www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa väggfäste 2023

Väggfäste bäst i test 2023

Att fästa sin tv i väggen med ett väggfäste kan vara en god idé för att få bästa möjliga komfort när du tittar på tv. För det första kan du fästa tvn precis på den höjden du vill ha den och du slipper bli begränsad av höjden på en tv-bänk. Ett väggfäste för tv kan vara både vridbart och tiltbart, vilket gör att placeringen av både din tv och dina andra möbler kan vara mer flexibel.

Med ett tvfäste slipper du ha en tv-bänk helt och hållet, vilket gör att du spar golvyta i rummet samt att det blir färre möbler du behöver damma. Dessutom tycker många att det ger ett stilrent utseende att fästa tvn direkt på väggen istället för att ha den ståendes på en tv-bänk.

Innan du köper ett väggfäste måste du ta reda på så att det passar till just din tv. Väggfästen och tv-apparater kan ha olika fästningsanordningar och det är därför viktigt att du kontrollerar att de är kompatibla. En del väggfästen är någorlunda universella och passar de flesta tv-apparater medan andra är mer specifika för vissa märken. Beroende på var du ska placera din tv, kommer troligtvis olika typer av fästen också passa bäst. Spring därför inte bara ut och köp första bästa tvfäste utan för lite research.

1. Recension av All for One WM4452

Det vi tycker är det bästa väggfästet är One For All vridbart och tiltbart universellt Tv-fäste WM4452. One For All är ett märke som tillverkare väggfästen för tv som passar till de allra flesta tv-apparater och är inte bundna till ett visst märke.

Just det är tvfästet passar tv-apparater mellan 32-65” och klarar av en maxvikt på 50 kg. Det vill säga de allra flesta normala stora tv-apparater som finns i de flesta svenska hem. Det är kompatibelt med VESA-storlekar från 200×100 till 400×400 mm. VESA är en standard som anger hur långt det är mellan hålen på tvns baksida och detta mått brukar alltid stå med i specifikationerna du får med din tv. Men generellt sätt kan man säga att det här väggfästet passar de allra flesta tv-apparater, men det är så klart alltid bra att dubbelkolla.

Fästet är både tiltbart och vridbart, vilket innebär att det är mycket flexibelt hur och var du vill fästa den. Ett tiltbart fäste kan exempelvis vara bra i sovrummet, där man gärna vill hänga tvn lite högre upp och kunna vinkla den nedåt för att få bästa komfort. Du kan tilta fästet 15° och du kan vrida det hela 180°.

Anledningen till att vi har utsett just denna till det bästa väggfästet är att den är så pass enkel att montera, trots att den är mycket flexibel. Det är såklart viktigt att du kan fästa tvn ordentligt i väggen så att den inte riskerar att ramla ner. Här får du med allting du behöver för ordentlig montering. Du får med skruv, betongankare, vattenpass och avståndsstycken. Skulle du behöva extra guidning med monteringen kan du ladda ner All For Ones app, Toolbox som innehåller flera installationsverktyg.

  Specifikationer

   • Bredd: 48 cm
   • Djup: 60 cm
   • Höjd: 43 cm
   • Lutning: 20°
   • Rotation: 180°

  Kolla Priset

1. Bäst i test

Vrid- och tiltbart väggfäste från One For All som är mycket enkelt att montera. Klarar av en maxvikt på 50 kg.

2. Recension av Hama full motion TV fäste HAMA118100

Om du söker ett väggfäste som är både tiltbart och lutbart och som passar till mindre tv-apparater, och dessutom har ett mycket bra pris är det här ett riktigt bra tvfäste. Med det här fästet kan du montera din tv som är mellan 19 och 48”, vilket innebär att det passar alldeles utmärkt om du har en tv-apparat av mindre storlek du vill montera exempelvis i köket eller kanske gästrummet. Just köket är också ofta ett ställe där man kan behöva fästa tvn på lite knepiga ställen, som gör att man verkligen behöver ett väggfäste som är vridbart och tiltbart.

Den här passar en tv som har måtten 48–122 cm, även om det vanligaste är att ange tvns storlek i tum och inte centimeter. Fästet har dock en maxvikt på 20 kg, vilket är relativt lågt och är ännu en anledning till att det här är tvfästet du ska välja om du har en mindre tv.

Om du väljer att varken tilta eller vrida fästet kommer tvn att ligga relativt platt mot väggen, vilket ger ett stilrent uttryck samtidigt som det spar dig plats. Du kan tilta fästet från -12° till +5° och du kan vrida det 90° åt både höger och vänster.

VESA-måttet för det här fästet är 75×75 – 200x200mm och du behöver såklart kontrollera så att det stämmer överens med måtten på din tv-apparat.

  Specifikationer

   • VESA standard 75×75 – 200×200

  Kolla Priset

2. Full moition väggfäste

Prisvärt väggfäste som passar bra till den lilla tvn. Hama full motion TV fäste kan både vridas och tiltas utan problem.

3. Recension av Vogels Wall 3245 roterande väggfäste 32″- 55″

Söker du ett väggfäste av lite bättre kvalitet och är villig att betala lite mer för det är det här tvfästet från Vogels Wall ett mycket bra alternativ. Det här väggfästet passar bra till lite större tv-appater än vad fästet från Hama gör men inte riktigt lika stora som vår med vår testvinnare från One For All.

Det passar din tv som har en storlek mellan 32–55” och har en maxvikt på 20 kg. De flesta moderna tv-apparater väger inte mer än 20 kg, även om de är större men det är alltid bra att dubbelkolla sådan information för att vara på den säkra sidan.

Det här fästet känns dock riktigt stabilt och rejält och så länge du ser till att du monterar det på ett korrekt sätt på den typen av vägg du har behöver du inte vara orolig att din tv ska skadas. Du kan både vrida och tilta på det utan att känna dig orolig över att det skulle råka ramla ner eller gå sönder.

Du kan tilta det här fästet hela 20° framåt, vilket mer än många andra tvfästen. Självklart kan du även vrida det i 180° vilket är standard för vridbara tvfästen. Du kan dessutom justera avståndet mellan tvn och väggen för att kunna få tvn precis så som du vill och behöver ha den i ditt hem. Avståndet mellan tv och vägg går att justera från 55 till 320 mm. VESA-måttet på fästet är 100×100 – 400×400 mm.

Fästet finns både i vitt och i svart.

  Specifikationer

   • Upp till Vesa 400×400 mm
   • Upp till 20 kg
   • Vridbart 180°

  Kolla Priset

3. Roterande väggfäste

Roterande och tiltande väggfäste för tv från Vogels Wall. Känns riktigt stadig och stabil och kan tiltas hela 20° framåt.

4. Recension av Sanus VMF518

Ytterligare ett mycket bra tvfäste i den lite högre prisklassen är denna från Sanus. Skillnaden på ett dyrare och ett billigare fäste är ofta att de lite dyrare är stabilare och enklare att både vrida och tilta utan att få känslan av att tvn kanske ramlar ner.

Det här väggfästet är även det både vridbart och tiltbart och du kan tilta det från -15° till +5° och du kan vrida det i 180°. Fästet passar till tv-apparater i storleken 40–50”, alltså något begränsande men har du en tv i den storleken är det här verkligen ett bra fäste. VESA-måttet är 200×200 – 400×400 mm och maxvikten på tvn är 34 kg.

Det som gör att just det här fästet verkligen känns som bra kvalitet är att det är extremt enkelt att vrida. Du behöver bara peta på tvn lite grann med ett finger och så glider vridfästet hur enkelt som helst, inget gnissel eller kärv här inte. Dessutom är fästet utrustat med ett klicklås som gör det extra säkert och stabilt.

Fästet är enkelt att montera, både på väggen och montera fast tvn samt att tvn ligger relativt platt mot väggen om du väljer att varken vrida eller tilta den. Fästet är svart och precis som de flesta andra tvfästen har den en kabeluppsamlare på baksidan för att monteringen ska bli så snygg som möjligt.

  Specifikationer

   • Maxvikt tv: 34 kg
   • Bredd: 44 cm
   • Höjd: 48 cm
   • Djup: 48 cm

  Kolla Priset

4. Cleant väggfäste

Sanur väggfäste kan både tiltas och vridas. Justeras så pass enkelt och smidigt att du endast behöver peta på tvn med pekfingret.

5. Recension av All for One WM2411

Om du redan vet från början att du varken kommer att vilja tilta eller vrida din tv kan det faktisk vara bättre att satsa på ett väggfäste som ger en fastinstallation. För det första är det oftast billigare och för det andra ger ett tilt- och vridbart fäste alltid en viss instabilitet hur bra och gediget det än är.

Det här fasta väggfästet från One For All passar tv-apparater i storleken 32–65” och har en maxvikt på hela 100 kg. Så tunga är i princip aldrig en modern platt-tv så du behöver absolut inte oroa dig över att din tv väger mer än så. One For All har väggfästen som passar tv-apparater från nästan alla märken, och den här har VESA-mått på 200×200 – 400×400. Den passar alltså till alla de flesta normalstora tv-apparater.

Avståendet du får mellan tv och vägg med detta fäste är 25 mm, vilket innebär att din tv kommer ligga platt och snyggt mot väggen. Med det här fästet blir det inget krångel, det enda du egentligen behöver fokusera på är att fästa upp själva fästet ordentligt i väggen, och det gör du olika beroende på vilken typ av vägg du har.

Letar du efter något prisvärt och lättmonterat är det detta tvfäste från One For All verkligen ett bra alternativ.

5. Universellt Tv-fäste

Enkelt väggfäste för dig som inte behöver tilta eller vrida din tv. Väggfästet från One For All ger dig en platt installation av tvn mot väggen.

Hur vet jag om väggfästet passar min tv?

Läs först både på väggfästets och tvn specifikationer om det står något speciellt. Sedan behöver du kolla vilken tum på tvn som väggfästet är anpassat för samt vilka VESA-måtten är och jämföra med din tv.

Hur högt ska tvn sitta?

Generellt brukar man säga att två tredjedelar ska vara under ögonhöjd och en tredjedel ovanför ögonhöjd. I ett sovrum kan tvn sitta högre om du har ett tiltbart väggfäste.

Nyheter och tips till hemmet

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till hemmet

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Att välja det bästa väggfästet

För dig som önskar montera din tv på väggen med hjälp av ett väggfäste finns det idag mängder av olika varianter av väggfäste att välja mellan. Oavsett om du önskar fästa din tv i ett hörn, högt upp på väggen, i en svårare vägg eller på en markis kan du hitta det bästa väggfästet.

När du ska välja väggfästa, och för att detta val ska bli så bra som möjligt, finns det dock vissa saker du bör tänka på i samband med valet. Nedan listar vi de viktigaste aspekterna att se över inför det att du köper hem ett väggfäste för att kunna hänga upp din tv!

TV:ns vikt

För att kunna hitta bästa väggfäste tv är det viktigt att du utgår från TV:ns vikt. Väljer du ett väggfäste som inte klarar av att hålla uppe motsvarande vikt hos din TV kommer det inte bara vara svårt att få upp TV:n där du önskar. Utan det kommer även finnas en risk med hela monteringen, inte minst att tv:n kan ramla ner och göra skada på flera sätt.

TV:ns mått och storlek

Det är även viktigt att du ser över TV:ns mått och storlek innan du köper ett väggfäste. Det för att väggfästet ska bli så stadigt som möjligt utifrån TV:ns utformning. Idag finns det såväl väggfäste för tv 75 tum och väggfäste för tv 65 tum som för väggfäste för tv 55 tum. Det finns såklart även väggfästen för både mindre och större skärmar, så att du kan hitta rätt.

Var vill du kolla på TV:n?

Beroende på var du har tänkt sitta, ligga eller stå och kolla på TV:n kommer olika platser i hemmet vara olika passande för montering av din teveapparat. Vill du sitta i soffan och kolla på tv bör väggfästet monteras lite lägre, eller placeras på en så kallad tv-bänk.

Du som vill ligga i sängen och kolla på tv kanske föredrar att ha den placerad lite högre upp. Då kanske montering med ett väggfäste i gardinstång kan vara en passande lösning? För en sådan montering är det fördelaktigt att välja ett tiltbart väggfäste så att du kan vinkla ner TV:n en aning, enligt det som passar dig.

Vill du istället kunna stå i exempelvis köket och kolla på tv kan det vara smidigt att ha tv:n monterad på väggen så att skärmens mittpunkt når strax under ögonhöjd. Det allra bästa är att du, oavsett tv:ns placering, mäter ut var och hur du vill att din tv ska sättas upp för att du därefter ska kunna hitta bästa väggfästet.

Så fäster du din tv på väggen

När du väljer väggfäste till din tv är det viktigt att du tänker igenom valet noggrant. Utöver ovan nämna punkter behöver du även fundera över var du ska fästa din tv, samt vilka funktioner väggfästet behöver ha för att du ska kunna se din tv på ett bra och bekvämt sätt.

Fast väggfäste tv

Vet du från början att du endast kommer att vilja ha din tv rakt fram och inte behöva vrida eller tilta den är det bästa att satsa på ett fäste med en fast anordning. Det kommer bli lättare för dig att montera samt att det sitter mycket stabilt och du behöver inte oroa dig för gångjärn eller liknande som krånglar.

Väggfäste tv vridbart

Men det är inte alltid säkert att ett fast väggfäste passar för dig, exempelvis om du behöver fästa tvn i ett hörn eller högre upp på väggen kan både tiltfunktion och vridfunktion vara ett måste. När det kommer till väggfästen som är tilt- och vridbara är det verkligen viktigt att monteringen blir korrekt utförd så att tvn sitter säkert på väggen.

Montera väggfäste i väggen

När du väl har hittat ett väggfäste som passar dig och som är kompatibel med din tv behöver du ta reda på hur du ska fästa tvn i din vägg. Beroende på om du har gipsvägg eller betongvägg kommer det krävas olika fästningsanordningar och det här är mycket viktigt. Ett väggfäste som inte sitter fast ordentlig i väggen riskerar att ramla och kan göra skador på så väl tv, som vägg eller människor.

Fästa i betongvägg

Ska du fästa tvn i en vägg av betong behöver du först förborra hålen. Mät noga ut exakt var hålen ska vara och gör sedan hål med en slagborr eller borrhammare. Du behöver sedan använda betongplugg som du bankar in i hålet innan du börjar skruva upp fästet. Med en betongvägg behöver du aldrig vara orolig över att väggen inte orkar bära upp vikten, det som är orosmomentet är att skruven glider hur hålet om du inte har rätt plugg.

Fästa i gipsvägg

Ska du fästa tvn på en gipsvägg behöver du först ta reda på var reglarna är. Det kan du göra genom att knacka på väggen och lyssna eller använda dig av en regeldetektor. Vanligtvis sitter reglarna med ett avstånd på 60 cm. Du behöver skruva upp fästet i reglerna, aldrig där var det endast finns en gipsskiva eftersom den inte klarar av det. Använd sedan gipsplugg, eller så kallad mollyplugg. Skulle det inte gå att fästa tvfästet direkt i reglarna kan du behöva skruva upp en list som sitter fast i reglerna som du i sin tur kan montera väggfästet på.

Tänk på att det inte är säkert att medföljande skruvar och plugg passar på just din vägg. Om du ska montera väggfästet i en ”vanlig” vägg, det vill säga trävägg eller liknande, räcker det oftast att du använder dig verktyg som borr eller skruvdragare för att fästa väggfästet på ett smidigt sätt. 

Sammanfattning

Ett väggfäste för tvn gör att du slipper anpassa dig efter en tv-bänk och kan placera tvn precis i den höjden du vill ha den. Många gånger kan det vara smidigt med ett tilt- och vridbart väggfäste eftersom du då får mer flexibilitet.

Det väggfästet vi tycker är allra bäst är One For All vridbart och tiltbart universellt Tv-fäste WM4452, den är enkel att montera, klarar av en hög maxvikt och har ett bra pris.

Vill du lägga lite mer pengar på ett väggfäste för att få något riktigt stabilt är Vogels Wall 3245 roterande väggfäste 32″- 55″ och Sanus Väggfäste VMF518 två mycket bra alternativ.

Två prisvärda alternativ är istället Hama full motion TV fäste HAMA118100 som passar mycket bra till små tv-apparater och One For All universellt Tv-fäste WM2411 som är ett enkelt fäste som varken är tilt- eller vridbart.

Tänk på att alltid montera ditt väggfäste ordentligt på väggen så att tvn inte riskerar att ramla ner. Du kommer behöva olika skruv och plugg beroende på om det är gips eller betongvägg.

Bäst i test

Prisvärt väggfäste som passar bra till den lilla tvn. Hama full motion TV fäste kan både vridas och tiltas utan problem.

Bäst i test