Det stora Sonos-testet 2021

Recension av Sonos högtalare 2021

Sonos var tidigt ute och revolutionerade marknaden för smarta multiroom-högtalare, och Sonos Àr Àven idag den ledande tillverkaren nÀr det kommer till smarta, trÄdlösa 

högtalare som kan delas in i zoner. Utöver det inkluderar Sonos Àven kostnadsfria mjukvaruppdateringar som i mÄnga fall ger dig tillgÄng till nya funktioner.

Sonos produkter kan liknas vid ett ekosystem, dÀr alla högtalare kan kommunicera med varandra. Samtliga högtalare frÄn Sonos har dessutom en likvÀrdig design, som gör att de Àven ser snygga ut nÀr de fÄr tillfÀlle att arbeta tillsammans. Den största skillnaden utgörs av Sonos-högtalarnas storlek samt prislapp.

Det Àr lÀtt att hitta en bra Sonos-högtalare, dÄ samtliga av dem presterar utmÀrkt. Men att hitta den som passar bÀst för sina egna förutsÀttningar kan vara desto svÄrare. I den hÀr bÀst-i-test-artikeln granskar vi samtliga av de bÀsta högtalarna som Sonos erbjuder.

Du behöver dessutom aldrig vara orolig för att du riskerar att köpa en för enkel högtalare frÄn Sonos. FrÀmst dÄ du enkelt kan bygga ut ditt Sonos-system i efterhand, men Àven dÄ nÀstan alla Sonos-högtalare erbjuder samma avancerade och begripliga funktioner.

Det finns förvisso betydligt billigare högtalare pÄ marknaden Àn de produkter som Sonos erbjuder, men inget slÄr smidigheten i att trÄdlöst kunna samla sina högtalare i ett och samma system. Det faktum att man Àven kan streama musik trÄdlöst Àr ytterligare ett styrketecken. Och dÄ materialet streamas via ditt befintliga trÄdlösa nÀtverk störs aldrig uppspelningen av exempelvis telefonsamtal eller textmeddelanden.

I detta test har vi samlat fyra av de bÀsta högtalar-modellerna frÄn Sonos, och bÄde mindre högtalare samt soundbar-enheter frÄn Sonos inkluderas i det test som vi utfört.

 

1. Recension av Sonos One

Sonos One Àr en smart högtalare som slÀpptes Är 2017, och Àr dÀrmed Sonos första smarta högtalare. Sonos One Àr dock en solid högtalare som förbÀttrats undan för undan med hjÀlp av nya mjukvaruuppdateringar. Numera fungerar Sonos One med bland annat Alexa, Spotify, Siri samt AirPlay 2.

Designen av Sonos One Àr dessutom sÄvÀl solid som stilren. En snygg, avrundad form kompletteras av ett lika visuellt fullÀndat högtalargaller som Àr inbyggt i chassit. De manuella kontroller som Äterfinns pÄ enhetens övre del Àr Àven behagligt designade, och utöver det inkluderas Àven en LED-belysning som medför att man enkelt kan se om exempelvis röstassistenten Àr aktiverad.

Som brukligt med smarta högtalare inkluderas Àven smarta funktioner. Och i Sonos Ones fall, ett flertal smarta funktioner. Amazons röstassistent Alexa Àr inkluderad frÄn start, men du kan Àven vÀlja att installera Googles röstassistent i efterhand om du sÄ önskar.

Med nÄgon av röstassistenterna Àr det dessutom enkelt att sÀtta igÄng timers eller alarm, sÄ att du exempelvis inte misslyckas nÀr du lagar en god pizza. Sanningen Àr faktiskt att Sonos One lÀmpar sig sÀrskilt vÀl för köket. FrÀmst dÄ enhetens uteffekt passar perfekt för att du ska kunna fylla hela köket med ett klart och rent ljud.

Du kan förvisso Àven anvÀnda en Sonos One-högtalare i vardagsrummet. Men om du planerar att göra sÄ, dÄ rekommenderar vi att du kopplar ihop tvÄ eller fler Sonos One-högtalare med varandra för att fÄ en mer fullÀndad ljudupplevelse vid film- och tv-serie-tittande.

1. Storfavoriten

Sonos

One

Sonos One Àr en utmÀrkt instegshögtalare inom Sonos-serien. Den Àr billig, sÄ Àven mÄngsidig och effektfull. Du kan Àven komplettera Sonos One med en Soundbar.

2. Recension av Sonos Arc

Sonos Arc Àr en kraftfull men Àven pÄkostad soundbar. Stöd finns pÄ plats för surroundtekniken Dolby Atmos, och man kan Àven montera denna soundbar pÄ vÀggen om man sÄ vill. Om du har en liten tv ska du dock tÀnka dig för, dÄ Sonos Arc Àr 8.5 cm hög.

Mer specifikt lÀmpar sig tv-apparater pÄ 55 tum eller mer sig bÀst om du Àr intresserad av en Sonos Arc-högtalare. Om din tv har en omkrets pÄ under 55 tum, dÄ sticker kanterna pÄ högtalaren ut. Det Àr dessutom lÄngt ifrÄn sÀkert att Sonos Arc-högtalaren kan monteras direkt framför tv:n sÄvida den Àr för liten.

Den ljudkvalitet som Sonos Arc erbjuder övertygar. I synnerhet om man monterar hela enheten pÄ vÀggen. Sonos Arc lÄter förvisso mycket bra Àven om man placerar den pÄ en möbel framför tv:n, men om du i stÀllet monterar den smarta högtalaren pÄ vÀggen blir ljudkvaliteten Àn bÀttre.

Du behöver dessutom inte betala allt för mycket för ett Sonos Arc-stativ. Detta dÄ det finns billiga och bra stativ för smarta högtalare frÄn Sonos, enligt samma devis som det finns billiga och bra stativ för tv-apparater.

Mer specifikt Àr Sonos Arc den soundbar som ger dig mest för pengarna. Om du Àr ute efter en soundbar med samma funktioner samt prestanda till ett billigare pris, dÄ fÄr du gÄ hem lottlös. Med formeln pris kontra prestanda i Ätanke gör du ett mycket bra köp sÄvida du köper en Sonos Arc-högtalare.

2. För TV-tittandet

Sonos

Arc

Sonos Arc Àr Sonos mest kraftfulla soundbar. Uteffekten Àr god, men du mÄste ha i Ätanke att en tv över 55 tum rekommenderas sÄvida tv:n inte Àr vÀggmonterad.

3. Recension av Sonos Beam

Sonos Beam Àr lika kompakt som den Àr lÀtt. NÀrmare bestÀmt Àr det en bredd pÄ 65 cm samt en vikt pÄ 2,8 kg som gÀller. Precis som storebrodern Sonos Arc erbjuder Àven Sonos Beam en bra ljudkvalitet, Àven om Sonos Arc erbjuder marginellt mer fullÀndade ljudegenskaper.

Sonos Beam Àr dock ett bra köp, i synnerhet om du har en liten tv och/eller ett mindre vardagsrum. Trots att Sonos Beam Àr ett mer prispressat alternativ i jÀmförelse med mer pÄkostade Sonos-högtalare gÄr du inte miste om nÄgra viktiga funktioner.

Som brukligt inkluderas stöd för Spotify, Tidal samt Apple Music. SÄ Àven AirPlay 2. Precis som med Sonos Arc kan du Àven vÀlja att parkoppla upp till tvÄ mindre Sonos-högtalare tillsammans med Sonos Beam. Att komplettera sin soundbar frÄn Sonos med tvÄ Sonos One-högtalare Àr en mycket god idé.

Om du kompletterar din Sonos Beam-högtalare med tvÄ bakre högtalare fÄr du dÀrmed ta del av ett fylligt surroundljud för under 10 000 kronor, och det Àr en mycket vÀlljudande sÄvÀl som priseffektiv idé. Men om du har en stor tv-apparat och inte bryr dig om Àkta surroundljud, dÄ Àr Sonos Arc ett bÀttre val.

Även om Sonos Arc Ă€r en bĂ€ttre högtalare pĂ„ alla sĂ€tt och vis Ă€r det svĂ„rt att inte gilla Sonos Beam. Beam-högtalaren Ă€r en utmĂ€rkt instegsprodukt som ger dig mycket ljud för pengarna. SĂ„ om du har en mindre budget men fortfarande vill ha möjlighet att bygga ut ditt Sonos-system, sĂ„ Ă€r Sonos Beam den bĂ€sta Sonos-högtalaren för dig.

3. Kompakt men kraftfull

Sonos

Beam

Sonos Beam Àr kompakt, men trots det kraftfull nog att för fylla ett litet till medelstort vardagsrum med ett perfekt ljud. Komplettera den gÀrna med trÄdlösa bakhögtalare frÄn Sonos.

4. Recension av Sonos Move

Sonos Move Àr en betydligt dyrare, men samtidigt en större och sÄ Àven bÀttre version av Sonos One. Till skillnad frÄn Sonos One inkluderas ett batteri i Sonos Move-chassit, som klarar av att driva din Sonos Move-högtalare i upp till 10 timmar. Sonos Move Àven lika lÀtthanterlig som Sonos One.

Sonos Move slÀpptes Är 2019, det vill sÀga tvÄ Är senare i jÀmförelse med Sonos One. Det faktumet mÀrkts inte minst pÄ designen, men Àven pÄ ljudkvaliteten. Det ljud som Sonos Move förmedlar Àr mycket rent, Àven om man lyssnar pÄ musik pÄ vÀldigt hög volym.

De goda ljudegenskaperna har man i detta fall de tvĂ„ högtalarelementen att tacka för. Ett av dessa högtalarelement, “mid-woofern”, Ă„terfinns förutom i Move bara i Sonos mer pĂ„kostade högtalare som kostar 7 000 kronor per styck eller mer.

Sonos Move Àr Àven en perfekt kollega pÄ resan, sÄ Àven i hemmet. Ljudegenskaperna Àr som vi tidigare nÀmnde perfekta. Utöver det kan du sammankoppla Sonos högtalare i Move-serien med övriga Sonos-högtalare, för att dÀrmed skapa en perfekt hemmabiohörna och/eller ett vÀlljudigt musikrum.

Move-högtalaren var efterlÀngtad nÀr den vÀl slÀpptes, och vi förstÄr varför. Bara det faktum att stöd för Bluetooth inkluderas imponerade pÄ mÄnga. Detta dÄ man med Bluetooth kan koppla samman Sonos Move-högtalaren med sin smartphone, Àven om man inte har tillgÄng till ett trÄdlöst nÀtverk.

4. För dig i rörelse

Sonos

Move

Sonos Move Àr en av fÄ högtalare frÄn Sonos som du kan streama musik till utan att ha tillgÄng till Wifi. Högtalaren erbjuder utöver det mycket ljud för pengarna.

Kan jag anvÀnda min Sonos-högtalare utan Wifi?

Du kan i regel inte anvÀnda din Sonos-högtalare om du inte har tillgÄng till en trÄdlös internetuppkoppling. Utan internettillgÄng kan du inte dela in dina Sonos-enheter i zoner, och du kan inte heller streama musik frÄn Spotify. Sonos Move Àr dock ett undantag som fungerar överallt.

Kostar Sonos-högtalare pengar varje mÄnad?

Du betalar ingen prenumerationsavgift för dina Sonos-högtalare. Du kan Àven ladda ner Sonos-appen kostnadsfritt frÄn sÄvÀl App Store som Google Play. Om du vill strömma musik frÄn exempelvis Spotify eller Apple Music tillkommer dock en separat en avgift för de tjÀnsterna.

Är högtalare frĂ„n Sonos bra?

Högtalare frÄn Sonos Àr alltid bra. Du kan alltid rÀkna med att du fÄr ta del av en premiumhögtalare med utmÀrkt ljudkvalitet, oavsett vilken Sonos-högtalare du köper. Om din budget tillÄter det rekommenderar vi att du köper flera Sonos-högtalare för att dÀrmed kunna skapa olika ljudzoner.

Varför Àr Sonos-högtalare sÄ dyra?

Sonos-högtalare kostar mycket pengar, men om man har pris kontra prestanda-formeln i Ätanke Àr Sonos-högtalare i sjÀlva verket billiga. FrÀmst tack vare att kostnadsfria uppdateringar inkluderas, vilket medför att vÀrdeminskningen Àr liten samt att du fÄr mÄnga funktioner för pengarna.

SĂ„ installerar du Sonos

I den guide som Äterfinns nedan beskriver vi hur du installerar din eller dina Sonos-högtalare pÄ ett enkelt och pedagogiskt sÀtt.

SÄ installerar du en ny Sonos-högtalare

 1. Ladda Sonos-applikationen frÄn antingen Google Play eller App Store.
 2. Starta applikationen och vĂ€lj “Installera ett nytt system”.
 3. Nu fÄr du ta del av ett popup-fönster vari du vÀljer din Sonos-produkt.
 4. Följ de instruktioner som appen ger dig. Du kan i detta steg Àven lÀgga till musik- och/eller rösttjÀnster.

SÄ installerar du en Sonos-högtalare i ett befintligt system

 1. Öppna Sonos-appen.
 2. GĂ„ till “InstĂ€llningar”. VĂ€lj dĂ€refter “System” och “LĂ€gg till produkt”.
 3. Följ de anvisningar som applikationen ger dig.

SĂ„ installerar du en Sonos-subwoofer

 1. Öppna Sonos-appen.
 2. VĂ€lj “InstĂ€llningar” och dĂ€refter “System”.
 3. Vid produktfliken, vĂ€lj “LĂ€gg till Sub”. Om du har flera zoner med Sonos-högtalare i hemmet, dĂ„ mĂ„ste du Ă€ven trycka pĂ„ det rum vari din Sonos-Sub ska placeras.
 4. Följ de ÄterstÄende anvisningarna i appen.

SĂ„ installerar du din Sonos Connect-enhet

 1. Öppna Sonos-appen.
 2. VĂ€lj “Installera ett nytt system”.
 3. VĂ€lj “LĂ€gg till” i popup-fliken, och tryck dĂ€refter pĂ„ “FortsĂ€tt” och “Installera produkter”
 4. Följ de ÄterstÄende anvisningarna i Sonos-appen.

SÄ ska du placera dina Sonos-högtalare

NÀr du installerat din högtalare frÄn Sonos Àr det viktigt att du placerar den pÄ rÀtt sÀtt. Det ska finnas tillrÀckligt med utrymme bakom enheten, och utöver det ska du vÀlja att utföra en TruePlay-justering om du installerar mÄnga Sonos-högtalare pÄ samma gÄng.

TruePlay Àr en funktion som Àr unik för Sonos, som kalibrerar dina högtalares ljudinstÀllningar per automatik med bland annat rummets utformning samt storlek i Ätanke.

Du ska inte heller placera dina Sonos-högtalare pÄ ytor av metall, betong, tegel eller marmor. Utöver det kan bland annat routrar samt trÄdlösa telefoner störa dina Sonos-högtalare, sÄ det Àr en god idé att placera högtalarna pÄ behörigt avstÄnd frÄn de enhetstyperna. Att en högtalare frÄn Sonos skulle störas ut av en annan enhet Àr dock extremt ovanligt.

Om du har möjlighet att placera dina högtalare frÄn Sonos pÄ olika sÀtt ska du ha följande tvÄ aspekter i Ätanke: En liggande Sonos-högtalare ger ett brett stereoljud, medan en stÄende Sonos-högtalare endast spelar upp monoljud. SÄ om du bara har en högtalare frÄn Sonos Àr det en god idé att lÄta den vara liggande.

Du kan Àven placera dina Sonos-högtalare i badrummet, dÄ de har en inkapslad konstruktion. Men de Àr dock inte helt vattentÀta, sÄ det Àr viktigt att du aldrig utsÀtter dem för vatten.

Behöver man en Sonos Sub?

Om du vill höja ljudkvaliteten ytterligare Àr en Sonos-Sub en bra idé. I synnerhet om du anvÀnder ditt Sonos-system i vardagsrummet nÀr du tittar pÄ tv-serier och/eller filmer. En Sonos-Sub Àr dock inte en nödvÀndighet, dÄ samtliga av Sonos högtalare levererar ett perfekt ljud.

Den Subwoofer som Sonos erbjuder inkluderar utmÀrkta basegenskaper, och Àr ett utmÀrkt komplement till befintliga Sonos-högtalare. Sonos-subwoofern Àr dessutom trÄdlös, sÄ Àven tillrÀckligt kompakt för att exempelvis kunna gömmas bakom soffan.

Sonos-Sub-enheten kan nÀmligen placeras bÄde liggande och stÄende, vilket medger att det Àr en god flexibilitet som gÀller vid installationstillfÀllet. Den subwoofer som Sonos erbjuder vÀger förvisso en hel del. NÀrmare bestÀmt 16 kg. Men med en tung subwoofer fÄr man Àven ta del av bra basegenskaper, sÄ den lite tilltagna tyngden Àr förlÄtlig.

Om ditt nuvarande Sonos-system bara inkluderar en enkel Sonos One- eller en Sonos Move-högtalare, dÄ Àr det en bÀttre idé att komplettera systemet med ytterligare en högtalare innan du köper en subwoofer frÄn Sonos. Men om du redan Àger ett komplett Sonos-system med mÄnga högtalare alternativt en kraftfull soundbar likt Sonos Arc, dÄ Àr det en god idé att investera i en Sonos-Sub.

Vilken Sonos ska jag vÀlja?

Vilka Sonos-högtalare som du ska vÀlja beror pÄ ett flertal faktorer som bland annat inkluderar din budget, dina krav pÄ mobilitet, dina krav gÀllande ljudkvalitet samt dina krav gÀllande  surroundegenskaper. Sonos One utgör dock det bÀsta allround-alternativet om du ska lyssna pÄ musik.

BĂ€sta allround-alternativet: Sonos One

Trots att Sonos One Àr en billig Sonos-högtalare med ett litet fysiskt omfÄng, lÄter den antingen bra eller helt utmÀrkt beroende pÄ storleken pÄ rumsytan. Utöver detta inkluderas alla smarta funktioner som Àven Äterfinns hos de mer pÄkostade högtalarna frÄn Sonos.

Sonos Àr dessutom mycket kompetenta nÀr det kommer till att erbjuda mjukvaruuppdateringar för sina produkter. SÄ med Sonos One-högtalarnas popularitet i Ätanke kan man rÀkna med att Àven denna högtalarmodell kommer att fÄ ta del av nya uppdateringar lÄngt in i framtiden.

Det bÀsta portabla alternativet: Sonos Move

Sonos Ones storebror Sonos Move Àr ett perfekt alternativ för alla som Àr ute efter en smart högtalare dessutom Àr portabel. Det faktum att Sonos Move fungerar tillsammans med Bluetooth gör att denna högtalare Àr och förblir det mest flexibla högtalaralternativet frÄn Sonos.

Det bÀsta alternativet för det lilla vardagsrummet: Sonos Beam

Sonos Beam lÀmpar sig perfekt för det lilla vardagsrummet, alternativt för ett stort vardagsrum sÄvida du inte har mycket höga krav gÀllande ljudkvaliteten. Och om du efter en tid vill utöka systemet, dÄ kan du alltid vÀlja att parkoppla Sonos Beam med tvÄ mindre Sonos-högtalare och/eller en Sonos-subwoofer.

Det bÀsta alternativet för det stora vardagsrummet: Sonos Arc

Sonos Arc Àr en prestandastark soundbar som lÀmpar sig utmÀrkt för större vardagsrum. Sonos Arc Àr dessutom ett bra alternativ för alla som vill ha en djup bas utan att behöva köpa en extern subwoofer. Bakhögtalare Àr inte heller ett mÄste, dÄ ett artificiellt surroundljud skapas tack vare det sÀtt som ljudvÄgorna studsar mot vÀggarna.

Vad Àr Sonos Connect?

Sonos Connect-serien bestÄr av tvÄ produkter: Sonos Connect och Sonos Connect: AMP. Med Sonos Connect kan du anvÀnda högtalare som inte Àr tillverkade av Sonos tillsammans med ditt Sonos-system, och detta med hjÀlp av en audiokabel som kan vara antingen digital eller analog.

Sonos Connect AMP har i sin tur en inbyggd förstÀrkare som klarar av att driva externa högtalare med en kraft pÄ 55 watt per kanal. Du kan som mest driva tvÄ högtalare med Sonos Connect eller Sonos Connect: AMP.

År 2021 avslutades tillverkningen av bĂ„da Sonos Connect-enheterna, men du kan fortfarande köpa dem i andra hand pĂ„ exempelvis Blocket eller Tradera.

Vad Àr Sonos Boost?

Sonos Boost Àr en digital förstÀrkare som skapar ett eget Wifi-nÀtverk som öronmÀrks för dina Sonos-produkter. Det medför att störningar frÄn andra enheter likt routrar och telefoner elimineras helt. Detta dÄ ditt Sonys-system inte lÀngre behöver dela nÀtverk med dina övriga enheter.

SĂ„ fungerar Sonos-app

Sonos mobila applikation Àr hjÀrtat av ditt Sonos-system. Med Sonos app kan du bland annat koppla samman ditt system med digitala röstsassistenter likt Siri och Googles röstassistent. Du kan Àven sammankoppla ditt Sonos-system med Apple Music samt Spotify, med hjÀlp av appen.

Att installera Sonos app

Att ladda ner och installera Sonos app Àr inte svÄrt. Applikationen Àr kostnadsfri, och finns tillgÀnglig i bÄde App Store samt pÄ Google Play. Du behöver dock skapa ett Sonos-konto för att komma igÄng nÀr appen vÀl Àr installerad, men den manövern tar som mest nÄgon minut.

Att lÀgga till en musiktjÀnst via Sonos app

Att koppla samman Apple Music med sitt AirPlay 2-kompatibla Sonos-system tar som mest nĂ„gon minut. I Sonos-appen vĂ€ljer du “LĂ€gg till musiktjĂ€nst”, varpĂ„ du godkĂ€nner synkroniseringen med hjĂ€lp av ditt Apple-konto. Musik frĂ„n Spotify kan du dela direkt via Spotify-appen, genom att vĂ€lja ditt Sonos-system vid fliken “TillgĂ€ngliga enheter”.

LĂ€gg till funktioner i Sonos-appen

Du kan lĂ€gga till bland annat lĂ„tar, radiokanaler och spellistor i direkt i Sonos app, sĂ„ att du alltid kan nĂ„ dem pĂ„ ett smidigt sĂ€tt. För att överföra innehĂ„ll till ditt Sonos-system, dĂ„ ska du vĂ€lja “För över till mitt Sonos-system” i den app du har öppen för tillfĂ€llet, exempelvis Spotify.

Det faktum att man kan samla mÄnga musik- och medietjÀnster pÄ ett och samma stÀlle utgör en av Sonos-appens största styrkor.