BÀsta vÀggfÀste 2021

VÀggfÀste bÀst i test 2021 

Att fÀsta sin tv i vÀggen med ett vÀggfÀste kan vara en god idé för att fÄ bÀsta möjliga komfort nÀr du tittar pÄ tv. För det första kan du fÀsta tvn precis pÄ den höjden du vill ha den och du slipper bli begrÀnsad av höjden pÄ en tv-bÀnk. Ett vÀggfÀste för tv kan vara bÄde vridbart och tiltbart, vilket gör att placeringen av bÄde din tv och dina andra möbler kan vara mer flexibel.

Med ett tvfÀste slipper du ha en tv-bÀnk helt och hÄllet, vilket gör att du spar golvyta i rummet samt att det blir fÀrre möbler du behöver damma. Dessutom tycker mÄnga att det ger ett stilrent utseende att fÀsta tvn direkt pÄ vÀggen istÀllet för att ha den stÄendes pÄ en tv-bÀnk.

Innan du köper ett vÀggfÀste mÄste du ta reda pÄ sÄ att det passar till just din tv. VÀggfÀsten och tv-apparater kan ha olika fÀstningsanordningar och det Àr dÀrför viktigt att du kontrollerar att de Àr kompatibla. En del vÀggfÀsten Àr nÄgorlunda universella och passar de flesta tv-apparater medan andra Àr mer specifika för vissa mÀrken. Beroende pÄ var du ska placera din tv, kommer troligtvis olika typer av fÀsten ocksÄ passa bÀst. Spring dÀrför inte bara ut och köp första bÀsta tvfÀste utan för lite research.

1. Recension av All for One WM4452

Det vi tycker Àr det bÀsta vÀggfÀstet Àr One For All vridbart och tiltbart universellt Tv-fÀste WM4452. One For All Àr ett mÀrke som tillverkare vÀggfÀsten för tv som passar till de allra flesta tv-apparater och Àr inte bundna till ett visst mÀrke.

Just det Ă€r tvfĂ€stet passar tv-apparater mellan 32-65” och klarar av en maxvikt pĂ„ 50 kg. Det vill sĂ€ga de allra flesta normala stora tv-apparater som finns i de flesta svenska hem. Det Ă€r kompatibelt med VESA-storlekar frĂ„n 200×100 till 400×400 mm. VESA Ă€r en standard som anger hur lĂ„ngt det Ă€r mellan hĂ„len pĂ„ tvns baksida och detta mĂ„tt brukar alltid stĂ„ med i specifikationerna du fĂ„r med din tv. Men generellt sĂ€tt kan man sĂ€ga att det hĂ€r vĂ€ggfĂ€stet passar de allra flesta tv-apparater, men det Ă€r sĂ„ klart alltid bra att dubbelkolla.

FÀstet Àr bÄde tiltbart och vridbart, vilket innebÀr att det Àr mycket flexibelt hur och var du vill fÀsta den. Ett tiltbart fÀste kan exempelvis vara bra i sovrummet, dÀr man gÀrna vill hÀnga tvn lite högre upp och kunna vinkla den nedÄt för att fÄ bÀsta komfort. Du kan tilta fÀstet 15° och du kan vrida det hela 180°.

Anledningen till att vi har utsett just denna till det bÀsta vÀggfÀstet Àr att den Àr sÄ pass enkel att montera, trots att den Àr mycket flexibel. Det Àr sÄklart viktigt att du kan fÀsta tvn ordentligt i vÀggen sÄ att den inte riskerar att ramla ner. HÀr fÄr du med allting du behöver för ordentlig montering. Du fÄr med skruv, betongankare, vattenpass och avstÄndsstycken. Skulle du behöva extra guidning med monteringen kan du ladda ner All For Ones app, Toolbox som innehÄller flera installationsverktyg.

1. BĂ€st i test

One for all

WM4452

Vrid- och tiltbart vÀggfÀste frÄn One For All som Àr mycket enkelt att montera. Klarar av en maxvikt pÄ 50 kg.

2. Recension av Hama full motion TV fÀste HAMA118100

Om du söker ett vĂ€ggfĂ€ste som Ă€r bĂ„de tiltbart och lutbart och som passar till mindre tv-apparater, och dessutom har ett mycket bra pris Ă€r det hĂ€r ett riktigt bra tvfĂ€ste. Med det hĂ€r fĂ€stet kan du montera din tv som Ă€r mellan 19 och 48”, vilket innebĂ€r att det passar alldeles utmĂ€rkt om du har en tv-apparat av mindre storlek du vill montera exempelvis i köket eller kanske gĂ€strummet. Just köket Ă€r ocksĂ„ ofta ett stĂ€lle dĂ€r man kan behöva fĂ€sta tvn pĂ„ lite knepiga stĂ€llen, som gör att man verkligen behöver ett vĂ€ggfĂ€ste som Ă€r vridbart och tiltbart.

Den hĂ€r passar en tv som har mĂ„tten 48–122 cm, Ă€ven om det vanligaste Ă€r att ange tvns storlek i tum och inte centimeter. FĂ€stet har dock en maxvikt pĂ„ 20 kg, vilket Ă€r relativt lĂ„gt och Ă€r Ă€nnu en anledning till att det hĂ€r Ă€r tvfĂ€stet du ska vĂ€lja om du har en mindre tv.

Om du vÀljer att varken tilta eller vrida fÀstet kommer tvn att ligga relativt platt mot vÀggen, vilket ger ett stilrent uttryck samtidigt som det spar dig plats. Du kan tilta fÀstet frÄn -12° till +5° och du kan vrida det 90° Ät bÄde höger och vÀnster.

VESA-mĂ„ttet för det hĂ€r fĂ€stet Ă€r 75×75 – 200x200mm och du behöver sĂ„klart kontrollera sĂ„ att det stĂ€mmer överens med mĂ„tten pĂ„ din tv-apparat.

2. Full moition vÀggfÀste

HAMA

118100

PrisvÀrt vÀggfÀste som passar bra till den lilla tvn. Hama full motion TV fÀste kan bÄde vridas och tiltas utan problem.

3. Recension av Vogels Wall 3245 roterande vĂ€ggfĂ€ste 32″- 55″

Söker du ett vÀggfÀste av lite bÀttre kvalitet och Àr villig att betala lite mer för det Àr det hÀr tvfÀstet frÄn Vogels Wall ett mycket bra alternativ. Det hÀr vÀggfÀstet passar bra till lite större tv-appater Àn vad fÀstet frÄn Hama gör men inte riktigt lika stora som vÄr med vÄr testvinnare frÄn One For All.

Det passar din tv som har en storlek mellan 32–55” och har en maxvikt pĂ„ 20 kg. De flesta moderna tv-apparater vĂ€ger inte mer Ă€n 20 kg, Ă€ven om de Ă€r större men det Ă€r alltid bra att dubbelkolla sĂ„dan information för att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan.

Det hÀr fÀstet kÀnns dock riktigt stabilt och rejÀlt och sÄ lÀnge du ser till att du monterar det pÄ ett korrekt sÀtt pÄ den typen av vÀgg du har behöver du inte vara orolig att din tv ska skadas. Du kan bÄde vrida och tilta pÄ det utan att kÀnna dig orolig över att det skulle rÄka ramla ner eller gÄ sönder.

Du kan tilta det hĂ€r fĂ€stet hela 20° framĂ„t, vilket mer Ă€n mĂ„nga andra tvfĂ€sten. SjĂ€lvklart kan du Ă€ven vrida det i 180° vilket Ă€r standard för vridbara tvfĂ€sten. Du kan dessutom justera avstĂ„ndet mellan tvn och vĂ€ggen för att kunna fĂ„ tvn precis sĂ„ som du vill och behöver ha den i ditt hem. AvstĂ„ndet mellan tv och vĂ€gg gĂ„r att justera frĂ„n 55 till 320 mm. VESA-mĂ„ttet pĂ„ fĂ€stet Ă€r 100×100 – 400×400 mm.

FÀstet finns bÄde i vitt och i svart.

3. Roterande vÀggfÀste

Vogels

Wall 3245

Roterande och tiltande vÀggfÀste för tv frÄn Vogels Wall. KÀnns riktigt stadig och stabil och kan tiltas hela 20° framÄt.

4. Recension av Sanus VMF518

Ytterligare ett mycket bra tvfÀste i den lite högre prisklassen Àr denna frÄn Sanus. Skillnaden pÄ ett dyrare och ett billigare fÀste Àr ofta att de lite dyrare Àr stabilare och enklare att bÄde vrida och tilta utan att fÄ kÀnslan av att tvn kanske ramlar ner.

Det hĂ€r vĂ€ggfĂ€stet Ă€r Ă€ven det bĂ„de vridbart och tiltbart och du kan tilta det frĂ„n -15° till +5° och du kan vrida det i 180°. FĂ€stet passar till tv-apparater i storleken 40–50”, alltsĂ„ nĂ„got begrĂ€nsande men har du en tv i den storleken Ă€r det hĂ€r verkligen ett bra fĂ€ste. VESA-mĂ„ttet Ă€r 200×200 – 400×400 mm och maxvikten pĂ„ tvn Ă€r 34 kg.

Det som gör att just det hÀr fÀstet verkligen kÀnns som bra kvalitet Àr att det Àr extremt enkelt att vrida. Du behöver bara peta pÄ tvn lite grann med ett finger och sÄ glider vridfÀstet hur enkelt som helst, inget gnissel eller kÀrv hÀr inte. Dessutom Àr fÀstet utrustat med ett klicklÄs som gör det extra sÀkert och stabilt.

FÀstet Àr enkelt att montera, bÄde pÄ vÀggen och montera fast tvn samt att tvn ligger relativt platt mot vÀggen om du vÀljer att varken vrida eller tilta den. FÀstet Àr svart och precis som de flesta andra tvfÀsten har den en kabeluppsamlare pÄ baksidan för att monteringen ska bli sÄ snygg som möjligt.

4. Cleant vÀggfÀste

Sanus

VMF518

Sanur vÀggfÀste kan bÄde tiltas och vridas. Justeras sÄ pass enkelt och smidigt att du endast behöver peta pÄ tvn med pekfingret.

5. Recension av All for One WM2411

Om du redan vet frÄn början att du varken kommer att vilja tilta eller vrida din tv kan det faktisk vara bÀttre att satsa pÄ ett vÀggfÀste som ger en fastinstallation. För det första Àr det oftast billigare och för det andra ger ett tilt- och vridbart fÀste alltid en viss instabilitet hur bra och gediget det Àn Àr.

Det hĂ€r fasta vĂ€ggfĂ€stet frĂ„n One For All passar tv-apparater i storleken 32–65” och har en maxvikt pĂ„ hela 100 kg. SĂ„ tunga Ă€r i princip aldrig en modern platt-tv sĂ„ du behöver absolut inte oroa dig över att din tv vĂ€ger mer Ă€n sĂ„. One For All har vĂ€ggfĂ€sten som passar tv-apparater frĂ„n nĂ€stan alla mĂ€rken, och den hĂ€r har VESA-mĂ„tt pĂ„ 200×200 – 400×400. Den passar alltsĂ„ till alla de flesta normalstora tv-apparater.

AvstÄendet du fÄr mellan tv och vÀgg med detta fÀste Àr 25 mm, vilket innebÀr att din tv kommer ligga platt och snyggt mot vÀggen. Med det hÀr fÀstet blir det inget krÄngel, det enda du egentligen behöver fokusera pÄ Àr att fÀsta upp sjÀlva fÀstet ordentligt i vÀggen, och det gör du olika beroende pÄ vilken typ av vÀgg du har.

Letar du efter nÄgot prisvÀrt och lÀttmonterat Àr det detta tvfÀste frÄn One For All verkligen ett bra alternativ.

5. Universellt Tv-fÀste

One for All

WM2411

Enkelt vÀggfÀste för dig som inte behöver tilta eller vrida din tv. VÀggfÀstet frÄn One For All ger dig en platt installation av tvn mot vÀggen.

Hur vet jag om vÀggfÀstet passar min tv?

LÀs först bÄde pÄ vÀggfÀstets och tvn specifikationer om det stÄr nÄgot speciellt. Sedan behöver du kolla vilken tum pÄ tvn som vÀggfÀstet Àr anpassat för samt vilka VESA-mÄtten Àr och jÀmföra med din tv.

Hur högt ska tvn sitta?

Generellt brukar man sÀga att tvÄ tredjedelar ska vara under ögonhöjd och en tredjedel ovanför ögonhöjd. I ett sovrum kan tvn sitta högre om du har ett tiltbart vÀggfÀste.

Nyheter och tips till hemmet

LÀs de senaste nyheterna och de bÀsta tipsen till hemmet

SÄ fÀster du din tv pÄ vÀggen

NÀr du vÀljer vÀggfÀste till din tv Àr det viktigt att du tÀnker igenom valet noggrant, du behöver fundera över var du ska fÀsta tvn och vilka funktioner du behöver att ditt vÀggfÀste ska ha för att du ska kunna se din tv pÄ ett bra sÀtt.

Vet du frÄn början att du endast kommer att vilja ha din tv rakt fram och inte behöva vrida eller tilta den Àr det bÀsta att satsa pÄ ett fÀste med en fast anordning. Det kommer bli lÀttare för dig att montera samt att det sitter mycket stabilt och du behöver inte oroa dig för gÄngjÀrn eller liknande som krÄnglar.

Men det Àr inte alltid sÀkert att ett fast vÀggfÀste passar för dig, exempelvis om du behöver fÀsta tvn i ett hörn eller högre upp pÄ vÀggen kan bÄde tiltfunktion och vridfunktion vara ett mÄste. NÀr det kommer till vÀggfÀsten som Àr tilt- och vridbara Àr det verkligen viktigt att monteringen blir korrekt utförd sÄ att tvn sitter sÀkert pÄ vÀggen.

NÀr du vÀl har hittat ett vÀggfÀste som passar dig och som Àr kompatibel med din tv behöver du ta reda pÄ hur du ska fÀsta tvn i din vÀgg. Beroende pÄ om du har gipsvÀgg eller betongvÀgg kommer det krÀvas olika fÀstningsanordningar och det hÀr Àr mycket viktigt. Ett vÀggfÀste som inte sitter fast ordentlig i vÀggen riskerar att ramla och kan göra skador pÄ sÄ vÀl tv, som vÀgg eller mÀnniskor.

Ska du fÀsta tvn i en vÀgg av betong behöver du först förborra hÄlen. MÀt noga ut exakt var hÄlen ska vara och gör sedan hÄl med en slagborr eller borrhammare. Du behöver sedan anvÀnda betongplugg som du bankar in i hÄlet innan du börjar skruva upp fÀstet. Med en betongvÀgg behöver du aldrig vara orolig över att vÀggen inte orkar bÀra upp vikten, det som Àr orosmomentet Àr att skruven glider hur hÄlet om du inte har rÀtt plugg.

Ska du fÀsta tvn pÄ en gipsvÀgg behöver du först ta reda pÄ var reglarna Àr. Det kan du göra genom att knacka pÄ vÀggen och lyssna eller anvÀnda dig av en regeldetektor. Vanligtvis sitter reglarna med ett avstÄnd pÄ 60 cm. Du behöver skruva upp fÀstet i reglerna, aldrig dÀr var det endast finns en gipsskiva eftersom den inte klarar av det. AnvÀnd sedan gipsplugg, eller sÄ kallad mollyplugg. Skulle det inte gÄ att fÀsta tvfÀstet direkt i reglarna kan du behöva skruva upp en list som sitter fast i reglerna som du i sin tur kan montera vÀggfÀstet pÄ.

TÀnk pÄ att det inte Àr sÀkert att medföljande skruvar och plugg passar pÄ just din vÀgg.

Sammanfattning

Ett vÀggfÀste för tvn gör att du slipper anpassa dig efter en tv-bÀnk och kan placera tvn precis i den höjden du vill ha den. MÄnga gÄnger kan det vara smidigt med ett tilt- och vridbart vÀggfÀste eftersom du dÄ fÄr mer flexibilitet.

Det vÀggfÀstet vi tycker Àr allra bÀst Àr One For All vridbart och tiltbart universellt Tv-fÀste WM4452, den Àr enkel att montera, klarar av en hög maxvikt och har ett bra pris.

Vill du lĂ€gga lite mer pengar pĂ„ ett vĂ€ggfĂ€ste för att fĂ„ nĂ„got riktigt stabilt Ă€r Vogels Wall 3245 roterande vĂ€ggfĂ€ste 32″- 55″ och Sanus VĂ€ggfĂ€ste VMF518 tvĂ„ mycket bra alternativ.

TvÄ prisvÀrda alternativ Àr istÀllet Hama full motion TV fÀste HAMA118100 som passar mycket bra till smÄ tv-apparater och One For All universellt Tv-fÀste WM2411 som Àr ett enkelt fÀste som varken Àr tilt- eller vridbart.

TÀnk pÄ att alltid montera ditt vÀggfÀste ordentligt pÄ vÀggen sÄ att tvn inte riskerar att ramla ner. Du kommer behöva olika skruv och plugg beroende pÄ om det Àr gips eller betongvÀgg.

BĂ€st i test

HAMA

118100

PrisvÀrt vÀggfÀste som passar bra till den lilla tvn. Hama full motion TV fÀste kan bÄde vridas och tiltas utan problem.

Se pris