BĂ€sta hemmabiosystem 2021

Hemmabiosystem bÀst i test

I den hÀr artikeln pratar vi mer om fyra hemmabiosystem som alla presterar utmÀrkt, samt ger dig mycket ljud för pengarna. NÀrmare bestÀmt fÄr du lÀra dig mer om bland annat kompakta hemmabiosystem, som Àr lÀtta att placera ut och dessutom lÄter utmÀrkt.

Vi pratar Àven mer om premiumsystem som tar mer plats, men som samtidigt bjuder pÄ sÀrskilt goda ljudegenskaper. Ett hemmabiosystem som vi uppmÀrksammar inkluderar till och med en tv-bÀnk, som man kan gömma undan de bakre högtalarna samt receivern i.

Att köpa ett hemmabiosystem Àr en god investering. FrÀmst dÄ det höjer inlevelsen vid filmtittande men Àven för att du kan lyssna pÄ musik frÄn exempelvis Spotify, som streamas direkt via telefonen.

Samtliga av de hemmabiosystem som vi nÀmner i artikeln Àr bÄde prisvÀrda samt ett bra köp.

1. Recension av Denni, Dali och Unni-paketet

Det hÀr hemmabiosystemet Àr det enda i vÄrt test som Àven inkluderar en tv-bÀnk. Mer specifikt fÄr du ett vÀlljudande surroundsystem med hjÀlp av ett flertal solida högtalare. Priset du betalar Àr högt, men samtidigt mer Àn rimligt med tanke pÄ den kvalitet som gÀller för de komponenter som inkluderas i systemet. 

Tv-möbeln Unnu 231 döljer sÄvÀl de tvÄ fronthögtalarna som receivern. Du kan Àven vÀlja att köpa till ytterligare en sektion sÄvida du Àven vill gömma subbasen, men det Àr knappast nÄgot absolut krav. Hela systemet ser nÀmligen stilrent och snyggt ut redan i sitt grundutförande.

Det mÀrks tydligt att Unnu 231-bÀnken anpassats för just HiFi. Samtliga kablar kan döljas med hjÀlp av en skiljevÀgg, vilket Àr en betydligt mer smidig lösning i jÀmförelse om man varit tvungen att dra kablarna via hÄl i bottenplattan. 

Fronthögtalarna och centerhögtalaren Àr en del av Oberon Vokal-serien. De fÄr alla plats i mediamöbeln, och dess starkaste aspekt Àr att de erbjuder sÀrskilt bra ljudkvalitet i mellanregistret, sÄ att man enkelt kan höra vad personer talar om i exempelvis en film.

Bakhögtalarna Àr tvÄ till antalet och en del av Oberons Onwall-serie. De har prisats av ett flertal amerikanska online-tidskrifter, vilket Àr förstÄeligt. Att hÀnga upp dem pÄ vÀggen Àr dessutom en enkel manöver, dÄ inbyggda vÀggfÀsten finns tillgÀngliga vid högtalarnas bakre parti.

Subbasen Dali C-8 D gör Àven ett bra jobb med att förstÀrka ljud frÄn exempelvis explosioner, utan att stjÀla för mycket utrymme frÄn de övriga högtalare som Àr inkluderade i systemet. Denna delkomponent utstrÄlar Àven lyx, dÄ tillverkaren bevisligen putsat pÄ varje lite detalj. Det inkluderas exempelvis ett dammskydd, vilket bara det skriker premium.

FörstÀrkaren bestÄr i sin tur av en Denon AVR-X1600H-reciever, som Àr en av delkomponenterna i det budgetsystem som vi pratar mer om lite lÀngre ner i artikeln. Den hÀr receivern Àr en premiumkomponent, med stöd för bland annat HEOS, AirPlay 2, Spotify Connect samt surroundtekniken Dolby Atmos.

Du kan Àven vÀlja att komplettera systemet med fler högtalare. Detta genom att exempelvis köpa tvÄ trÄdbundna högtalare och skapa ett 7.1-system, eller alternativt koppla in trÄdlösa HEOS-högtalare för att dÀrmed skapa en eller flera multiroom-zoner.

Samtliga komponenter i detta system Ă€r testvinnare. Även om det hĂ€r hemmabiopaketet inte Ă€r bĂ€st i test och inte heller det bĂ€sta budget- eller premiumvalet, Ă€r det ett mycket bra köp för krĂ€sna hemmabiofantaster som vill kunna ta del av ett ljudpaket som Ă€r vĂ€l designat och lĂ„ter utmĂ€rkt redan frĂ„n start. 

1. IngÄr TV-bÀnk

Hemmabiosystem

Denon, Dali & Unni

Denon, Dali och Unni-paketet ger dig mycket ljud för pengarna. Det du kan Àven göra detta hemmabiopaket trÄdlöst sÄvida du vÀljer att komplettera det med HEOS-högtalare.

2. Recension av Bluesound Pulse-paketet 

Bluesound Pulse-paketet bestÄr av tre komponenter. En soundbar vid namn Bluesound Pulse 2i, och tvÄ trÄdlösa bakhögtalare vid namn Pulse Flex 2i. Tillsammans bildar de hÀr komponenterna ett vÀlljudande multiroom-system med en oslagbar prislapp. 

Soundbaren Bluesound Pulse 2i Àr lÀckert designad, sÄ Àven kompakt vilket medför att den fÄr plats framför nÀstan alla tv-apparater. Ljudet Àr det inte heller nÄgot fel pÄ. Mellanregistret, det vill sÀga det hörbara frekvensomrÄdet som vi mÀnniskor kan uppfatta pÄ det enklaste sÀttet, Àr fenomenalt.

Vissa expertrecensenter har klagat pÄ att basen Àr för tunn, men med tanke pÄ den storlek som gÀller gÄr det inte att begÀra mer Àn sÄ hÀr. SÄ lÀnge du inte ska anordna en ravefest i vardagsrummet kommer du garanterat bli nöjd med tryck som subbasen erbjuder. 

Bakhögtalarna Àr frÄn grunden inte trÄdlösa men vi rekommenderar att du köper till ett batteripack för att de ska bli just trÄdlösa, vilket innebÀr att du slipper dra kablar. Mellanregistret lÄter lika bra i dessa högtalare och detsamma gÀller för ljud inom treble-spektrat, det vill sÀga höga och ljusa ljud.

Samtliga komponenter kan styras med hjÀlp av en applikation vid namn Bluesound, som finns tillgÀnglig för bÄde iOS samt Android. Med applikationen kan du bland annat strömma musik frÄn tjÀnster likt Spotify, TIDAL, Napster samt Deezer. 

Utöver det kan du justera vilka ljudinstÀllningar som ska gÀlla för varje del av systemet, i detta fall Bluesound Pulse 2i-soundbaren och Pulse Flex 2i-högtalarna.

Om du inte vill köpa batteripack till bakhögtalarna kan du anvÀnda dem som tvÄ vÀlljudande, men samtidigt stationÀra bakhögtalare i hemmabiosystemet. Men om du vÀl kompletterar bakhögtalarna med tvÄ batteripack, dÄ kan du anvÀnda dem precis var du vill. I köket, i arbetsrummet, bara din fantasi sÀtter grÀnserna. 

Precis som Àr fallet för Sonos bÀsta multiroom-system kan du Àven hÀr bygga ut systemet ytterligare i efterhand, med fler högtalare och eventuellt en subbas för att fÄ en extra tyngd nÀr du lyssnar pÄ musik.

Det hÀr hemmabiosystemet Àr fullt tillrÀckligt för stora vardagsrum, och det hemmabiosystem som Àr bÀst i test. BÀst i test-utmÀrkelsen fÄr systemet tack vare dess begriplighet, dess ljudegenskaper samt dess förhÄllandevis lÄga pris.

2. Lorem ipsum dolor

Bluesound

Pulse

Bluesound Pulse-paketet har en kompakt design, men erbjuder dig trots det ett Àkta surroundljud för förhÄllandevis lite pengar. Stöd finns Àven för Spotify-strömning.

3. Recension Denon och Argon-paketet

Det hÀr hemmabiopaketet bestÄr av en Denon AVR-X1600H-reciever, en centerhögtalare av namnet Argon Audio Alto C MK2, en subbas vid namn Argon Audio BASS8 Mk2 och tvÄ mindre bakhögtalare som Àven de inkluderas i Argon Audios MK2-serie. 

Tillsammans bildar systemet ett kraftfullt ljudpaket pÄ 80 watt med stöd för bland annat Bluetooth, Spotify Connect samt AirPlay 2. FörstÀrkaren klarar av att leverera 7.1-ljud, sÄ om du kompletterar systemet med tvÄ ytterligare högtalare fÄr du ett Àn mer omvÀlvande ljud.

5.1-utförandet rÀcker gott om du inte har ett mycket stort vardagsrum. Det gÄr dessutom att komplettera systemet med multiroom-högtalare frÄn HEOS, för att kunna spela upp musik i andra rum. Högtalarna lÄter i sin tur utmÀrkt. Basen Àr tung och ljudet spricker aldrig, vad man Àn spelar upp.

Vi vill förtydliga att det Àr förstÀrkaren som utgör den klarast lysande stjÀrnan i systemet. Alla moderna format stöds, sÄ Àven 4K/UHD förstÄs. Att lÀgga en stor del av budgeten för systemet pÄ just förstÀrkaren Àr ett genidrag i vÄra ögon.

Den största nackdelen med systemet stavas högtalarkablar. Detta hemmabiosystem Àr nÀmligen inte trÄdlöst. Högtalarna tar Àven en hel del plats i jÀmförelse med de trÄdlösa system som vi pratar mer om i den hÀr bÀst-i-test-artikeln.

Men om du kunna ta del av ett perfekt hemmabioljud för lite pengar, dÄ kan du inte gÄ fel med detta hemmabiopaket.  

3. BĂ€sta budgetvalet

Hemmabiopaket

Denon & Argon

Denon och Argon-paketet Àr ett prispressat hemmabiosystem med stöd för sÄvÀl 4K som Spotify Connect samt AirPlay 2. HÀr fÄr du mest hemmabiopaket för pengarna.

4. Recension av Bowers and Wilkins-paketet

Bowers and Wilkinson-paketet bestÄr av tvÄ trÄdlösa högtalare, en soundbar samt en trÄdlös subbas. Tillsammans bildar dessa komponenter ett extremt vÀlljudande system som lÀmpar sig bÀst för krÀsna hemmabiofantaster som bara nöjer sig med absoluta premiumprodukter. 

Bowers and Wilkins Formation Bar Àr en soundbar som utgör huvuddelen i systemet. Den lÄter utmÀrkt, och olikt majoriteten av andra soundbars höjer den inte bara inlevelsen nÀr du tittar pÄ film eller tv. Den tar ljudet till en helt ny nivÄ. I synnerhet nÀr den arbetar tillsammans med de övriga komponenterna i systemet.

Men du fÄr ha i Ätanke att du inte kan koppla in dina medieprylar via HDMI. HÀr Àr det endast en optisk ljudingÄng som gÀller, vilket förvisso Àr relativt vanligt för hemmabiosystem i premiumsegmentet. Men en HDMI-ingÄng hade utgjort ett bra komplement, dÄ den standarden Àr sÄ pass utbredd.

De trÄdlösa högtalarna har i sin tur minst lika goda ljudegenskaper, och tÄl att jÀmföras med de bÀsta Sonos-högtalarna. De trÄdlösa Formation Flex-högtalarna har enligt tillverkaren en fördröjning pÄ maximalt en miljondels sekund, vilket innebÀr att ingen mÀnniska i vÀrlden klarar av att identifiera nÄgon fördröjning.

Den subbas som inkluderas ger en mycket tung och vÀlljudande bas som aldrig spricker, och det gÄr Àven bra att provspela systemet utan subbasen. Innan man kopplat in basenheten Àr basen fortfarande tydlig, men nÀr subbasen vÀl kopplats in mÀrker man direkt hur vackert den arbetar ihop med resten av systemet.

Hela systemet kontrolleras med hjÀlp av en applikation som fungerar pÄ sÄvÀl iOS som Android. Om du nöjer dig med standardinstÀllningarna Àr installationen avklarad pÄ cirka fem minuter, men om du Àr sugen pÄ att justera de instÀllningar som gÀller frÄn start gÄr Àven det relativt fort.

StandardinstÀllningarna Àr fullt tillrÀckliga, men det kan vara en god idé att justera avstÄndet för bakhögtalarna samt subbasen. Det gör man enkelt via ett drag and drop-grÀnssnitt, sÄ den manövern tar bara nÄgon minut om du vet vilka avstÄnd som gÀller.

Utöver detta Àr designen bÄde mjuk och modern. Det mÀrks att Bowers and Wilkins har velat förmedla en premiumkÀnsla, och det har de verkligen lyckats med. Tygdetaljerna Àr vackra, och samma sak gÀller Àven för de snyggt dolda touchknapparna. 

Om du har rÄd att köpa ett hemmabiosystem som ger dig ett extremt kristallklart och dynamiskt ljud, dÄ Àr Bowers and Wilkinson-paketet det bÀsta hemmabiosystemet för dig.

4. Premium-valet

Bowers & Wilkins

Hemmabiosystem

Bowers and Wilkins-paketet Àr lika pÄkostat som det Àr vÀlljudande. Designen Àr dessutom stilren och samtliga av de funktioner som inkluderas kan styras med en app.

Hur fungerar ett hemmabiosystem?

Receivern kommunicerar med de övriga komponenterna i hemmabiosystemet. Receivern ser till att högtalarna spelar rÀtt ljud med rÀtt ljudegenskaper. Om det exempelvis Àr en explosion som visas pÄ tv-apparaten, dÄ ser receivern till att det Àr bakhögtalarna som förmedlar merparten av ljudet.

MÄste man ha en centerhögtalare i sitt hemmabiosystem?

Musik- och filmÀlskare vÀljer nÀstan alltid att inkludera en centerhögtalare i sitt hemmabiosystem, och det finns tvÄ anledningar till att sÄ Àr fallet. För det första Àr centerhögtalaren hemmabiosystemets mest kraftfulla högtalare, och utöver det hörs dialoger tydligast via centerhögtalaren.

Vad menas med surroundljud?

Äkta surroundljud innebĂ€r att högtalarna Ă€r fyra eller mer till antalet, vilket medför att du Ă€r helt omsluten av högtalarna i en radie pĂ„ 360 grader. Det finns Ă€ven hemmabiosystem som erbjuder virtuellt surroundljud, dĂ€r ljudet studsar mot vĂ€ggarna för att ge en mer omslutande effekt.

Hur kan jag förbÀttra mitt hemmabiosystem?

För att fÄ ett bÀttre djup i ljudet ska du skaffa en subbas, som medför att ljudupplevelsen förbÀttras vid exempelvis actionscener i en film eller nÀr du lyssnar pÄ musik. Om du har svÄrt att följa dialogen i en film, dÄ ska du skaffa en centerhögtalare som ger ett mer tydligt mellanregister.

Vilket hemmabiosystem ska jag vÀlja

För att du ska kunna vÀlja det hemmabiosystem som passar bÀst för dig mÄste vi först berÀtta mer om vilka typer av hemmabiosystem som existerar pÄ marknaden.

4 typer av hemmabiosystem

Soundbar-system

En soundbar, som i folkmun kallas för ljudlimpa, Àr oftast ett mycket bra val i mindre till medelstora vardagsrum. Tack vare att soundbar-enheterna Àr sÄ pass kompakta Àr det Àven i regel lÀtt att placera ut enheten framför tv:n. Du fÄr dock inte ta del av ett Àkta surroundljud.

Notera gÀrna att du kan köpa ett bra stativ till tv-apparaten om du kÀnner att soundbar-enheten riskerar att komma fÄ sitta lite vÀl trÄngt.

Soundbars som Àr bÀst i test inkluderar ofta en teknisk lösning som gör att ljudet studsar pÄ vÀggarna för att dÀrmed bilda ett virtuellt surroundljud. Det lÄter oftast bra, men om du vÀl har lyssnat pÄ ett hemmabiosystem med Àkta surroundljud sÄ mÀrker du av en viss skillnad.

Dessa enheter kan i mÄnga fall dock kompletteras med bakre högtalare, för att du ska kunna ta del av Àkta surroundljud. Och om de bakre högtalarna dessutom Àr trÄdlösa, dÄ Àr de lika lÀttplacerade som sjÀlva huvudenheten.

FĂ€rdigbyggda ljudsystem

I elektronikvaruhus som inte nischat sig mot Hifi kan du ibland hitta fÀrdigbyggda hemmabiosystem med fÀrgkodade kablar och högtalare som i regel Àr plastförsedda. Dessa hemmabiosystem Àr inger oftast inte nÄgon kvalitetskÀnsla, och ljudkvaliteten Àr i regel ganska undermÄlig.

Den enda egentliga fördelen med dessa system Àr att de Àr lÀtta att installera.

TrÄdlösa hemmabiosystem

Med ett trÄdlöst hemmabiosystem slipper du borra hÄl i vÀggar och/eller hyllor. Dagens bÀsta trÄdlösa hemmabiosystem Àr dessutom befriade frÄn knastrande och sprakande dÄ de kommunicerar med varandra med hjÀlp av Wifi.

De trÄdlösa hemmabiosystem som sÄldes för cirka 10 Är sedan anvÀnde sig av FM-frekvensomrÄdet för att prata med varandra, med irriterande ljudartefakter som följd som kunde fÄ dig att tro att det tredje vÀrldskriget inletts utanför vardagsrumsfönstret. 

Med ett trÄdlöst hemmabiosystem kan du Àven streama musik till det frÄn exempelvis mobilen, surfplattan eller datorn. I mÄnga fall gÄr det Àven bra att installera musiktjÀnster likt Spotify i den applikation som kontrollerar hela systemet.

Hemmabiosystem med separata komponenter

De hemmabiosystem som vi pratat mer om i den hÀr bÀst i test-artikeln faller in inom den hÀr kategorin. MÄnga delar inkluderas, och nÀstan alla av dessa Àr testvinnare och dÀrmed av hög kvalitet.

Hemmabiosystem med separata komponenter kan i undantagsfall vara lite mer svÄrinstallerade. Men om du vill kunna ta del av ett stort ljud som klarar av att omsluta hela vardagsrummet, dÄ Àr dessa typer av hemmabiosystem det bÀsta valet för dig. 

FrÄgor som du ska stÀlla dig innan du köper ett hemmabiosystem

Ska du titta pÄ film eller lyssna pÄ musik?

Om du ska lyssna pÄ musik Àr en bra subbas en god idé, samtidigt som bakre högtalare Àr mindre viktiga. Om du dÀremot frÀmst ska titta pÄ film rekommenderar vi att du inkluderar bakhögtalare i ditt system, för att du dÀrmed ska kunna ta del av ett Àkta surroundljud.

Om du bÄde kommer att lyssna pÄ musik och titta pÄ film, dÄ Àr ett 5.1-system med en subbas ett starkt val. Subbasens vara eller inte vara Àr förvisso en personlig preferens. Somliga föredrar faktiskt ett hemmabiosystem utan subbas. 

Vilka funktioner ska förstÀrkaren ha?

Receivern, som Àven kallas för förstÀrkaren Àr hemmabiosystemets hjÀrta. Receivern vidareförmedlar ljudet till högtalarna, och Àr Àven den komponent som kommunicerar med din mobiltelefon nÀr du exempelvis streamat en lÄt till systemet via Spotify.

Du ska Ă€ven ha i Ă„tanke att en pĂ„kostad receiver i regel alltid Ă€r bĂ€ttre Ă€n en billig förstĂ€rkare. Även om en billig receiver erbjuder exakt samma funktioner som en betydligt mer pĂ„kostad receiver, Ă€r det lĂ„ngt ifrĂ„n sĂ€kert att den billiga receivern har den kraft som behövs för att dina högtalare ska kunna drivas pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt.

Att jÀmföra förstÀrkare Àr som att jÀmföra en bilmotor. En billig bilmotor kan ta dig frÄn punkt A till punkt B, men med en prestandastark motor blir Äkturen bÄde njutbar och spÀnnande. 

Vad Àr det för skillnad pÄ 2.1 och 5.1?

5.1-sorrondljud fÄr du med hjÀlp av fem högtalare och en subbas. I ett 2.1-system inkluderas tvÄ högtalare och en subbas, men ett 2.1-system kan Àven bestÄ av en soundbar och en subbas. 5.1-ljud ger dig den bÀsta ljudupplevelsen, men 2.1-system lÄter ocksÄ vÀl vid rÀtt förutsÀttningar. 

SÄ utförde vi testet av hemmabiosystem

De hemmabiosystem som vi pratade mer om i denna artikel har vi antingen provat sjÀlva, alternativt provlyssnat pÄ i en Hifi-butik. Vi har Àven granskat samtliga av de produkter som nÀmns online, för att kunna bli varse om vad konsumenter som faktiskt köpt produkten tycker.

Samtliga av de hemmabiosystem som vi pratar mer om i den hÀr artikeln erbjuder goda ljudegenskaper som imponerar pÄ oss. De Àr dessutom prisade online av externa produktexperter frÄn stora och populÀra Hifi-tidningar som exempelvis WhatHifi.com samt Worldwidestereo.com. 

Sammanfattning hemmabiosystem

De hemmabiosystem som sÀljs idag Àr mer tekniskt avancerade Àn nÄgonsin tidigare. Fast pÄ ett bra sÀtt, dÄ de ocksÄ Àr mer anvÀndarvÀnliga Àn förut. Mer specifikt inkluderas i regel funktioner som gör att vem som helst kan justera ljudegenskaperna direkt via en applikation pÄ sin mobil eller surfplatta. 

De hemmabiosystem som nÀmns i den hÀr artikeln Àr alla utvalda för att de presterar vÀl. Du fÄr mycket ljud för pengarna oavsett vilket system du vÀljer, och du slipper dÀrmed lÀsa mer om alla detaljer om du inte Àr intresserad av att göra sÄ.