www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Det stora Sonos-testet 2023

Recension av Sonos högtalare 2023

Sonos var tidigt ute och revolutionerade marknaden för smarta multiroom-högtalare, och Sonos är även idag den ledande tillverkaren när det kommer till smarta, trådlösa högtalare som kan delas in i zoner. Utöver det inkluderar Sonos även kostnadsfria mjukvaruppdateringar som i många fall ger dig tillgång till nya funktioner.

1. Recension av Sonos One

Sonos One är en smart högtalare som släpptes år 2017, och är därmed Sonos första smarta högtalare. Sonos One är dock en solid högtalare som förbättrats undan för undan med hjälp av nya mjukvaruuppdateringar. Numera fungerar Sonos One med bland annat Alexa, Spotify, Siri samt AirPlay 2.

Designen av Sonos One är dessutom såväl solid som stilren. En snygg, avrundad form kompletteras av ett lika visuellt fulländat högtalargaller som är inbyggt i chassit. De manuella kontroller som återfinns på enhetens övre del är även behagligt designade, och utöver det inkluderas även en LED-belysning som medför att man enkelt kan se om exempelvis röstassistenten är aktiverad.

Som brukligt med smarta högtalare inkluderas även smarta funktioner. Och i Sonos Ones fall, ett flertal smarta funktioner. Amazons röstassistent Alexa är inkluderad från start, men du kan även välja att installera Googles röstassistent i efterhand om du så önskar.

Med någon av röstassistenterna är det dessutom enkelt att sätta igång timers eller alarm, så att du exempelvis inte misslyckas när du lagar en god pizza. Sanningen är faktiskt att Sonos One lämpar sig särskilt väl för köket. Främst då enhetens uteffekt passar perfekt för att du ska kunna fylla hela köket med ett klart och rent ljud.

Du kan förvisso även använda en Sonos One-högtalare i vardagsrummet. Men om du planerar att göra så, då rekommenderar vi att du kopplar ihop två eller fler Sonos One-högtalare med varandra för att få en mer fulländad ljudupplevelse vid film- och tv-serie-tittande.

  Specifikationer

   • Batteri: Nej
   • Bordsstativ: Nej
   • Fjärrkontroll: Nej
   • Röststyrning: Ja

  Kolla Priset

1. Storfavoriten

Sonos One är en utmärkt instegshögtalare inom Sonos-serien. Den är billig, så även mångsidig och effektfull. Du kan även komplettera Sonos One med en Soundbar.

2. Recension av Sonos Arc

Sonos Arc är en kraftfull men även påkostad soundbar. Stöd finns på plats för surroundtekniken Dolby Atmos, och man kan även montera denna soundbar på väggen om man så vill. Om du har en liten tv ska du dock tänka dig för, då Sonos Arc är 8.5 cm hög.

Mer specifikt lämpar sig tv-apparater på 55 tum eller mer sig bäst om du är intresserad av en Sonos Arc-högtalare. Om din tv har en omkrets på under 55 tum, då sticker kanterna på högtalaren ut. Det är dessutom långt ifrån säkert att Sonos Arc-högtalaren kan monteras direkt framför tv:n såvida den är för liten.

Den ljudkvalitet som Sonos Arc erbjuder övertygar. I synnerhet om man monterar hela enheten på väggen. Sonos Arc låter förvisso mycket bra även om man placerar den på en möbel framför tv:n, men om du i stället monterar den smarta högtalaren på väggen blir ljudkvaliteten än bättre.

Du behöver dessutom inte betala allt för mycket för ett Sonos Arc-stativ. Detta då det finns billiga och bra stativ för smarta högtalare från Sonos, enligt samma devis som det finns billiga och bra stativ för tv-apparater.

Mer specifikt är Sonos Arc den soundbar som ger dig mest för pengarna. Om du är ute efter en soundbar med samma funktioner samt prestanda till ett billigare pris, då får du gå hem lottlös. Med formeln pris kontra prestanda i åtanke gör du ett mycket bra köp såvida du köper en Sonos Arc-högtalare.

  Specifikationer

   • Röststyrning: Ja
   • Ljudingång: HDMI, Optisk
   • Bredd: 114 cm
   • Höjd: 8.7 cm
   • Längd: 11.6 cm
   • Vikt: 6.25 kg

  Kolla Priset

2. För TV-tittandet

Sonos Arc är Sonos mest kraftfulla soundbar. Uteffekten är god, men du måste ha i åtanke att en tv över 55 tum rekommenderas såvida tv:n inte är väggmonterad.

3. Recension av Sonos Beam

Sonos Beam är lika kompakt som den är lätt. Närmare bestämt är det en bredd på 65 cm samt en vikt på 2,8 kg som gäller. Precis som storebrodern Sonos Arc erbjuder även Sonos Beam en bra ljudkvalitet, även om Sonos Arc erbjuder marginellt mer fulländade ljudegenskaper.

Sonos Beam är dock ett bra köp, i synnerhet om du har en liten tv och/eller ett mindre vardagsrum. Trots att Sonos Beam är ett mer prispressat alternativ i jämförelse med mer påkostade Sonos-högtalare går du inte miste om några viktiga funktioner.

Som brukligt inkluderas stöd för Spotify, Tidal samt Apple Music. Så även AirPlay 2. Precis som med Sonos Arc kan du även välja att parkoppla upp till två mindre Sonos-högtalare tillsammans med Sonos Beam. Att komplettera sin soundbar från Sonos med två Sonos One-högtalare är en mycket god idé.

Om du kompletterar din Sonos Beam-högtalare med två bakre högtalare får du därmed ta del av ett fylligt surroundljud för under 10 000 kronor, och det är en mycket välljudande såväl som priseffektiv idé. Men om du har en stor tv-apparat och inte bryr dig om äkta surroundljud, då är Sonos Arc ett bättre val.

Även om Sonos Arc är en bättre högtalare på alla sätt och vis är det svårt att inte gilla Sonos Beam. Beam-högtalaren är en utmärkt instegsprodukt som ger dig mycket ljud för pengarna. Så om du har en mindre budget men fortfarande vill ha möjlighet att bygga ut ditt Sonos-system, så är Sonos Beam den bästa Sonos-högtalaren för dig.

  Specifikationer

   • Bredd: 65 cm
   • Djup: 10 cm
   • Höjd: 6.9 cm
   • Vikt. 2.8 kg

  Kolla Priset

3. Kompakt men kraftfull

Sonos Beam är kompakt, men trots det kraftfull nog att för fylla ett litet till medelstort vardagsrum med ett perfekt ljud. Komplettera den gärna med trådlösa bakhögtalare från Sonos.

4. Recension av Sonos Move

Sonos Move är en betydligt dyrare, men samtidigt en större och så även bättre version av Sonos One. Till skillnad från Sonos One inkluderas ett batteri i Sonos Move-chassit, som klarar av att driva din Sonos Move-högtalare i upp till 10 timmar. Sonos Move även lika lätthanterlig som Sonos One.

Sonos Move släpptes år 2019, det vill säga två år senare i jämförelse med Sonos One. Det faktumet märkts inte minst på designen, men även på ljudkvaliteten. Det ljud som Sonos Move förmedlar är mycket rent, även om man lyssnar på musik på väldigt hög volym.

De goda ljudegenskaperna har man i detta fall de två högtalarelementen att tacka för. Ett av dessa högtalarelement, ”mid-woofern”, återfinns förutom i Move bara i Sonos mer påkostade högtalare som kostar 7 000 kronor per styck eller mer.

Sonos Move är även en perfekt kollega på resan, så även i hemmet. Ljudegenskaperna är som vi tidigare nämnde perfekta. Utöver det kan du sammankoppla Sonos högtalare i Move-serien med övriga Sonos-högtalare, för att därmed skapa en perfekt hemmabiohörna och/eller ett välljudigt musikrum.

Move-högtalaren var efterlängtad när den väl släpptes, och vi förstår varför. Bara det faktum att stöd för Bluetooth inkluderas imponerade på många. Detta då man med Bluetooth kan koppla samman Sonos Move-högtalaren med sin smartphone, även om man inte har tillgång till ett trådlöst nätverk.

  Specifikationer

   • Bredd: 12.4 cm
   • Djup: 23.8 cm
   • Höjd: 15.8 cm
   • Vikt: 2.99 kg

  Kolla Priset

4. För dig i rörelse

Sonos Move är en av få högtalare från Sonos som du kan streama musik till utan att ha tillgång till Wifi. Högtalaren erbjuder utöver det mycket ljud för pengarna.

Kan jag använda min Sonos-högtalare utan Wifi?

Du kan i regel inte använda din Sonos-högtalare om du inte har tillgång till en trådlös internetuppkoppling. Utan internettillgång kan du inte dela in dina Sonos-enheter i zoner, och du kan inte heller streama musik från Spotify. Sonos Move är dock ett undantag som fungerar överallt.

Kostar Sonos-högtalare pengar varje månad?

Du betalar ingen prenumerationsavgift för dina Sonos-högtalare. Du kan även ladda ner Sonos-appen kostnadsfritt från såväl App Store som Google Play. Om du vill strömma musik från exempelvis Spotify eller Apple Music tillkommer dock en separat en avgift för de tjänsterna.

Är högtalare från Sonos bra?

Högtalare från Sonos är alltid bra. Du kan alltid räkna med att du får ta del av en premiumhögtalare med utmärkt ljudkvalitet, oavsett vilken Sonos-högtalare du köper. Om din budget tillåter det rekommenderar vi att du köper flera Sonos-högtalare för att därmed kunna skapa olika ljudzoner.

Varför är Sonos-högtalare så dyra?

Sonos-högtalare kostar mycket pengar, men om man har pris kontra prestanda-formeln i åtanke är Sonos-högtalare i själva verket billiga. Främst tack vare att kostnadsfria uppdateringar inkluderas, vilket medför att värdeminskningen är liten samt att du får många funktioner för pengarna.

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Så installerar du Sonos

I den guide som återfinns nedan beskriver vi hur du installerar din eller dina Sonos-högtalare på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Du går tillväga på samma sätt oavsett om du ska använda din Sonos i samband med ditt hemmabiosystem, med din vägg-TV eller med någon annan digital enhet. 

Så installerar du en ny Sonos-högtalare

 1. Ladda Sonos-applikationen från antingen Google Play eller App Store.
 2. Starta applikationen och välj ”Installera ett nytt system”.
 3. Nu får du ta del av ett popup-fönster vari du väljer din Sonos-produkt.
 4. Följ de instruktioner som appen ger dig. Du kan i detta steg även lägga till musik- och/eller rösttjänster.

Så installerar du en Sonos-högtalare i ett befintligt system

 1. Öppna Sonos-appen.
 2. Gå till ”Inställningar”. Välj därefter ”System” och ”Lägg till produkt”.
 3. Följ de anvisningar som applikationen ger dig.

Så installerar du en Sonos-subwoofer

 1. Öppna Sonos-appen.
 2. Välj ”Inställningar” och därefter ”System”.
 3. Vid produktfliken, välj ”Lägg till Sub”. Om du har flera zoner med Sonos-högtalare i hemmet, då måste du även trycka på det rum vari din Sonos-Sub ska placeras.
 4. Följ de återstående anvisningarna i appen.

Så installerar du din Sonos Connect-enhet

 1. Öppna Sonos-appen.
 2. Välj ”Installera ett nytt system”.
 3. Välj ”Lägg till” i popup-fliken, och tryck därefter på ”Fortsätt” och ”Installera produkter”
 4. Följ de återstående anvisningarna i Sonos-appen.

Så ska du placera dina Sonos-högtalare

När du installerat din högtalare från Sonos är det viktigt att du placerar den på rätt sätt. Det ska finnas tillräckligt med utrymme bakom enheten, och utöver det ska du välja att utföra en TruePlay-justering om du installerar många Sonos-högtalare på samma gång.

TruePlay är en funktion som är unik för Sonos, som kalibrerar dina högtalares ljudinställningar per automatik med bland annat rummets utformning samt storlek i åtanke.

Du ska inte heller placera dina Sonos-högtalare på ytor av metall, betong, tegel eller marmor. Utöver det kan bland annat routrar samt trådlösa telefoner störa dina Sonos-högtalare, så det är en god idé att placera högtalarna på behörigt avstånd från de enhetstyperna. Att en högtalare från Sonos skulle störas ut av en annan enhet är dock extremt ovanligt.

Om du har möjlighet att placera dina högtalare från Sonos på olika sätt ska du ha följande två aspekter i åtanke: En liggande Sonos-högtalare ger ett brett stereoljud, medan en stående Sonos-högtalare endast spelar upp monoljud. Så om du bara har en högtalare från Sonos är det en god idé att låta den vara liggande.

Du kan även placera dina Sonos-högtalare i badrummet, då de har en inkapslad konstruktion. Men de är dock inte helt vattentäta, så det är viktigt att du aldrig utsätter dem för vatten. Har du tänkt använda din Sonos i ett uterum, på en uteplats, i ett utekök eller intill spabadet kan även det funka så länge du ser till att högtalaren är väder- och vindskyddad samt att det finns tillgängliga eluttag och goda placeringsmöjligheter. 

Behöver man en Sonos Sub?

Om du vill höja ljudkvaliteten ytterligare är en Sonos-Sub en bra idé. I synnerhet om du använder ditt Sonos-system i vardagsrummet när du tittar på tv-serier och/eller filmer. En Sonos-Sub är dock inte en nödvändighet, då samtliga av Sonos högtalare levererar ett perfekt ljud.

Den Subwoofer som Sonos erbjuder inkluderar utmärkta basegenskaper, och är ett utmärkt komplement till befintliga Sonos-högtalare. Sonos-subwoofern är dessutom trådlös, så även tillräckligt kompakt för att exempelvis kunna gömmas bakom soffan.

Sonos-Sub-enheten kan nämligen placeras både liggande och stående, vilket medger att det är en god flexibilitet som gäller vid installationstillfället. Den subwoofer som Sonos erbjuder väger förvisso en hel del. Närmare bestämt 16 kg. Men med en tung subwoofer får man även ta del av bra basegenskaper, så den lite tilltagna tyngden är förlåtlig.

Om ditt nuvarande Sonos-system bara inkluderar en enkel Sonos One- eller en Sonos Move-högtalare, då är det en bättre idé att komplettera systemet med ytterligare en högtalare innan du köper en subwoofer från Sonos. Men om du redan äger ett komplett Sonos-system med många högtalare alternativt en kraftfull soundbar likt Sonos Arc, då är det en god idé att investera i en Sonos-Sub.

Vilken Sonos ska jag välja?

Vilka Sonos-högtalare som du ska välja beror på ett flertal faktorer som bland annat inkluderar din budget, dina krav på mobilitet, dina krav gällande ljudkvalitet samt dina krav gällande  surroundegenskaper. Sonos One utgör dock det bästa allround-alternativet om du ska lyssna på musik.

Bästa allround-alternativet: Sonos One

Trots att Sonos One är en billig Sonos-högtalare med ett litet fysiskt omfång, låter den antingen bra eller helt utmärkt beroende på storleken på rumsytan. Utöver detta inkluderas alla smarta funktioner som även återfinns hos de mer påkostade högtalarna från Sonos.

Sonos är dessutom mycket kompetenta när det kommer till att erbjuda mjukvaruuppdateringar för sina produkter. Så med Sonos One-högtalarnas popularitet i åtanke kan man räkna med att även denna högtalarmodell kommer att få ta del av nya uppdateringar långt in i framtiden.

Det bästa portabla alternativet: Sonos Move

Sonos Ones storebror Sonos Move är ett perfekt alternativ för alla som är ute efter en smart högtalare dessutom är portabel. Det faktum att Sonos Move fungerar tillsammans med Bluetooth gör att denna högtalare är och förblir det mest flexibla högtalaralternativet från Sonos.

Det bästa alternativet för det lilla vardagsrummet: Sonos Beam

Sonos Beam lämpar sig perfekt för det lilla vardagsrummet, alternativt för ett stort vardagsrum såvida du inte har mycket höga krav gällande ljudkvaliteten. Och om du efter en tid vill utöka systemet, då kan du alltid välja att parkoppla Sonos Beam med två mindre Sonos-högtalare och/eller en Sonos-subwoofer.

Det bästa alternativet för det stora vardagsrummet: Sonos Arc

Sonos Arc är en prestandastark soundbar som lämpar sig utmärkt för större vardagsrum. Sonos Arc är dessutom ett bra alternativ för alla som vill ha en djup bas utan att behöva köpa en extern subwoofer. Bakhögtalare är inte heller ett måste, då ett artificiellt surroundljud skapas tack vare det sätt som ljudvågorna studsar mot väggarna.

Vad är Sonos Connect?

Sonos Connect-serien består av två produkter: Sonos Connect och Sonos Connect: AMP. Med Sonos Connect kan du använda högtalare som inte är tillverkade av Sonos tillsammans med ditt Sonos-system, och detta med hjälp av en audiokabel som kan vara antingen digital eller analog.

Sonos Connect AMP har i sin tur en inbyggd förstärkare som klarar av att driva externa högtalare med en kraft på 55 watt per kanal. Du kan som mest driva två högtalare med Sonos Connect eller Sonos Connect: AMP.

År 2021 avslutades tillverkningen av båda Sonos Connect-enheterna, men du kan fortfarande köpa dem i andra hand på exempelvis Blocket eller Tradera.

Vad är Sonos Boost?

Sonos Boost är en digital förstärkare som skapar ett eget Wifi-nätverk som öronmärks för dina Sonos-produkter. Det medför att störningar från andra enheter likt routrar och telefoner elimineras helt. Detta då ditt Sonys-system inte längre behöver dela nätverk med dina övriga enheter.

Så fungerar Sonos-app

Sonos mobila applikation är hjärtat av ditt Sonos-system. Med Sonos app kan du bland annat koppla samman ditt system med digitala röstsassistenter likt Siri och Googles röstassistent. Du kan även sammankoppla ditt Sonos-system med Apple Music samt Spotify, med hjälp av appen.

Att installera Sonos app

Att ladda ner och installera Sonos app är inte svårt. Applikationen är kostnadsfri, och finns tillgänglig i både App Store samt på Google Play. Du behöver dock skapa ett Sonos-konto för att komma igång när appen väl är installerad, men den manövern tar som mest någon minut.

Att lägga till en musiktjänst via Sonos app

Att koppla samman Apple Music med sitt AirPlay 2-kompatibla Sonos-system tar som mest någon minut. I Sonos-appen väljer du ”Lägg till musiktjänst”, varpå du godkänner synkroniseringen med hjälp av ditt Apple-konto. Musik från Spotify kan du dela direkt via Spotify-appen, genom att välja ditt Sonos-system vid fliken ”Tillgängliga enheter”.

Lägg till funktioner i Sonos-appen

Du kan lägga till bland annat låtar, radiokanaler och spellistor i direkt i Sonos app, så att du alltid kan nå dem på ett smidigt sätt. För att överföra innehåll till ditt Sonos-system, då ska du välja ”För över till mitt Sonos-system” i den app du har öppen för tillfället, exempelvis Spotify.

Det faktum att man kan samla många musik- och medietjänster på ett och samma ställe utgör en av Sonos-appens största styrkor.

Bäst i test