på hur länge du ska vandra och om du ska sova i tält. Ska du vandra i flera dagar och tälta behöver du en på minst 75 liter. Går du på tur i någon dag och övernattar i exempelvis fjällstuga kan 60–65 liter räcka. För kortare dagsturer räcker det ofta med en ryggsäck på 25–45 liter.

Hur många fack bör min ryggsäck ha?

Din ryggsäck bör ha minst två större fack, eller ett som går att dela av. Sedan vill du också att ryggsäcken ska ha några mindre fack till att förvara värdesaker i. Det är bra om det finns ett fack som är isolerat från de andra, som du kan förvara exempelvis blöta kläder i utan att det andra blir blött.

Är alla vandringsryggsäckar vattentäta?

Nej alla vandringsryggsäckar är inte helt vattentäta, men de allra flesta är åtminstone vattentåliga. Läs specifikationen för just din ryggsäck för att veta vad som gäller. Ofta finns det regnskydd till ryggsäckarna.

Vad bör en ryggsäck för vandring väga?

Du vill gärna att din ryggsäck ska väga så lite som möjligt, men samtidigt är det viktigt att den har en del funktioner. Väger din ryggsäck under 2,5 kilo är det tillräckligt, större ryggsäckar kan dock väga något mer.

Senate inom sport & fritid

Här delar vi med oss av tips och nyheter inom sport & fritid

Viktiga faktorer när du köper vandringsryggsäck

En vandringsryggsäck bör ses som in investering, då den kostar en ganska stor slant samt att det är viktigt att ha en bra sådan om du ska kunna njuta av din vandring på ett bra sätt. Olika ryggsäckar kommer att passa olika bra på olika kroppstyper, och det kan vara svårt att veta helt säkert vilken som passar dig bäst innan du har provat en.

Funktioner och storlek

Det du däremot kan ta reda på är vilka funktioner som är viktiga för dig. En stor faktor som är avgörande är hur långa vandringar du kommer att ge dig ut på – långa vandringar kräver mer packning och därför behöver du då också ha en större ryggsäck. Men tänk på att du också ska orka bära din packning under din långa vandring, och därför är det ingen idé att ha en allt för stor. Hur stor ryggsäck och hur mycket packning du orkar bära beror såklart på din styrka och hur van du är vid att vandra.

Ska du vandra i några dagar och bo i tält kommer du att behöva ha en ryggsäck på minst 75 liter, och det finns ryggsäckar upp till cirka 110 liter men dessa kan bli mycket tunga att bära. Ska du däremot inte bo i tält, utan kanske i vandringsstugor klarar du dig ofta med en ryggsäck på 60–65 liter. Det gäller att packa smart och så lätt som möjligt.

Bärsystem

Det är också viktigt att titta på själva bärsystemet, först och främst vill du ha ett bärsystem som är justerbart för att det ska passa bra på just din kropp. Du vill också ha ett bärsystem som är utformat på ett sådant sätt att tyngdpunkten hamnar så nära kroppen som möjligt, det gör det enklare att bära och att hålla balansen. Kontrollera höftbälte och axelremmar, du vill att dessa ska vara både breda och vadderade. Ett rejält höftbälte hjälper till att avlasta axlarna, och vadderade bälten kommer minimera risk för skavsår.

En annan viktig faktor att titta på är hur enkelt det är att packa i och ur samt organisera packningen. En ryggsäck med endast ett stort fack är ofta väldigt jobbigt eftersom det är svårt att hitta något där. Många ryggsäckar har dock möjligheten att dela av facket. Då kan du förvara kläder och möjliga extraskor (kanske ett par lättare löparskor) i en del, och mat, redskap och annat du vill ha med i en annan. Se också till så att din ryggsäck har några mindre fack för förvaring av värdesaker, du vill nog inte gärna att dina hemnycklar ligger mitt bland dina kläder.

Kontrollera vilka möjligheter det finns till att öppna ryggsäcken, allra enklast är det om det finns både topplock, frontöppning och bottenöppning, då kan du komma åt din packning från alla håll och slipper gräva runt i den.

Välj självklart en ryggsäck som är vattentät. Blöt packning vill du inte ha under din vandring, det är ett löfte.

Sammanfattning vandringsryggsäck

Att utse endast en vinnare av vandringsryggsäckar är otroligt svårt eftersom mycket beror på hur du ska använda den. Vi har ändå utsett Lundhags Gnaur 75 till den ryggsäck vi anser vara bäst i test. Ryggsäcken har ett mycket bra bärsystem och är bekväm att bära, samtidigt som det är justerbart efter olika kroppstyper och längd. Den har också bra med fack och det är enkelt att organisera sin packning, samtidigt är ryggsäcken också prisvärd och man får otroligt mycket vandringsryggsäck för pengarna.

När du ska välja ryggsäck beror det dock mycket på vad det är du är ute efter, och du behöver specificera dina önskemål innan du bestämmer dig. Ska du göra längre vandringar är det viktigt med en rymlig ryggsäck som också är lätt att bära, medan om du ska göra kortare dagsvandringar kanske du inte behöver ha lika höga krav och kan istället titta mer på priset.

Oavsett så vill du ha en ryggsäck som är vattentålig och där du kan komma åt din packning på ett enkelt sätt. Titta också på ryggsäckens vikt, en ryggsäck bör inte väga mer än 2,5 kilo eftersom den då blir för tung tillsammans med packningen.

Vandring ska vara kul och du vill inte att en dålig ryggsäck förstör upplevelsen. Välj därför din ryggsäck med omsorg.

Bäst i test

Ett självklart budgetval för dig som vill ha en nätt, smidig och bekväm ryggsäck. Smarta lösningar erbjuder behändig hantering i alla lägen.