BÀsta tyngdtÀcke 2021

BÀst i test tyngdtÀcke 2021

Ett tyngdtÀcke kan hjÀlpa dig till bÀttre sömn och Àr nÄgot som lÀnge har anvÀnts av vÄrden för att förbÀttra sömnproblem vid exempelvis Ängest och stress. Idén med tyngdtÀcket Àr att yttre stimulans ska göra sÄ att du sover bÀttre, och ett jÀmnt tryck över hela kroppen sÄ som ett tyngdtÀcke ger kan hjÀlpa till att minska oro, som ofta Àr en anledning till dÄlig sömn.

Tidigare anvÀndes tyngdtÀcken endast inom vÄrden och du som led av sömnsvÄrigheter eller Ängest kunde fÄ det utskrivet pÄ recept. Idag Àr det mycket vanligare med tyngdtÀcken och du kan köpa ett pÄ egen hand i flertalet olika butiker.

TyngdtÀcken finns i olika tyngder och hur tungt du ska ha beror pÄ din kroppsvikt. Men det finns ocksÄ mÄnga olika modeller att vÀlja pÄ, och precis som med vanliga tÀcken gÀller det att hitta en som man sjÀlv trivs med.

Vi pÄ Testkungen har gjorde ett tyngtÀcke test av flera olika modeller pÄ marknaden och recenserat de fem tyngdtÀckena som vi tycker Àr allra bÀst.

1. Recension av Sleepify RingtÀcke

Är du ute efter nĂ„got riktigt bra och Ă€r villig att spendera en del pengar pĂ„ ditt tyngtĂ€cke Ă€r det Sleepify RingtĂ€ckeÂź du ska ha. IstĂ€llet för att vara fyllt med exempelvis glaspĂ€rlor som testvinnaren frĂ„n Cura of Sweden har det hĂ€r tĂ€cket en konstruktion dĂ€r vikten kommer frĂ„n ringar tillverkade i kirurgiskt stĂ„l.

Konstruktionen med ringarna gör att fukt och vÀrme kan transporteras bort mycket bÀttre, vilket i sin tur leder till att tÀcket kÀnns mycket svalt och behagligt. En viktig faktor för god sömn Àr just en behaglig kroppstemperatur och börjar du svettas kan det vara mycket svÄrt att sova gott.

Det hÀr tyngdtÀcket frÄn Sleepify fungerar nÄgot annorlunda Àn mÄnga andra tyngdtÀcken, mÄnga andra mÀrken strÀvar efter att fÄ tyngden sÄ jÀmnt fördelad som möjligt i tÀcket. Sleepify ringtÀcke arbetar istÀllet med punktstimulering. StÄlringarnas punktvisa tryck mot kroppen stimulerar det centrala nervsystemet, vilket i hjÀlper dig att kÀnna lugn och komma till ro. Den hÀr typen av stimulans kallas för sensory stimulation.

TÀcket har en slags 2-i-1 funktion, dÀr de olika sidorna av tÀcket har olika funktioner. Den ena sidan Àr mer vadderad och har du den sidan nedÄt blir tyngden mer jÀmnt fördelad, som pÄ ett vanligt tyngdtÀcke. VÀljer du dÀremot den andra sidan nedÄt kommer du fÄ ut maximal effekt av punktstimuleringen. Vilken som passar bÀst varierar frÄn person till person, men kan ocksÄ variera beroende pÄ hur du kÀnner dig.

De översta och nedersta ringarna i tÀcket har lÀgre vikt Àn de som finns i mitten av tÀcket, detta Àr uttÀnkt utifrÄn att olika kroppsdelar klarar av olika mycket tyngd, samt att du vill ha en kÀnsla av att faktiskt kunna röra pÄ benen och fötterna nÀr du ligger i sÀngen.

Sleepify RingtÀcke Àr verkligen en klass för sig, bÄde gÀllande funktion och pris.

1. TyngdtÀcke i premiumklass

Sleepify

RingtÀcke

TyngdtÀcket som stimulerar det centrala nervsystemet. IstÀllet för att fördela vikten jÀmnt ger Sleepify RingtÀcke punktstimulering med stÄlringar tillverkade av kirurgiskt stÄl.

2. Recension av Cura of Sweden Pearl Classic

Det tyngdtÀcke vi har utsett som testvinnare Àr Cura of Sweden Pearl Classic. Cura Àr troligtvis det varumÀrke som har gjort sig allra kÀndast pÄ marknaden nÀr det gÀller tyngdtÀcke, men det beror inte enbart pÄ bra marknadsföring utan pÄ att de faktiskt ocksÄ har riktigt bra produkter.

En stor fördel med detta tyngtÀcke frÄn Cura of Sweden Àr att det finns i mÄnga olika viktklasser, vilket ocksÄ gör att det blir enklare för alla att hitta det perfekta tyngdtÀcket. Att ha ett för lÀtt tyngdtÀcke kommer inte ge den effekten du önskar, medan ett för tungt tyngdtÀcke kan kÀnnas mycket obehagligt.

TyngdtÀcket kÀnns bÄde mjukt och följsamt att ha över sig pÄ natten, vilket Àr en stor fördel eftersom en del tyngdtÀcken kan kÀnnas hÄrda och klumpiga. Tyngden Àr mycket bra fördelad över hela tÀcket tack vare att det Àr fyllt med glaspÀrlor som Àr fördelade över hela 120 rutor pÄ tÀcket.

TÀcket bestÄr av sju olika lager och alla lager har faktiskt sin egen, viktiga funktion och Àr en del i att tÀcket kÀnns sÄ högkvalitativt och ger mycket god komfort. TÀcket Àr relativt varmt, men man kÀnner sig ÀndÄ inte svettiga av att ligga under det tack vare att yttertyget bestÄr av bomull och ett fukttransporterande polyestertyg.

I varje hörn av tÀcket finns det smÄ öglor som gör att du kan fÀsta tÀcket i pÄslakanet och du slipper vakna av att tÀcket har glidit ur, för om nÄgonting kan leda till dÄlig sömn sÄ Àr det just det fenomenet.

TĂ€cket levereras i en praktisk förvaringsvĂ€ska, som gör det enkelt för dig att ta med dig tĂ€cket till exempelvis sommarstugan – för varför ska du sova dĂ„ligt bara för att du sover borta?

2. Testvinnaren 2021

Cura of Sweden

Pearl Classic

Cura of Sweden Pearl Classic Àr ett tyngdtÀcke dÀr tyngden fördelar sig mycket jÀmnt tack vare 120 utspridda rutor med glaspÀrlor pÄ tÀcket.

3. Recension av Zenkuru tyngdtÀcke

Vill du prova pÄ ett tyngdtÀcke men inte vill eller kan lÀgga ut allt för mycket pengar pÄ det Àr Zenkuru tyngdtÀcke nÄgot för dig. Ett mycket prisvÀrt alternativ som precis som testvinnaren och mÄnga andra tyngdtÀcken Àr fylld med glaspÀrlor som ger en jÀmn och behaglig tyngdkÀnsla.

Till skillnad frÄn de flesta andra tyngdtÀcken finns Zenkuru endast i en storlek, och det Àr 150 x 200 cm, alltsÄ som ett vanligt enkeltÀcke. DÀremot finns den i sex olika tyngder, och de flesta kan hitta en som kÀnns passande.

TÀcket upplevs som relativt varmt och passar dÀrför bÀst till dig som lÀtt fryser pÄ natten och gÀrna vill ha ett tÀcke som vÀrmer. Yttertyget Àr tillverkat av 100 % miljöcertifierad bomull, vilket gör att tÀcket kÀnns bÄde mjukt och följsamt och mÄnga anvÀndare beskriver det som att tÀcket ger en omfamnande kram.

Det hÀr tÀcket Àr mycket billigare Àn i princip alla andra tyngdtÀcken, och det mÀrks pÄ de smÄ detaljerna att kompromissar man med priset fÄr man ocksÄ kompromissa med kvaliteten. Men tÀcket Àr ÀndÄ bra och allra bÀst Àr det kanske om du vill prova pÄ hur ett tyngdtÀcke kÀnns och om det Àr nÄgot för dig, innan du spenderar flertalet tusenlappar. Ett instegstÀcke med andra ord.

TÀcket gÄr bra att tvÀtta i tvÀttmaskin, men har du ett av de tyngre tÀckena kommer det troligtvis vara för tungt för din vanliga tvÀttmaskin. Har du gemensam tvÀttmaskin i bostadsrÀttsföreningen brukar dessa ofta klara en högre vikt och passar dÀrför bra till att tvÀtta ett tyngdtÀcke i.

3. PrisvÀrt tyngdtÀcke

Zenkuru

TyngdtÀcke

Zenkuru Àr ett mycket prisvÀrt tyngdtÀcke som passar bra om du vill testa pÄ. Fylld med glaskulor och ger en jÀmn och behaglig tyngdkÀnsla.

4. Recension av Beckasin TyngdtÀcke

Om du lÀtt kÀnner dig varm och svettig under nÀtterna kan Beckasin TyngdtÀcke i bomullssatin vara rÀtt alternativ för dig, dÄ mÄnga anvÀndare vittnar om att det hÀr svenska tyngdtÀcket kÀnns svalt och ger en mycket behaglig kroppstemperatur.

BÄde yttertyget och innertyget Àr tillverkat i 100 % bomull, och Àr anledningen till den behagliga kÀnslan, dÄ det inte finns nÄgot syntetiskt material i tÀcket. De flesta tyngdtÀcken pÄ marknaden bestÄr delvis av polyester, som lÀtt kan ge en instÀngd kÀnsla. Till och med vadderingen i detta tÀcke frÄn Beckasin bestÄr av bomull.

Tyngden kommer ifrÄn sandkristaller, som Àr helt luktfria och Àven allergivÀnliga. Tyngden fördelar sig mycket jÀmnt över kroppen och ger en behaglig omslutande kÀnsla som verkligen hjÀlper dig att sova bÀttre.

Tack vare att tÀcket helt och hÄllet Àr tillverkad i bomull blir det ocksÄ mycket mjukt och följsamt, vilket Àven gör det lÀttbÀddat. Bomull gör ocksÄ att ytan pÄ tÀcket inte blir sÄ hal, vilket hjÀlper tÀcket att ligga kvar pÄ plats i pÄslakanet. Det tillsammans med öglorna i hörnen som du kan fÀsta i pÄslakanet gör att du slipper ett knöligt tÀcke pÄ natten.

En nackdel med detta tyngdtÀcke Àr att det inte finns i sÄ mÄnga olika vikter, vilket gör att det kanske inte passar alla. DÀremot finns det ett sÄ lÀtt som endast 2,6 kg vilket passar bra till barn som upplever sömnproblem. Det lÀtta tÀcket Àr Àven mindre i storleken för att passa just barn.

Vill du ta med dig tÀcket pÄ en eventuell resa packar du enkelt ned det i den medföljande förvaringsvÀskan.

4. BÀsta tyngdtÀcket för dig som Àr varm

Beckasin

TyngdtÀcke

Beckasin tyngdtÀcke i bomullssatin hÄller dig sval om nÀtterna. BestÄr av 100 % bomull och saknar helt och hÄllet material i syntet. Fylld med allergivÀnliga sandkristaller.

5. Recension av Polar Night tyngdtÀcke

Letar du efter ett tyngdtÀcke som verkligen kÀnns mysigt och följer kroppens former ska du satsa pÄ Polar Night TyngdtÀcke. Tyngden i tÀcket kommer frÄn microglaspÀrlor och pÀrlorna har en mycket bra spridning över hela tÀcket, vilket Àr en bidragande faktor till den sköna och följsamma kÀnslan som detta tyngdtÀcke faktiskt ger.

Yttertyget i tĂ€cket Ă€r tillverkat av 100 % bomull medan vadderingen bestĂ„r av polyestervadd. Är du mycket varm av dig pĂ„ natten finns det en risk att du kommer uppleva tĂ€cket som svettigt och vĂ€ldigt kompakt, dĂ„ polyester inte Ă€r speciellt bra pĂ„ att transportera bort vĂ€rme och fukt. Men Ă€r det just den dĂ€r kompakta kĂ€nslan som innebĂ€r hög mysfaktor för dig Ă€r det hĂ€r ett utmĂ€rkt val.

Precis som mÄnga andra tyngdtÀcken har Polar Night öglor i hörnen som du kan fÀsta i pÄslakanet och ett tÀcke som korvar sig i pÄslakanet under natten Àr nu mera ett minne blÄtt.

En nackdel med det hÀr tÀcket dÀremot Àr att det endast gÄr att handtvÀtta, Àven om du har en grovtvÀttmaskin som klarar högre tyngt tÄl inte tÀcket maskintvÀtt. Eftersom det stÄr av polyester finns det en risk att du blir svettig av tÀcket och dÄ skulle man gÀrna vilja tvÀtta det i maskin, men istÀllet fÄr du dÄ tvÀtta detta tÀcke för hand. MÄnga gÄnger rÀcker det dock att hÀnga ut sitt tÀcke pÄ vÀdring, sÄ lÀnge det görs regelbundet.

TyngdtÀcket finns i sex olika tyngder, dÀr det lÀttaste Àr mindre i storleken och anpassat för barn som har problem med sömnen.

5. Mysigt och följsamt tyngdtÀcke

Polar Night

TyngdtÀcke

TyngdtÀcket för sig om lÀtt fryser om natten. Polar Night TyngdtÀcke kÀnns mysigt och kompakt och hjÀlper dig att hÄlla vÀrmen tack vare vaddering av polyester.

Hur tungt ska mitt tyngdtÀcke vara?

Rekommendationen Ă€r 10–15 % av din kroppsvikt.

Kan man maskintvÀtta ett tyngdtÀcke?

De flesta gÄr att tvÀtta i maskin om du har en tillgÄng till en maskin som klarar tillrÀcklig vikt.

Vad bestÄr tyngden av i ett tyngdtÀcke?

Det varierar, det kan vara exempelvis glaspÀrlor eller sandkristaller.

Kan barn anvÀnda tyngdtÀcke?

Bebisar bör inte anvÀnda tyngdtÀcke, men frÄn cirka 3 Ärs Älder kan ett lÀtt tyngdtÀcke fungera att anvÀnda. Men om ditt barn har sömnsvÄrigheter eller kÀnner oro bör du alltid prata med BVC eller er huslÀkare.

Nyheter och tips till hemmet

LÀs de senaste nyheterna och de bÀsta tipsen till hemmet

LÀs mer om tyngdtÀcken

Att tÀnka pÄ nÀr du ska köpa ett tyngdtÀcke

Det första du behöver ta beslut om nĂ€r du ska köpa till tyngdtĂ€cke Ă€r vilken tyngd du ska ha. Man brukar rekommendera att vĂ€lja en tyngd pĂ„ cirka 10–15 % av kroppsvikten, men det Ă€r individuellt. Det Ă€r inte heller ovanligt efter ett tags anvĂ€ndning av tyngdtĂ€cke vill man ha ett nĂ„got tyngre, dĂ€rför kan det vara bra att satsa pĂ„ ett billigare tyngdtĂ€cke första gĂ„ngen du ska köpa ett.

Är du varm eller fryser du ofta pĂ„ natten? Det hĂ€r Ă€r ocksĂ„ saker du behöver ha i Ă„tanke nĂ€r du vĂ€ljer ditt tyngdtĂ€cke, precis som nĂ€r du köper ett vanligt tĂ€cke. I den hĂ€r recensionen har vi gĂ„tt igenom vilka tĂ€cken som passar bra för dig som ofta Ă€r varm och för dig som Ă€r lite svalare. Men generellt kan man sĂ€ga att ett tĂ€cke med sĂ„ stor andel naturligt material som möjligt blir svalare och transporterar bort vĂ€rme och fukt bĂ€ttre, Ă€n ett som innehĂ„ller stor del syntetiskt material sĂ„ som polyester.

Du behöver inte lida av Ängest eller liknande för att anvÀnda dig att ett tyngdtÀcke, utan alla kan anvÀnda sig av ett. Det kan förbÀttra sömnen, Àven om du inte Àr medveten om att du lider av sömnbesvÀr eftersom det kan minska tiden av orolig sömn pÄ natten. PÄ sÄ vis kan du kÀnna dig piggare och ha mer energi om dagarna.

De flesta tyngdtÀcken gÄr att tvÀtta i maskin, om du har tillgÄng till en maskin som klarar av vikten. Men vanligtvis behöver man inte tvÀtta tÀcken speciellt ofta, det kan rÀcka lÄngt att hÀnga ut dem pÄ vÀdring. Ett alternativ kan ocksÄ vara att ÄngtvÀtta tÀcket. Ta reda pÄ vad som gÀller för ditt tÀcke innan du gör ditt inköp.

e

Vi pÄ Testkungen.se har recenserat fem olika tyngdtÀcken som vi tycker levererar riktigt bra. Ett tyngdtÀcke hjÀlper dig att sova bÀttre pÄ nÀtterna vilket i sin tur gör dig piggare och mer energisk under dagarna.

Det tyngtÀcke vi tycker levererar allra bÀst Àr Cura of Sweden Pearl Classic. TÀcket kÀnns mycket högkvalitativt och tyngden fördelas verkligen jÀmnt över hela tÀcket, vilket gör att det kÀnns mycket behagligt att ha pÄ sig, Àven vid tyngre vikter. En stor fördel Àr ocksÄ att det finns i mÄnga olika viktklasser.

Vi vill ocksÄ slÄ ett slag för Sleepify RingtÀcke som fungerar pÄ ett helt annat sÀtt, istÀllet för att arbeta pÄ att fördela tyngden sÄ jÀmnt som möjligt bestÄr det hÀr tÀcket av stÄlringar som ger punktstimulering och ska stimulera det centrala nervsystemet, som i sin tur gör att du kÀnner dig mer lugn.

Beroende pÄ om du ofta kÀnner dig varm eller sval pÄ natten bör du vÀlja olika tÀcken. Beckasin tyngdtÀcke i bomullsatin passar bra om du ofta Àr varm pÄ natten medan Polar Night istÀllet kan passa dig som ofta fryser.

Ett prisvÀrt tÀcke som kan vara ett bra första tyngdtÀcke Àr Zenkura.