www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bästa tyngdtäcke 2023

Bäst i test tyngdtäcke 2023

Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig till bättre sömn och är något som länge har använts av vården för att förbättra sömnproblem vid exempelvis ångest och stress. Idén med tyngdtäcket är att yttre stimulans ska göra så att du sover bättre, och ett jämnt tryck över hela kroppen så som ett tyngdtäcke ger kan hjälpa till att minska oro, som ofta är en anledning till dålig sömn.

Tidigare användes tyngdtäcken endast inom vården och du som led av sömnsvårigheter eller ångest kunde få det utskrivet på recept. Idag är det mycket vanligare med tyngdtäcken – du kan köpa ett på egen hand i flertalet olika butiker.

Tyngdtäcken finns i olika tyngder och hur tungt du ska ha beror på din kroppsvikt. Men det finns också många olika modeller att välja på, och precis som med vanliga täcken gäller det att hitta en som man själv trivs med.

Vi på Testkungen har gjorde ett tyngtäcke test av flera olika modeller på marknaden och recenserat de fem tyngdtäckena som vi tycker är allra bäst.

1. Recension av Sleepify Ringtäcke

Är du ute efter något riktigt bra och är villig att spendera en del pengar på ditt tyngtäcke är det Sleepify Ringtäcke® du ska ha. Istället för att vara fyllt med exempelvis glaspärlor som testvinnaren från Cura of Sweden har det här täcket en konstruktion där vikten kommer från ringar tillverkade i kirurgiskt stål.

Konstruktionen med ringarna gör att fukt och värme kan transporteras bort mycket bättre, vilket i sin tur leder till att täcket känns mycket svalt och behagligt. En viktig faktor för god sömn är just en behaglig kroppstemperatur och börjar du svettas kan det vara mycket svårt att sova gott.

Det här tyngdtäcket från Sleepify fungerar något annorlunda än många andra tyngdtäcken, många andra märken strävar efter att få tyngden så jämnt fördelad som möjligt i täcket. Sleepify ringtäcke arbetar istället med punktstimulering. Stålringarnas punktvisa tryck mot kroppen stimulerar det centrala nervsystemet, vilket i hjälper dig att känna lugn och komma till ro. Den här typen av stimulans kallas för sensory stimulation.

Täcket har en slags 2-i-1 funktion, där de olika sidorna av täcket har olika funktioner. Den ena sidan är mer vadderad och har du den sidan nedåt blir tyngden mer jämnt fördelad, som på ett vanligt tyngdtäcke. Väljer du däremot den andra sidan nedåt kommer du få ut maximal effekt av punktstimuleringen. Vilken som passar bäst varierar från person till person, men kan också variera beroende på hur du känner dig.

De översta och nedersta ringarna i täcket har lägre vikt än de som finns i mitten av täcket, detta är uttänkt utifrån att olika kroppsdelar klarar av olika mycket tyngd, samt att du vill ha en känsla av att faktiskt kunna röra på benen och fötterna när du ligger i sängen.

Sleepify Ringtäcke är verkligen en klass för sig, både gällande funktion och pris.

  Specifikationer

   • Vikt: 12 kg

  Kolla Priset

1. Tyngdtäcke i premiumklass

Tyngdtäcket som stimulerar det centrala nervsystemet. Istället för att fördela vikten jämnt ger Sleepify Ringtäcke punktstimulering med stålringar tillverkade av kirurgiskt stål.

2. Recension av Cura of Sweden Pearl Classic

Det tyngdtäcke vi har utsett som testvinnare är Cura of Sweden Pearl Classic. Cura är troligtvis det varumärke som har gjort sig allra kändast på marknaden när det gäller tyngdtäcke, men det beror inte enbart på bra marknadsföring utan på att de faktiskt också har riktigt bra produkter.

En stor fördel med detta tyngtäcke från Cura of Sweden är att det finns i många olika viktklasser, vilket också gör att det blir enklare för alla att hitta det perfekta tyngdtäcket. Att ha ett för lätt tyngdtäcke kommer inte ge den effekten du önskar, medan ett för tungt tyngdtäcke kan kännas mycket obehagligt.

Tyngdtäcket känns både mjukt och följsamt att ha över sig på natten, vilket är en stor fördel eftersom en del tyngdtäcken kan kännas hårda och klumpiga. Tyngden är mycket bra fördelad över hela täcket tack vare att det är fyllt med glaspärlor som är fördelade över hela 120 rutor på täcket.

Täcket består av sju olika lager och alla lager har faktiskt sin egen, viktiga funktion och är en del i att täcket känns så högkvalitativt och ger mycket god komfort. Täcket är relativt varmt, men man känner sig ändå inte svettiga av att ligga under det tack vare att yttertyget består av bomull och ett fukttransporterande polyestertyg.

I varje hörn av täcket finns det små öglor som gör att du kan fästa täcket i påslakanet och du slipper vakna av att täcket har glidit ur, för om någonting kan leda till dålig sömn så är det just det fenomenet.

Täcket levereras i en praktisk förvaringsväska, som gör det enkelt för dig att ta med dig täcket till exempelvis sommarstugan – för varför ska du sova dåligt bara för att du sover borta?

  Specifikationer

   • Vikt: 5 kg

  Kolla Priset

2. Testvinnaren 2021

Cura of Sweden Pearl Classic är ett tyngdtäcke där tyngden fördelar sig mycket jämnt tack vare 120 utspridda rutor med glaspärlor på täcket.

3. Recension av Zenkuru tyngdtäcke

Vill du prova på ett tyngdtäcke men inte vill eller kan lägga ut allt för mycket pengar på det är Zenkuru tyngdtäcke något för dig. Ett mycket prisvärt alternativ som precis som testvinnaren och många andra tyngdtäcken är fylld med glaspärlor som ger en jämn och behaglig tyngdkänsla.

Till skillnad från de flesta andra tyngdtäcken finns Zenkuru endast i en storlek, och det är 150 x 200 cm, alltså som ett vanligt enkeltäcke. Däremot finns den i sex olika tyngder, och de flesta kan hitta en som känns passande.

Täcket upplevs som relativt varmt och passar därför bäst till dig som lätt fryser på natten och gärna vill ha ett täcke som värmer. Yttertyget är tillverkat av 100 % miljöcertifierad bomull, vilket gör att täcket känns både mjukt och följsamt och många användare beskriver det som att täcket ger en omfamnande kram.

Det här täcket är mycket billigare än i princip alla andra tyngdtäcken, och det märks på de små detaljerna att kompromissar man med priset får man också kompromissa med kvaliteten. Men täcket är ändå bra och allra bäst är det kanske om du vill prova på hur ett tyngdtäcke känns och om det är något för dig, innan du spenderar flertalet tusenlappar. Ett instegstäcke med andra ord.

Täcket går bra att tvätta i tvättmaskin, men har du ett av de tyngre täckena kommer det troligtvis vara för tungt för din vanliga tvättmaskin. Har du gemensam tvättmaskin i bostadsrättsföreningen brukar dessa ofta klara en högre vikt och passar därför bra till att tvätta ett tyngdtäcke i.

  Specifikationer

   • Vikt: 5-15 kg

  Kolla Priset

3. Prisvärt tyngdtäcke

Zenkuru är ett mycket prisvärt tyngdtäcke som passar bra om du vill testa på. Fylld med glaskulor och ger en jämn och behaglig tyngdkänsla.

4. Recension av Beckasin Tyngdtäcke

Om du lätt känner dig varm och svettig under nätterna kan Beckasin Tyngdtäcke i bomullssatin vara rätt alternativ för dig, då många användare vittnar om att det här svenska tyngdtäcket känns svalt och ger en mycket behaglig kroppstemperatur.

Både yttertyget och innertyget är tillverkat i 100 % bomull, och är anledningen till den behagliga känslan, då det inte finns något syntetiskt material i täcket. De flesta tyngdtäcken på marknaden består delvis av polyester, som lätt kan ge en instängd känsla. Till och med vadderingen i detta täcke från Beckasin består av bomull.

Tyngden kommer ifrån sandkristaller, som är helt luktfria och även allergivänliga. Tyngden fördelar sig mycket jämnt över kroppen och ger en behaglig omslutande känsla som verkligen hjälper dig att sova bättre.

Tack vare att täcket helt och hållet är tillverkad i bomull blir det också mycket mjukt och följsamt, vilket även gör det lättbäddat. Bomull gör också att ytan på täcket inte blir så hal, vilket hjälper täcket att ligga kvar på plats i påslakanet. Det tillsammans med öglorna i hörnen som du kan fästa i påslakanet gör att du slipper ett knöligt täcke på natten.

En nackdel med detta tyngdtäcke är att det inte finns i så många olika vikter, vilket gör att det kanske inte passar alla. Däremot finns det ett så lätt som endast 2,6 kg vilket passar bra till barn som upplever sömnproblem. Det lätta täcket är även mindre i storleken för att passa just barn.

Vill du ta med dig täcket på en eventuell resa packar du enkelt ned det i den medföljande förvaringsväskan.

  Specifikationer

   • Vikt: 7-10 kg

  Kolla Priset

4. Bästa tyngdtäcket för dig som är varm

Beckasin tyngdtäcke i bomullssatin håller dig sval om nätterna. Består av 100 % bomull och saknar helt och hållet material i syntet. Fylld med allergivänliga sandkristaller.

Hur tungt ska mitt tyngdtäcke vara?

Rekommendationen är 10–15 % av din kroppsvikt.

Kan man maskintvätta ett tyngdtäcke?

De flesta går att tvätta i maskin om du har en tillgång till en maskin som klarar tillräcklig vikt.

Vad består tyngden av i ett tyngdtäcke?

Det varierar, det kan vara exempelvis glaspärlor eller sandkristaller.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Bebisar bör inte använda tyngdtäcke, men från cirka 3 års ålder kan ett lätt tyngdtäcke fungera att använda. Men om ditt barn har sömnsvårigheter eller känner oro bör du alltid prata med BVC eller er husläkare.

Nyheter och tips till hemmet

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till hemmet

Aktuella Erbjudanden

köket matlagning
MEDS

Erbjudande

30%

Se aktuella kampanjer hos MEDS.

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
gino:s logo png

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
nordicfeel logo png

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

tjej som kyler sig med fläkt
parfym logo png

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test
linas matkasse logopng

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

Att tänka på när du ska köpa ett tyngdtäcke

Det första du behöver ta beslut om när du ska köpa till tyngdtäcke är vilken tyngd du ska ha. Man brukar rekommendera att välja en tyngd på cirka 10–15 % av kroppsvikten, men det är individuellt. Det är inte heller ovanligt efter ett tags användning av tyngdtäcke vill man ha ett något tyngre, därför kan det vara bra att satsa på ett billigare tyngdtäcke första gången du ska köpa ett.

Är du varm eller fryser du ofta på natten? Det här är också saker du behöver ha i åtanke när du väljer ditt tyngdtäcke, precis som när du köper ett vanligt täcke. I den här recensionen har vi gått igenom vilka täcken som passar bra för dig som ofta är varm och för dig som är lite svalare. Men generellt kan man säga att ett täcke med så stor andel naturligt material som möjligt blir svalare och transporterar bort värme och fukt bättre, än ett som innehåller stor del syntetiskt material så som polyester. Det är ju perfekt under de varma sommarnätterna

Du behöver inte lida av ångest eller liknande för att använda dig att ett tyngdtäcke, utan alla kan använda sig av ett. Det kan förbättra sömnen, även om du inte är medveten om att du lider av sömnbesvär eftersom det kan minska tiden av orolig sömn på natten. På så vis kan du känna dig piggare och ha mer energi om dagarna. Oavsett om dina sömnsvårigheter beror på att du dricker för mycket kaffe, inte rör på dig tillräckligt, stress, smärta eller andra orsaker kan ett sömntäcke vara värt att testa. Det kan göra stor skillnad!

De flesta tyngdtäcken går att tvätta i maskin, om du har tillgång till en maskin som klarar av vikten. Men vanligtvis behöver man inte tvätta täcken speciellt ofta, det kan räcka långt att hänga ut dem på vädring. Ett alternativ kan också vara att ångtvätta täcket. Ta reda på vad som gäller för ditt täcke innan du gör ditt inköp.

Jämför tyngdtäcken

Vi på Testkungen.se har recenserat fem olika tyngdtäcken som vi tycker levererar riktigt bra. Ett tyngdtäcke hjälper dig att sova bättre på nätterna vilket i sin tur gör dig piggare och mer energisk under dagarna.

Det tyngtäcke vi tycker levererar allra bäst är Cura of Sweden Pearl Classic. Täcket känns mycket högkvalitativt och tyngden fördelas verkligen jämnt över hela täcket, vilket gör att det känns mycket behagligt att ha på sig, även vid tyngre vikter. En stor fördel är också att det finns i många olika viktklasser.

Vi vill också slå ett slag för Sleepify Ringtäcke som fungerar på ett helt annat sätt, istället för att arbeta på att fördela tyngden så jämnt som möjligt består det här täcket av stålringar som ger punktstimulering och ska stimulera det centrala nervsystemet, som i sin tur gör att du känner dig mer lugn. Beroende på om du ofta känner dig varm eller sval på natten bör du välja olika täcken. Beckasin tyngdtäcke i bomullsatin passar bra om du ofta är varm på natten medan Polar Night istället kan passa dig som ofta fryser.

Ett prisvärt täcke som kan vara ett bra första tyngdtäcke är Zenkura.

Bäst i test

Cura of Sweden Pearl Classic är ett tyngdtäcke där tyngden fördelar sig mycket jämnt tack vare 120 utspridda rutor med glaspärlor på täcket.

Premium