BĂ€sta soundbaren 2021

Soundbar bÀst i test 2021

En soundbar, eller en ljudlimpa som det ocksÄ kallas för Àr en separat ljudenhet som du fÀster under din TV och som kommer att ge dig bÀttre ljud nÀr du ser pÄ TV. Det har lÀnge varit populÀrt med hemmabiosystem, och en soundbar Àr ett mindre och smidigare alternativ till detta. DÀremot ger det inte alltid lika bra ljud som ett riktigt hemmabiosystem av bra kvalitet.

En högtalare till TV i form av en soundbar kan absolut vara vÀrt investeringen om du ofta titta pÄ film eller tv-serier dÀr bra ljud Àr en viktig del av upplevelsen. En soundbar kan ofta kopplas upp via Bluetooth eller Wifi, och Àr dÀrför mycket smidig att anvÀnda tillsammans med en smartTV. Men det gör ocksÄ att du kan spela musik frÄn din telefon, exempelvis via Spotify direkt i soundbaren.

Det finns mÄnga olika soundbars pÄ marknaden, och precis som med högtalare finns de i flera olika prisklasser och med olika funktioner och egenskaper. Vi har tittat pÄ ett antal och recenserat de vi tycker Àr allra bÀst.

BĂ€st i test soundbar 2021

1. Recension av Bose Smart Soundbar 300

Den som enligt oss Àr bÀsta soundbar och blir vÄr testvinnare Àr Bose Smart Soundbar 300. Bose Àr kÀnda för att tillverka ljudenheter av allra högsta kvalitet och den hÀr soundbaren Àr inget undantag. Ljudet Àr mycket fylligt och med bra bas som ger en fantastisk ljudupplevelse oavsett om du tittar pÄ actionfilm, debattprogram eller sport.

Bose Smart Soundbar 300 analyserar vad du tittar pÄ och höjer de centrala rösterna vilket gör att du fÄr en mycket tydlig dialog som hörs bra Àven pÄ avstÄnd. För just det kan ibland bli problemet, att ljudeffekterna blir mycket höga men sÀnker du volymen hör du istÀllet inte dialogerna bra. Men med den hÀr soundbaren Àr det problemet ett minne blott.

Bose Àr inte enbart kÀnda för att tillverka produkter med riktigt bra ljudkvalitet, utan Àven riktigt snygga produkter och den hÀr högtalaren till tv Àr ocksÄ riktigt stilren och snygg. Den Àr sex cm hög och har en slimmad och snygg design som kommer att passa utmÀrkt under tv:n i de allra flesta hem. 

Du kopplar enkelt soundbaren till tv:n via en optisk ljudkabel eller via en HDMI kabel om du har en Àldre tv-modell. Kopplar du den via en HDMI-kabel kan du dessutom fortsÀtta styra volymen via den vanliga fjÀrrkontrollen, nÄgot vi vet att mÄnga uppskattar. Annars styr du ljudet via den medföljande kontrollen alternativt genom att ladda ner Bose egna app. Via appen kan du ocksÄ spela musik och liknande i din soundbar.

Vi tycker att det hÀr Àr en riktigt bra soundbar, som Àr enkel att anvÀnda men som ÀndÄ levererar ljud i vÀrldsklass.

1. BĂ€st i test soundbar 2021

Bose

Smart Soundbar 300

Soundbar med riktigt bra ljudkvalitet. Bose Smart Soundbar 300 Àr produkten för dig som vill ha de allra bÀsta ljudet och snygg design.

2. Recension av Sonos Arc

Är du en riktig ljudsnobb och endast det absolut bĂ€sta duger för dig rekommenderar vi helt klart Sonos Arc. Är du beredd att lĂ€gga ut en stor slant för din högtalare kommer du att fĂ„ riktigt bra ljud med den hĂ€r produkten.

Sonos Arc levererar första klassigt surround ljud med stöd för Dolby Atmos, nÄgot alla ljudnördar vet Àr synonymt med det bÀsta ljudet du kan fÄ. Inuti soundbaren döljer sig hela elva stycken högtalarelement varav Ätta av dem fokuserar pÄ bas och mellanregister. Var dock uppmÀrksam pÄ att alla TV-apparater inte stödjer Dolby Atmos, men Àr du sÄ pass ljudintresserad har du sÀkerligen redan koll pÄ det.

Enklast Àr det att styra soundbaren via Sonos egna app som du kan ladda hem kostnadsfritt. I den fÄr du alla möjligheter till att kontrollera produkten och fÄ ut mesta möjliga av den. Tack vare inbyggda mikrofoner kan du ocksÄ styra den via Amazon Alexa eller Google Assistant.

Designen Àr snygg och Àr nÄgot cylinderformad, vilket gör att den sticker ut pÄ marknaden frÄn de flesta övriga soundbars dÄ de brukar vara mer rektangulÀra. Den hÀr ser modern ut, vilket den ocksÄ Àr eftersom den tillkom pÄ marknaden Är 2020.

Vi upplever ljudet mycket balanserat och troligtvis kommer du inte kunna fÄ en bÀttre ljudupplevelse via en soundbar Àn vad du fÄr med Sonos Arc. Men som sagt, dÄ mÄste du ocksÄ vara beredd pÄ att lÀgga ut pengarna.

2. Lyxvarianten

Sonos

Arc

Sonos Arc Àr soundbaren för dig som bara nöjer dig med det allra bÀsta. Första klassigt surround ljud med stöd för Dolby Atmos.

3. Recension av Sony HT-X8500

Är du ingen ljudsnobb men vill Ă€ndĂ„ ha en bra högtalare till TV i form av en soundbar till ett bra pris tycker vi du ska titta nĂ€rmare pĂ„ Sony HT-X8500.

Den hĂ€r soundbaren har inte mycket extra funktioner och den Ă€r vĂ€ldigt grundlĂ€ggande, men ljudet Ă€r bra och den levererar det vi förvĂ€ntar oss att en soundbar ska leverera – men kanske inte sĂ„ mycket mer.

Även denna har dock stöd för Dolby Atmos vilket gör att du kan fĂ„ ett riktigt bra ljud om din TV har stöd för det. Du kan inte koppla upp den mot Wifi, och fĂ„r istĂ€llet koppla upp den via Bluetooth som inte alls har samma rĂ€ckvidd. Men det fungerar bra sĂ„ lĂ€nge du och din telefon sitter framför tv:n.

Den har tvÄ stycken högtalarelement, en pÄ varje sida och i mitten Àr den utrustad med en subwoofer som gör att Àven basljudet levereras pÄ ett tillfredsstÀllande sÀtt. Riktiga ljudsnobbar kommer troligtvis inte att bli nöjda med den hÀr soundbaren frÄn Sony, men för de allra flesta som gillar att se pÄ film och tv fungerar den alldeles utmÀrkt.

Den har en snygg och subtil design, men finns endast i svart.

3. BĂ€sta soundbar inom budgetkategorin

Sony

HT-X8500

PrisvÀrd soundbar som ger ett kristallklart ljud. Sony HT-X8500 passar dig som vill ha en enkel men bra soundbar till TVn.

4. Recension av Sonos Beam

Vill du ha mer av ett mellanting mellan Sonos Arc och Sony HT-X8500 kan vi rekommendera Sonos Beam. En mycket prisvÀrd högtalare för dig som ÀndÄ har en hel del krav pÄ ljudet, men varken vill eller kan lÀgga ut de 9 000 kronorna som Sonos Arc kostar.

Den hÀr har fem stycken inbyggda ljudelement som gör att ljudet blir mycket balanserat. Dessutom mÀrks det tydligt att hur elementen Àr riktade Àr mycket genomtÀnkt och ljudet fördelar sig i rummet pÄ allra bÀsta sÀtt. Diskantelementet sitter i mitten, vilket gör att ljudet som ibland kan vara svÄrt att höra, exempel dialoger riktas rakt fram och ger dig en bÀttre chans att höra allting.

Även om du kan spela musik pĂ„ alla soundbars Ă€r de frĂ€mst framtagna för att leverera bra ljud till film och tv-serier. Sonos Beam dĂ€remot Ă€r faktiskt framtagen Ă€ven med musik i Ă„tanke och levererar en riktigt bra musikupplevelse. Visst kan den inte ersĂ€tta en riktig bra trĂ„dlös högtalare anpassade för just musik, men den Ă€r inte lĂ„ngt ifrĂ„n.

Du kan styra den hÀr soundbaren via Apples Siri, Amazons Alexa eller Google Assistant. Du kopplar upp den via wifi, men dÀremot saknar den Bluetooth uppkoppling. Sonos Arc har inte heller Bluetooth uppkoppling och troligtvis har Sonos tagit beslutet att det inte Àr vÀrt det, dÄ wifi uppkoppling Àr mycket mer anvÀndbart.

4. PrisvÀrd soundbar

Sonos

Beam

Soundbar som Àr framtagen för att Àven spela musik riktigt bra. Sonos Beam kan styras via röststyrning och kopplas upp via Wifi.

5. Recension av JBL Bar 5.1

En soundbar som faktiskt har vunnit flera tester Àr JBL Bar 5.1. Anledningen till att vi inte utser denna till testvinnaren Àr att du fÄr en medföljande subwoofer och tvÄ löstagbara högtalare som du kan placera lÀngst bak i rummet. Vi vill att en soundbar ska vara i en enhet, och annars kan vi lika gÀrna köpa ett vanligt hemmabiosystem. Men vi vet att alla inte hÄller med oss pÄ den punkten, och bÄde experter och kunder har prisat denna soundbar frÄn JBL.

Vi kan dock inte sticka under stolen med att tillsammans med subwoofern bildar högtalaren ett riktigt bra ljud dĂ€r basen verkligen Ă€r snĂ€ppet bĂ€ttre Ă€n övriga soundbars. Dessutom Ă€r de löstagbara högtalarna batteridrivna och du behöver inte oroa dig för att krĂ„ngla med sladd till dessa. Batteritiden ligger pĂ„ cirka 10 timmar och du laddar den genom att sĂ€tta fast dem pĂ„ soundbaren igen. Även subwoofern Ă€r trĂ„dlös och du slipper kablar som gĂ„r genom halva vardagsrummet.

JBL Bar 5.1 Àr utrustat med Bluetooth och Cromecast, vilket gör att det blir mycket enkelt att Àven streama musik eller annat ljud frÄn dina mobila enheter. Det vi ocksÄ gillar med den hÀr produkten frÄn JBL Àr att du kan köpa till flera enheter och sedan koppla ihop dem och spela samma musik i flera olika rum via Google Home. Perfekt nÀr det vankas fest.

5. Bra soundbar frÄn JBL

JBL

Bar 5.1

JBL Bar 5.1 har en fristÄende subwoofer och tvÄ trÄdlösa högtalare som kan placeras lÀngst bak i rummet för extra bra ljudupplevelse.

Hur installerar jag en soundbar?

Vanligtvis kopplar du den till din TV via en HDMI-kabel. Du brukar ocksÄ kunna koppla upp den via Bluetooth eller wifi mot en mobil enhet för att kunna streama musik, styra instÀllningar eller kontrollera volymen.

Var ska jag placera min soundbar?

En ska placeras under eller över tv:n och vara centrerad. Helst ska den sitta mittemot soffan sÄ att ljudet kommer rakt emot dig. De flesta kan du placera bÄde liggande pÄ tv-bÀnken eller vÀggmontera.

Vad innebÀr antalet kanaler?

I specifikationerna pÄ soundbars kan det stÄ hur mÄnga kanaler som finns, det betyder hur mÄnga inbyggda högtalare som finns i den. Om det stÄr exempelvis 5.1 kanaler innebÀr det fem högtalare och en subwoofer. Ju fler kanaler desto bÀttre ljud.

Senaste elektroniknyheterna

HÀr delar vi med oss av tips och nyheter frÄn elektronikbranschen.

Varför bör man ha en soundbar?

Duger det inte med de inbyggda högtalarna som finns i tv:n undrar kanske du? Jovisst kan det göra det, men de kan sÀllan levererar riktigt bra ljud och vill du ha en bÀttre ljudupplevelse behöver du skaffa externa högtalare. Ett alternativ Àr ett hemmabiosystem, men dÄ behöver du vara beredd pÄ att det krÀvs en del installation, att det kan gÄ kablar runt hela vardagsrummet och att det kommer att kosta en del. DÀrför kan en soundbar vara ett mycket bÀttre alternativ för mÄnga. En soundbar placerar du under din tv och slipper dÀrför ocksÄ kablar som ska dras lite hÀr och dÀr.

En soundbar Àr liten och kompakt, men levererar ÀndÄ ett riktigt bra ljud. Du ansluter den enkelt via en endaste kabel till tv:n, och Àr den kopplad med HDMI brukar du dessutom kunna fortsÀtta anvÀnda fjÀrrkontrollen som hör till tv:n.

Saker att tÀnka pÄ innan du köper en soundbar

Det kan vara bra att göra en del research innan du köper din soundbar sÄ att du blir nöjd med resultatet. En del soundbars har en extern subwoofer och andra har inbyggda. En extern kan ofta leverera bÀttre bas, men tar sÄklart ocksÄ mer plats dÄ. Plats Àr nÄgot du generellt ocksÄ behöver titta pÄ, hur stor plats finns det dÀr du planerar att placera sin soundbar. De flesta Àr smÄ och kompakta, men den behöver ÀndÄ ha en viss plats och det bör bara luftigt runt om den sÄ att ljudet kan cirkulera pÄ bÀsta sÀtt.

Har du en vÀldigt gammal tv Àr det inte sÀkert att alla soundbars Àr kompatibla med dem. En del soundbars har exempelvis ingen HDMI-ingÄng, och det kanske Àr det enda din tv har.

Sammanfattning om soundbars

En soundbar Àr en högtalare till TV som placerar centrerat under eller över tv:n. Den hÀr bÀttre ljud Àn tv-apparatens inbyggda högtalare och Àr bÄde enklare och mer kompakt Àn ett hemmabiosystem.

Den soundbar vi har utsett till vĂ„r testvinnare Ă€r Bose Smart Soundbar 300. En mycket bra högtalare som leverera kristallklart ljud till bra pris, dessutom har den en riktigt snygg design. Är du dĂ€remot en riktig ljudsnobb rekommenderar vi Sonos Arc som levererar det absolut bĂ€sta ljudet du kan tĂ€nka dig. Men dĂ„ fĂ„r du ocksĂ„ vara beredd pĂ„ att betala en slant, dĂ„ den kostar runt 9 000 kronor. Den stödjer Dolby Atmos, men kontrollera sĂ„ att din tv ocksĂ„ gör det.

TvÄ mycket prisvÀrda soundbars Àr JBL Bar 5.1 och Samsung HW-MS66T som bÄda levererar bra ljud. JBL har dessutom tvÄ löstagbara högtalare som kan placeras lÀngst bak i rummet samt en extern subwoofer. Du kan oftast streama musik trÄdlöst till din soundbar via Bluetooth eller wifi, vilket gör att du ocksÄ kan anvÀnda den som trÄdlös högtalare i hemmet.

BĂ€st i test

Sonos

Arc

Sonos Arc Àr soundbaren för dig som bara nöjer dig med det allra bÀsta. Första klassigt surround ljud med stöd för Dolby Atmos.

Se pris