www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa sauteuse 2023

Bäst i test sauteuse 2023

Sauteuser är ett franskt ord, och att sautera betyder på franska skaka eller studsa. Det innebär dock i grund och botten att man bryner någonting mycket snabbt, ungefär som när man wokar någonting. Detta är en utmärkt teknik om du ska tillaga en hel köttbit, då sauterar du först köttet i stekpannan så att det får en stekyta runt om och låter den sedan gå klart i ugnen. Vill du känna dig säker på det resultat du väntas få utan att behöva skära i köttet innan det är klart kan en köttermometer underlätta. Men det brukar sällan behövas. 

Egentligen är en sauteuse och en traktörpanna inte riktigt samma produkt, en sauteuse liknar mer en kastrull och har höga sluttande kanter medan en traktörpanna ofta är något lägre och har raka kanter. I det här testet har vi ändå valt att titta på både sauteuser och traktörpannor eftersom du kan använda dem i princip likadant och det kan vara svårt att veta var gränsen går.

En traktörpanna eller sauteuse är kanske inget måste i varje kök, speciellt inte när du ska flytta hemifrån och har lite annat att prioritera. Men, det kan vara mycket praktiskt att ha tillgång till och därmed ändå värt att lägga pengarna på tillslut, speciellt om du faktiskt gillar att stå i köket. Precis som med stekpannor finns sauteuser i flera olika material, så som gjutjärn, rostfritt stål och med teflonbeläggning och alla har de olika egenskaper. Vi har tittat på några olika och valt ut fem stycken i olika kategorier som vi anser vara allra bäst på marknaden.

1. Recension av Tefal Chefs Delight

Söker du en prisvärd sauteuse med non-stick beläggning är Tefal Chefs Delight sautépanna något för dig. En traktörpanna till ett mycket bra pris, men som också levererar bra i köket. Tefal är kända för att tillverka prisvärda men högkvalitativa köksprodukter, och de har lyckats även i detta fall.

Pannan är tillverkad i aluminium och har en beläggning som kallas för titanium pro coating, som ska vara mycket mer hållbart än teflon. Pannan har också Tefals klassiska värmeprick i mitten, när den blir röd vet du att pannan är tillräckligt varm och redo att användas. Ett hjälpmedel som faktiskt underlättar en hel del i köket, speciellt om man inte är en mästerkock.

Tefal Chefs Delight sautépanna har höga raka kanter och passar även den här utmärk för matlagning med sås. Eftersom non-stick beläggningen finns både på insidan och utsidan är den enkel att hålla ren då i princip ingenting fastnar på den.

Pannan kommer dessutom med ett tillhörande lock, vilket gör att användningsområdet blir extra stor. Låt exempelvis en ratatouille puttra under lock under en längre tid för att få ut alla goda smaker ur grönsakerna.

Sautépannan går att använda på induktionshäll och tål temperaturer upp till 175°C och kan även stå i ugn så länge temperaturen inte överstiger den gränsen. Pannan bör handdiskas för att beläggningen ska hålla så länge som möjligt.

1. Bästa sauteuse i budgetklassen

Prisvärd sautépanna med non-stick beläggning. Tefal Chefs Delight sautépanna har dessutom Tefals klassiska thermo-spot som talar om när pannan är tillräckligt varm.

2. Recension av Scanpan CTX

Den sauteuse vi har utsett till testvinnare är Scanpan CTX traktörpanna. Scanpan CTX är en innovativ serie av stekkärl, och även i vårt test av stekpannor utsåg vi Scanpan som testvinnare.

Scanpan CTX är tillverkad i rostfritt stål med en har non-stick beläggning av Ceramic Titanium Extra, CTX som är en högteknologisk produkt framtagen av Scanpan. Den ger en mycket jämn värmefördelning, vilket är en av de viktigaste faktorerna för en traktörpanna. Ett problem med non-stick beläggning kan vara att det är svårt att få en riktigt fin stekyta, men även här klarar Scanpan CTX av att leverera.

Hela pannan är värmetålig upp till 260°C, vilket innebär att du kan laga klart eller hålla maten varm i ugnen utan problem. Något du inte kan göra med pannor där handtaget är tillverkat i plast eller trä. Tänk dock på att handtaget kan bli mycket varmt. Den fungerar att använda på alla värmekällor, även induktionshäll.

Traktörpannan har raka höga kanter vilket gör det enkelt att laga maträtter med sås i, vilket är just en av fördelarna med en sauteuse eller traktörpanna. Du kan exempelvis steka kött eller fisk i pannan, och sedan tillaga såsen samtidigt i pannan och få ut alla goda smaker i en och samma rätt.

Pannan har ett bra och ergonomiskt handtag som gör den lätt att arbeta med i köket. Den tål maskindisk enligt tillverkarna, men de säger också att allra bäst hållbarhet får du genom att handdiska den. Det här är en sauteuse i en hög prisklass, men tar du väl hand om den kommer du ha en fantastisk panna i många år framöver som också har många användningsområden.

  Specifikationer

   • Minimalistisk design
   • Lättskött non-stick beläggning
   • Handtag i rostfritt stål

  Kolla Priset

2. Bäst i test sauteuse 2021

Scanpan CTX traktörpanna har en innovativ non-stick beläggning och har mycket jämn värmefördelning. Tål dessutom ugnen upp till 260°C och fungerar även på induktionshäll.

3. Recension av Ronneby Bruk

Vill du ha någonting som verkligen sticker ut i köket och som känns otroligt exklusivt ska du titta närmare på Ronneby Bruk traktörpanna som är tillverkad med ett yttre lager av koppar. Det här är en hel serie av tillagningskärl av allra högsta kvalitet, och den här typen är pannor används ofta av riktiga kockar på restauranger.

Pannan är tillverkad i tre olika lager, insidan av pannan består rostfritt stål följt av ett lager i aluminium och där efter en yttre yta av koppar. Du tillagar alltså inte maten i koppar och behöver inte oroa dig över att koppar kan vara giftigt. Det här gör att värmefördelningen i pannan blir extremt jämn och du behöver inte oroa dig för att maten blir ojämnt tillagad. Dessutom har en tjock botten vilket också är en fördel för värmefördelningen men också för att ingenting ska bränna fast eller koka över.

Pannan är mycket värmebeständig och kan användas på induktionshäll och i ugn, tänk dock på att även handtaget blir mycket varm när den har varit placerad i ugn.

Dessutom är den här pannan riktigt snygg och kan med fördel förvaras hängandes på köksväggen på en krok. Den är lätt att hålla ren tack vare en insida av rostfritt stål, men du rekommenderas att använda lite matfett när du steker i den för att inte riskera att maten ska bränna fast. Putsa med fördel upp utsidan med kopparrent med jämna mellanrum för att den ska hålla sig riktigt snygg och skinande.

Priset på den här pannan är högt, men är matlagning ett stort intresse för dig kan det absolut vara värt det, för den levererar också högt.

  Specifikationer

   • Ø26 cm
   • Höjd 6 cm
   • Rostfri insida

  Kolla Priset

3. Exklusive traktörpanna

Mycket exklusiv traktörpanna med utsida i koppar för allra bästa värmefördelning. Denna traktörpanna från Ronneby Bruk är både snygg och praktisk.

4. Recension av Skeppshult Traktörpanna

Många tror att gjutjärn är svårt att använda sig av i köket och att det lätt bränner fast, men det är inte för intet gjutjärn är det absolut populäraste materialet bland kockar. Och en riktigt bra traktörpanna i gjutjärn kommer från Skeppshult. När det kommer till pannor i gjutjärn är Skeppshult överlägset bäst på den svenska marknaden helt enkelt.

Skeppshult har några olika traktörpannor att välja bland, men den vi fastnade extra mycket för är den i trähandtag och som har extra höga kanter och tillhörande lock. Gjutjärnet är mycket tätt och fint, vilket gör att värmefördelningen blir alldeles utmärkt.

Fördelen med en panna i gjutjärn är att du kan få en riktigt fin stekyta, och det passar extra bra vid tillagning av kött. Stek gärna köttet direkt i traktörpannan och när det börjar bli klart tillagar du även såsen direkt i pannan för allra bästa smak. Tyvärr kan man inte ha denna traktörpanna från Skeppshult i ugnen eftersom handtaget i trä då riskerar att spricka, och vill du ha en ugnstålig panna har Skeppshult varianter där även handtaget är i metall. Vi föredrar dock denna med trähandtag eftersom den är lättare att arbeta med när inte handtaget blir varmt.

Kom ihåg att aldrig maskindiska eller diska pannan med diskmedel, använd endast hett vatten och olja gärna in pannan efter användning. Innan första användning ska pannan brännas in med lite vegetabilisk olja.

  Specifikationer

   • Svensktillverkat hantverk
   • Passar alla värmehällar inklusive induktion
   • 25 års garanti

  Kolla Priset

4. Bästa traktörpanna i gjutjärn

Skeppshult traktörpanna i gjutjärn ger riktigt fin och god stekyta på maten. Handtaget i trä gör den dessutom enkel att hantera i köket.

5. Recension av Culimat Mathias Dahlgren

Om det är just en äkta sauteuse med höga, sluttande kanter du är ute eftersom och inte en traktörpanna är Culimat Mathias Dahlgren Sauteuse 5-Ply något för dig. En sauteuse ur produktserien framtaget är mästerkocken Mathias Dahlgren som har vunnit kock-VM bland annat.

Det här är verkligen en mycket bra sauteuse tillverkad i rostfritt stål, men som också har ett helt rimligt pris. Här behöver du inte betala extra mycket bara för att en kändiskock är inblandad.

Den här pannan är extra bra att tillaga känslig mat i, som gärna bränner fast. Tack vare sina rundade kanter leds värmen bort från botten och sprider sig istället till maten genom de höga kanterna. Mat så som gröt, risotto eller såser passar därför alldeles utmärkt att tillaga i denna sauteuse.

Pannan är tillverkad med restaurangkök i åtanke och är därför mycket slitstarkt, den har en robust stomme samt att handtaget är fastsvetsat och sitter där det ska. Dessutom är handtaget ergonomiskt utformat och är mycket bekvämt att ha i handen och riskerar inte att glida när du skakar runt maten som ett äkta proffs.

Fungerar utmärkt att använda på induktionshäll och tål också ugnen upp till 260°C. Eftersom hela pannan endast är tillverkad i rostfritt stål kan den utan problem diskas i diskmaskin utan att livslängden förkortas.

Pannan finns i olika storlekar.

5. Bästa sauteuse i rostfritt stål

En äkta sauteuse med rundade kanter för varsam tillagning av känslig mat. Culimat Mathias Dahlgren Sauteuse 5-Ply är framtagen med restaurangkök i åtanke.

Vad är en traktörpanna/sauteuse?

Det är en slags stekpanna men med högre kanter vilket gör att du även kan koka mat eller exempelvis tillaga sås direkt i pannan.

Vilket material är bäst?

Det varierar efter tycke och smak. Men pannor med non-stick beläggning tillåter matlagning utan matfett, medan gjutjärn ger en riktigt fin stekyta.

Hur diskar jag min traktörpanna?

Är det tillverkad helt i rostfritt stål kan du diska den i diskmaskin. Övriga material bör handdiskas för bästa livslängd. Gjutjärn får aldrig diskas i maskin eller med diskmedel eftersom det torkar ut järnet, används endast hett vatten.

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
cervera

Erbjudande

50%

Se aktuella kampanjer hos Cervera.

Gäller så länge lagret räcker

köket matlagning
mathem logo png

Rabattkod

NY150KR

150 kr rabatt för nya kunder!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

köket matlagning
hemköp logo png

Rabattkod

HEMKÖP100

100 kr rabatt när du handlar för 700 kr!

Giltigt t.o.m. 31/12 2022

stekpanna test
kitchentime

Outlet

-70%

Här hittar du populära köksredskap.

Gäller så länge lagret räcker

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Därför bör du ha en sauteuse hemma

Som vi nämnde tidigare är en sauteuse eller en traktörpanna absolut inget måste i varje kök, precis som att inte alla vill lägga pengar på en stekhäll, pizzaugn, globalknivar eller köttkvarn. Men, det finns stora fördelar och det kan faktiskt vara värt att byta ut en av stekpannorna där hemma mot en traktörpanna om du ändå ska köpa en ny. En traktörpanna kan nämligen även användas precis som en vanlig stekpanna också, bara det att den har fler användningsområden.

Men vi vill poängtera att det faktiskt är skillnad på en sauteuse och en traktörpanna även om de liknar varandra och är du en riktig matnörd är det viktigt att veta skillnaderna. En traktörpanna har raka och höga kanter medan en sauteuse har sluttande höga kanter, skillnaden är att när kanterna är sluttande och rundade leds värmen bort från botten och det är mindre risk att någonting bränner fast. Därför kan en äkta sauteuse vara bra i de fall du tillagar känslig mat. Men för gemeneman duger oftast båda två lika bra.

Fördelen med en traktörpanna jämfört med en vanlig stekpanna är just de höga kanterna. Det gör att du kan laga mat med mer vätska i men också att du kan slunga runt maten på ett helt annat sätt. Det vanligaste användningsområdet är kanske att först steka på något och sedan tillaga en sås samtidigt i pannan för att få ut alla smakerna från maten. För att detta ska funka och för att du ska få se stekpannans fulla effekt är det dock viktigt att du vet hur du ska rengöra och ta hand om stekpannan på rätt sätt. 

Ett annat bra användningsområde är att laga pastasås i din traktörpanna eller sauteuse, när såsen sedan är klar kan du lägga i pastan och slunga runt, precis som en äkta italienare.

Sammanfattning

En traktörpanna och en sauteuse är egentligen två olika produkter, en traktörpanna har raka kanter medan en sauteuse har sluttande kanter. I detta test har vi ändå valt att titta på båda produkterna eftersom de oftast används på liknande sätt samt säljs inom samma produktkategori.

Den pannan vi tycker är allra bäst är Scanpan CTX, en traktörpanna i rostfritt stål men med en högteknologisk non-stick beläggning som också sprider värmer mycket jämnt. Hela pannan är dessutom värmetålig upp till 260°C och tål därför ugn. Vill du ha en mer prisvärd sautépanna är det Tefals Chefs Delight du bör titta på. Tefal levererar som vanligt högkvalitativa produkter till ett bra pris.

Är priset inget bekymmer för dig, utan du vill istället ha en riktigt exklusiv produkt kan vi rekommendera Ronneby Bruk kopparpanna. En riktigt bra panna som fördelar värmen extremt jämnt och levererar verkligen på topp. Dessutom är den riktigt snygg. Skeppshult har som vanligt den bästa produkten i gjutjärn och en traktörpanna i gjutjärn ger en riktigt fin och god stekyta till maten. Vi gillar den med trähandtag eftersom den är enkel att handskas med.

Är du ute efter en äkta sauteuse men riktigt rundade kanter kan Culimat Mathias Dahlgren Sauteuse 5-Ply vara ett bra alternativ, dessutom säljs den till ett riktigt bra pris.

Bäst i test

Scanpan CTX traktörpanna har en innovativ non-stick beläggning och har mycket jämn värmefördelning. Tål dessutom ugnen upp till 260°C och fungerar även på induktionshäll.

Budget