www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa hemmabiosystem 2023

Bäst i test hemmabiosystem 2023

I den här artikeln pratar vi mer om fyra hemmabiosystem som alla presterar utmärkt, samt ger dig mycket ljud för pengarna. Närmare bestämt får du lära dig mer om bland annat kompakta hemmabiosystem, som är lätta att placera ut och dessutom låter utmärkt. Installerar du ett sån system hemma behöver du alltså inte köpa till externa trådlösa högtalare (så som Sonos eller Sudio) eller liknande, utan i ett hemmabiosystem får du med allt du behöver för en komplett, optimal upplevelse. 

Vi pratar även mer om premiumsystem som tar mer plats, men som samtidigt bjuder på särskilt goda ljudegenskaper. Ett hemmabiosystem som vi uppmärksammar inkluderar till och med en tv-bänk, som man kan gömma undan de bakre högtalarna samt receivern i.

Att köpa ett hemmabiosystem är en god investering. Främst då det höjer inlevelsen vid filmtittande men även för att du kan lyssna på musik från exempelvis Spotify, som streamas direkt via telefonen.

Samtliga av de hemmabiosystem som vi nämner i artikeln är både prisvärda samt ett bra köp.

1. Recension av Denni, Dali och Unni-paketet

Det här hemmabiosystemet är det enda i vårt test som även inkluderar en tv-bänk. Mer specifikt får du ett välljudande surroundsystem med hjälp av ett flertal solida högtalare. Priset du betalar är högt, men samtidigt mer än rimligt med tanke på den kvalitet som gäller för de komponenter som inkluderas i systemet. 

Tv-möbeln Unnu 231 döljer såväl de två fronthögtalarna som receivern. Du kan även välja att köpa till ytterligare en sektion såvida du även vill gömma subbasen, men det är knappast något absolut krav. Hela systemet ser nämligen stilrent och snyggt ut redan i sitt grundutförande.

Det märks tydligt att Unnu 231-bänken anpassats för just HiFi. Samtliga kablar kan döljas med hjälp av en skiljevägg, vilket är en betydligt mer smidig lösning i jämförelse om man varit tvungen att dra kablarna via hål i bottenplattan. 

Fronthögtalarna och centerhögtalaren är en del av Oberon Vokal-serien. De får alla plats i mediamöbeln, och dess starkaste aspekt är att de erbjuder särskilt bra ljudkvalitet i mellanregistret, så att man enkelt kan höra vad personer talar om i exempelvis en film.

Bakhögtalarna är två till antalet och en del av Oberons Onwall-serie. De har prisats av ett flertal amerikanska online-tidskrifter, vilket är förståeligt. Att hänga upp dem på väggen är dessutom en enkel manöver, då inbyggda väggfästen finns tillgängliga vid högtalarnas bakre parti.

Subbasen Dali C-8 D gör även ett bra jobb med att förstärka ljud från exempelvis explosioner, utan att stjäla för mycket utrymme från de övriga högtalare som är inkluderade i systemet. Denna delkomponent utstrålar även lyx, då tillverkaren bevisligen putsat på varje lite detalj. Det inkluderas exempelvis ett dammskydd, vilket bara det skriker premium.

Förstärkaren består i sin tur av en Denon AVR-X1600H-reciever, som är en av delkomponenterna i det budgetsystem som vi pratar mer om lite längre ner i artikeln. Den här receivern är en premiumkomponent, med stöd för bland annat HEOS, AirPlay 2, Spotify Connect samt surroundtekniken Dolby Atmos.

Du kan även välja att komplettera systemet med fler högtalare. Detta genom att exempelvis köpa två trådbundna högtalare och skapa ett 7.1-system, eller alternativt koppla in trådlösa HEOS-högtalare för att därmed skapa en eller flera multiroom-zoner.

Samtliga komponenter i detta system är testvinnare. Även om det här hemmabiopaketet inte är bäst i test och inte heller det bästa budget- eller premiumvalet, är det ett mycket bra köp för kräsna hemmabiofantaster som vill kunna ta del av ett ljudpaket som är väl designat och låter utmärkt redan från start. 

    Specifikationer

      • Anläggning och/eller högtalare kan placeras bakom tygluckor
      • Ett otal kombinationsmöjligheter med övriga v2-moduler
      • Passar bra till anläggningar i budgetklassen
      • Kompakt och diskret design

    Kolla Priset

1. Ingår TV-bänk

Denon, Dali och Unni-paketet ger dig mycket ljud för pengarna. Det du kan även göra detta hemmabiopaket trådlöst såvida du väljer att komplettera det med HEOS-högtalare.

2. Recension av Bluesound Pulse-paketet 

Bluesound Pulse-paketet består av tre komponenter. En soundbar vid namn Bluesound Pulse 2i, och två trådlösa bakhögtalare vid namn Pulse Flex 2i. Tillsammans bildar de här komponenterna ett välljudande multiroom-system med en oslagbar prislapp. 

Soundbaren Bluesound Pulse 2i är läckert designad, så även kompakt vilket medför att den får plats framför nästan alla tv-apparater. Ljudet är det inte heller något fel på. Mellanregistret, det vill säga det hörbara frekvensområdet som vi människor kan uppfatta på det enklaste sättet, är fenomenalt.

Vissa expertrecensenter har klagat på att basen är för tunn, men med tanke på den storlek som gäller går det inte att begära mer än så här. Så länge du inte ska anordna en ravefest i vardagsrummet kommer du garanterat bli nöjd med tryck som subbasen erbjuder. 

Bakhögtalarna är från grunden inte trådlösa men vi rekommenderar att du köper till ett batteripack för att de ska bli just trådlösa, vilket innebär att du slipper dra kablar. Mellanregistret låter lika bra i dessa högtalare och detsamma gäller för ljud inom treble-spektrat, det vill säga höga och ljusa ljud.

Samtliga komponenter kan styras med hjälp av en applikation vid namn Bluesound, som finns tillgänglig för både iOS samt Android. Med applikationen kan du bland annat strömma musik från tjänster likt Spotify, TIDAL, Napster samt Deezer. 

Utöver det kan du justera vilka ljudinställningar som ska gälla för varje del av systemet, i detta fall Bluesound Pulse 2i-soundbaren och Pulse Flex 2i-högtalarna.

Om du inte vill köpa batteripack till bakhögtalarna kan du använda dem som två välljudande, men samtidigt stationära bakhögtalare i hemmabiosystemet. Men om du väl kompletterar bakhögtalarna med två batteripack, då kan du använda dem precis var du vill. I köket, i arbetsrummet, bara din fantasi sätter gränserna. 

Precis som är fallet för Sonos bästa multiroom-system kan du även här bygga ut systemet ytterligare i efterhand, med fler högtalare och eventuellt en subbas för att få en extra tyngd när du lyssnar på musik.

Det här hemmabiosystemet är fullt tillräckligt för stora vardagsrum, och det hemmabiosystem som är bäst i test. Bäst i test-utmärkelsen får systemet tack vare dess begriplighet, dess ljudegenskaper samt dess förhållandevis låga pris.

    Specifikationer

      • Strömförbrukning i standby: 2.3 watt
      • Vid normal användning: 14.5 watt
      • Vikt: 9.8 kg

    Kolla Priset

2. Bluesound

Bluesound Pulse-paketet har en kompakt design, men erbjuder dig trots det ett äkta surroundljud för förhållandevis lite pengar. Stöd finns även för Spotify-strömning.

3. Recension Denon och Argon-paketet

Det här hemmabiopaketet består av en Denon AVR-X1600H-reciever, en centerhögtalare av namnet Argon Audio Alto C MK2, en subbas vid namn Argon Audio BASS8 Mk2 och två mindre bakhögtalare som även de inkluderas i Argon Audios MK2-serie. 

Tillsammans bildar systemet ett kraftfullt ljudpaket på 80 watt med stöd för bland annat Bluetooth, Spotify Connect samt AirPlay 2. Förstärkaren klarar av att leverera 7.1-ljud, så om du kompletterar systemet med två ytterligare högtalare får du ett än mer omvälvande ljud.

5.1-utförandet räcker gott om du inte har ett mycket stort vardagsrum. Det går dessutom att komplettera systemet med multiroom-högtalare från HEOS, för att kunna spela upp musik i andra rum. Högtalarna låter i sin tur utmärkt. Basen är tung och ljudet spricker aldrig, vad man än spelar upp.

Vi vill förtydliga att det är förstärkaren som utgör den klarast lysande stjärnan i systemet. Alla moderna format stöds, så även 4K/UHD förstås. Att lägga en stor del av budgeten för systemet på just förstärkaren är ett genidrag i våra ögon.

Den största nackdelen med systemet stavas högtalarkablar. Detta hemmabiosystem är nämligen inte trådlöst. Högtalarna tar även en hel del plats i jämförelse med de trådlösa system som vi pratar mer om i den här bäst-i-test-artikeln.

Men om du kunna ta del av ett perfekt hemmabioljud för lite pengar, då kan du inte gå fel med detta hemmabiopaket.  

    Specifikationer

      • Otroligt bra ljud till priset
      • Kompakt och elegant design
      • Massor av kraft i ALTO 55 MK2

    Kolla Priset

3. Bästa budgetvalet

Denon och Argon-paketet är ett prispressat hemmabiosystem med stöd för såväl 4K som Spotify Connect samt AirPlay 2. Här får du mest hemmabiopaket för pengarna.

4. Recension av Bowers and Wilkins-paketet

Bowers and Wilkinson-paketet består av två trådlösa högtalare, en soundbar samt en trådlös subbas. Tillsammans bildar dessa komponenter ett extremt välljudande system som lämpar sig bäst för kräsna hemmabiofantaster som bara nöjer sig med absoluta premiumprodukter. 

Bowers and Wilkins Formation Bar är en soundbar som utgör huvuddelen i systemet. Den låter utmärkt, och olikt majoriteten av andra soundbars höjer den inte bara inlevelsen när du tittar på film eller tv. Den tar ljudet till en helt ny nivå. I synnerhet när den arbetar tillsammans med de övriga komponenterna i systemet.

Men du får ha i åtanke att du inte kan koppla in dina medieprylar via HDMI. Här är det endast en optisk ljudingång som gäller, vilket förvisso är relativt vanligt för hemmabiosystem i premiumsegmentet. Men en HDMI-ingång hade utgjort ett bra komplement, då den standarden är så pass utbredd.

De trådlösa högtalarna har i sin tur minst lika goda ljudegenskaper, och tål att jämföras med de bästa Sonos-högtalarna. De trådlösa Formation Flex-högtalarna har enligt tillverkaren en fördröjning på maximalt en miljondels sekund, vilket innebär att ingen människa i världen klarar av att identifiera någon fördröjning.

Den subbas som inkluderas ger en mycket tung och välljudande bas som aldrig spricker, och det går även bra att provspela systemet utan subbasen. Innan man kopplat in basenheten är basen fortfarande tydlig, men när subbasen väl kopplats in märker man direkt hur vackert den arbetar ihop med resten av systemet.

Hela systemet kontrolleras med hjälp av en applikation som fungerar på såväl iOS som Android. Om du nöjer dig med standardinställningarna är installationen avklarad på cirka fem minuter, men om du är sugen på att justera de inställningar som gäller från start går även det relativt fort.

Standardinställningarna är fullt tillräckliga, men det kan vara en god idé att justera avståndet för bakhögtalarna samt subbasen. Det gör man enkelt via ett drag and drop-gränssnitt, så den manövern tar bara någon minut om du vet vilka avstånd som gäller.

Utöver detta är designen både mjuk och modern. Det märks att Bowers and Wilkins har velat förmedla en premiumkänsla, och det har de verkligen lyckats med. Tygdetaljerna är vackra, och samma sak gäller även för de snyggt dolda touchknapparna. 

Om du har råd att köpa ett hemmabiosystem som ger dig ett extremt kristallklart och dynamiskt ljud, då är Bowers and Wilkinson-paketet det bästa hemmabiosystemet för dig.

    Specifikationer

      • Bredd: 124 cm
      • Höjd: 11 cm
      • Längd: 11 cm
      • Vikt: 5.5 kg

    Kolla Priset

4. Premium-valet

Bowers and Wilkins-paketet är lika påkostat som det är välljudande. Designen är dessutom stilren och samtliga av de funktioner som inkluderas kan styras med en app.

Hur fungerar ett hemmabiosystem?

Receivern kommunicerar med de övriga komponenterna i hemmabiosystemet. Receivern ser till att högtalarna spelar rätt ljud med rätt ljudegenskaper. Om det exempelvis är en explosion som visas på tv-apparaten, då ser receivern till att det är bakhögtalarna som förmedlar merparten av ljudet.

Måste man ha en centerhögtalare i sitt hemmabiosystem?

Musik- och filmälskare väljer nästan alltid att inkludera en centerhögtalare i sitt hemmabiosystem, och det finns två anledningar till att så är fallet. För det första är centerhögtalaren hemmabiosystemets mest kraftfulla högtalare, och utöver det hörs dialoger tydligast via centerhögtalaren.

Vad menas med surroundljud?

Äkta surroundljud innebär att högtalarna är fyra eller mer till antalet, vilket medför att du är helt omsluten av högtalarna i en radie på 360 grader. Det finns även hemmabiosystem som erbjuder virtuellt surroundljud, där ljudet studsar mot väggarna för att ge en mer omslutande effekt.

Hur kan jag förbättra mitt hemmabiosystem?

För att få ett bättre djup i ljudet ska du skaffa en subbas, som medför att ljudupplevelsen förbättras vid exempelvis actionscener i en film eller när du lyssnar på musik. Om du har svårt att följa dialogen i en film, då ska du skaffa en centerhögtalare som ger ett mer tydligt mellanregister.

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Vilket hemmabiosystem ska jag välja

För att du ska kunna välja det hemmabiosystem som passar bäst för dig måste vi först berätta mer om vilka typer av hemmabiosystem som existerar på marknaden.

4 typer av hemmabiosystem

Soundbar-system

En soundbar, som i folkmun kallas för ljudlimpa, är oftast ett mycket bra val i mindre till medelstora vardagsrum. Tack vare att soundbar-enheterna är så pass kompakta är det även i regel lätt att placera ut enheten framför tv:n. Du får dock inte ta del av ett äkta surroundljud.

Notera gärna att du kan köpa ett bra stativ till tv-apparaten om du känner att soundbar-enheten riskerar att komma få sitta lite väl trångt.

Soundbars som är bäst i test inkluderar ofta en teknisk lösning som gör att ljudet studsar på väggarna för att därmed bilda ett virtuellt surroundljud. Det låter oftast bra, men om du väl har lyssnat på ett hemmabiosystem med äkta surroundljud så märker du av en viss skillnad.

Dessa enheter kan i många fall dock kompletteras med bakre högtalare, för att du ska kunna ta del av äkta surroundljud. Och om de bakre högtalarna dessutom är trådlösa, då är de lika lättplacerade som själva huvudenheten.

Färdigbyggda ljudsystem

I elektronikvaruhus som inte nischat sig mot Hifi kan du ibland hitta färdigbyggda hemmabiosystem med färgkodade kablar och högtalare som i regel är plastförsedda. Dessa hemmabiosystem är inger oftast inte någon kvalitetskänsla, och ljudkvaliteten är i regel ganska undermålig.

Den enda egentliga fördelen med dessa system är att de är lätta att installera.

Trådlösa hemmabiosystem

Med ett trådlöst hemmabiosystem slipper du borra hål i väggar och/eller hyllor. Dagens bästa trådlösa hemmabiosystem är dessutom befriade från knastrande och sprakande då de kommunicerar med varandra med hjälp av Wifi.

De trådlösa hemmabiosystem som såldes för cirka 10 år sedan använde sig av FM-frekvensområdet för att prata med varandra, med irriterande ljudartefakter som följd som kunde få dig att tro att det tredje världskriget inletts utanför vardagsrumsfönstret. 

Med ett trådlöst hemmabiosystem kan du även streama musik till det från exempelvis mobilen, surfplattan eller datorn. I många fall går det även bra att installera musiktjänster likt Spotify i den applikation som kontrollerar hela systemet.

Hemmabiosystem med separata komponenter

De hemmabiosystem som vi pratat mer om i den här bäst i test-artikeln faller in inom den här kategorin. Många delar inkluderas, och nästan alla av dessa är testvinnare och därmed av hög kvalitet.

Hemmabiosystem med separata komponenter kan i undantagsfall vara lite mer svårinstallerade. Men om du vill kunna ta del av ett stort ljud som klarar av att omsluta hela vardagsrummet, då är dessa typer av hemmabiosystem det bästa valet för dig. 

Frågor som du ska ställa dig innan du köper ett hemmabiosystem

Ska du titta på film eller lyssna på musik?

Om du ska lyssna på musik är en bra subbas en god idé, samtidigt som bakre högtalare är mindre viktiga. Om du däremot främst ska titta på film rekommenderar vi att du inkluderar bakhögtalare i ditt system, för att du därmed ska kunna ta del av ett äkta surroundljud. Det spelar dock ingen roll om din TV är fäst på väggen eller om den står placerad på en bänk, utan så länge du köper rätt system kommer ljudet bli riktigt bra. 

Om du både kommer att lyssna på musik och titta på film, då är ett 5.1-system med en subbas ett starkt val. Subbasens vara eller inte vara är förvisso en personlig preferens. Somliga föredrar faktiskt ett hemmabiosystem utan subbas. Om du har tur kan du kanske hitta ett hemmabiosystem till riktigt bra pris under nästa års Black Friday

Vilka funktioner ska förstärkaren ha?

Receivern, som även kallas för förstärkaren är hemmabiosystemets hjärta. Receivern vidareförmedlar ljudet till högtalarna, och är även den komponent som kommunicerar med din mobiltelefon när du exempelvis streamat en låt till systemet via Spotify.

Du ska även ha i åtanke att en påkostad receiver i regel alltid är bättre än en billig förstärkare. Även om en billig receiver erbjuder exakt samma funktioner som en betydligt mer påkostad receiver, är det långt ifrån säkert att den billiga receivern har den kraft som behövs för att dina högtalare ska kunna drivas på bästa sätt.

Att jämföra förstärkare är som att jämföra en bilmotor. En billig bilmotor kan ta dig från punkt A till punkt B, men med en prestandastark motor blir åkturen både njutbar och spännande. 

Vad är det för skillnad på 2.1 och 5.1?

5.1-sorrondljud får du med hjälp av fem högtalare och en subbas. I ett 2.1-system inkluderas två högtalare och en subbas, men ett 2.1-system kan även bestå av en soundbar och en subbas. 5.1-ljud ger dig den bästa ljudupplevelsen, men 2.1-system låter också väl vid rätt förutsättningar. 

Så utförde vi testet av hemmabiosystem

De hemmabiosystem som vi pratade mer om i denna artikel har vi antingen provat själva, alternativt provlyssnat på i en Hifi-butik. Vi har även granskat samtliga av de produkter som nämns online, för att kunna bli varse om vad konsumenter som faktiskt köpt produkten tycker.

Samtliga av de hemmabiosystem som vi pratar mer om i den här artikeln erbjuder goda ljudegenskaper som imponerar på oss. De är dessutom prisade online av externa produktexperter från stora och populära Hifi-tidningar som exempelvis WhatHifi.com samt Worldwidestereo.com. 

Sammanfattning hemmabiosystem

De hemmabiosystem som säljs idag är mer tekniskt avancerade än någonsin tidigare. Fast på ett bra sätt, då de också är mer användarvänliga än förut. Mer specifikt inkluderas i regel funktioner som gör att vem som helst kan justera ljudegenskaperna direkt via en applikation på sin mobil eller surfplatta. 

De hemmabiosystem som nämns i den här artikeln är alla utvalda för att de presterar väl. Du får mycket ljud för pengarna oavsett vilket system du väljer, och du slipper därmed läsa mer om alla detaljer om du inte är intresserad av att göra så. 

Bäst i test