Bästa aktivitetsarmband 2023
Aktivitetsarmband bäst i test 2023
Ett aktivitetsarmband hjälper dig att hålla koll på hur mycket du rör dig under dagarna, och det blir lätt för dig att säkerställa att du får till tillräckligt mycket aktivitet för att hålla dig hälsosam. Men behöver inte heller bara fungera som ett slags dokumentationsverktyg, utan kan också fungera som en sporre till att faktiskt bli mer aktiv. Det blir lättare att utmana sig själv till att faktiskt resa på sig ur soffan och röra på sig när – som till exempel att gå ut och springa eller att besöka gymmet för en tur på löpbandet – klockan säger till dig att nu är det dags för lite aktivitet.
Det finns mängder med olika slags aktivitetsarmband. En del är mycket avancerade och klarar av att mäta det allra mesta, medan en del är lite enklare och mäter precis det du behöver men inte mer än så. Vilket slags aktivitetsarmband du ska satsa på beror förstås på vad du vill få ut av den, men även din budget kommer att vara avgörande. Priset på aktivitetsarmband varierar från några hundralappar till några tusenlappar.
Vi på Testkungen har gjort ett aktivitetsarmbandstest där vi utser olika vinnare – här nedan presenterar vi den vi tycker är allra bäst, samt fem andra bra klockor i olika kategorier för att just du ska kunna hitta din favorit.
1. Recension av Fitbit Charge 5
Det var svårt att utse en testvinnare eftersom det finns två aktivitetsband som vi egentligen tycker förtjänar vinna, den andra är Garmin Vivosport. Anledningen till att den här kom på andra plats var att den saknar NFC så du kan inte göra kontaktlösa betalningar, du kan inte byta ut armbandet och glaset på skärmen är inte skaderesistent.
I övrigt skulle vi säga att Garmin Vivosport är lika bra som testvinnaren Fitbit Charge 5.
Även den här har en inbyggd GPS, något som inte är speciellt vanligt för aktivitetsklockor, vanligtvis använder de sig av telefonens GPS när de är synkade. Men när klockan har en GPS behöver du inte ha med dig din telefon under löprundan om du inte vill. Perfekt för lite mindfulness träning.
Armbandet har koll på din puls hela dagen och den utför även något som Garmin kallar för stressmätning, där den ser hur du fysiskt mår genom pulsen och kan tala om för dig när något verkar avvikande.
Genom att mäta pulsen har klockan en konditionsövervakning där den räknar ut ditt VO2 max och vad din uppskattade konditionsålder är. På så vis får du reda på om du ligger bra till i konditionsträningen eller om du skulle behöva göra mer konditionshöjande aktiviteter. Något som kan vara en riktig hälsosporre, vilken 40-åring vill se att ens konditionsålder är 60?
Du kan registrera din utförda träning i aktivitetsarmbandet och det blir därför enkelt att hålla koll på hur mycket du faktiskt rör på dig. Det finns flera olika aktiviteter att välja på, både för utomhusträning och inomhusträning. När du är ute och går, cyklar eller löper kommer armbandet att kunna registrera tid, hastighet och sträcka.
Precis som Fitbit Charge 4 är det här nästan en smartklocka utan att faktiskt vara en smartklocka, när du kopplar ihop den med din telefon kan du därför få notiser om meddelanden, händelser i sociala medier och du kan även lyssna på musik direkt ifrån armbandet. Batteritiden enligt tillverkaren är sju dagar, men åtta timmar om du använder dig av GPSen.
En mycket bra klocka, som har ett något lägre pris än testvinnaren men är inte lika tålig.
Kolla Priset
2. Recension av Fitbit Charge 4
Det aktivitetsarmband vi tycker levererar allra bäst i relation till sitt pris är Fitbit Charge 4. Fitbit är kanske ett av de allra kändaste varumärkena när det kommer till aktivitetsarmband och de har flera olika modeller.
Fitbit Charge 4 är deras mest avancerade modell av aktivitetsarmband, och har många bra funktioner. Charge 4 är deras första modell som har kontaktlös betalning och inbyggd GPS. Tidigare har du fått vända dig till Fitbits smartklockor för att kunna få de funktionerna.
Men självklart finns det viktigare funktioner än kontaktlös betalning för ett aktivitetsarmband, och Charge 4 har de flesta du kan önska dig. Självklart finns alla grundläggande funktioner som du förväntar dig hos alla aktivitetsarmband. Den visar exempelvis hur många steg du har gått, hur långt du har gått, hur många aktiva minuter du har och hur många kalorier du har förbränt under dagen.
Men förutom de allra självklaraste funktionerna hittar du många saker som du vanligtvis endast hittar hos smartklockor. Den tar pulsen, den registrerar din sömn och du hittar till och med guidade andningssessioner. Men det finns inte enbart funktioner som rör aktivitet och hälsa utan du kan också spela Spotify från armbandet eller se väderprognosen.
Armbandet är så pass nära en smartklocka du bara kan komma, utan att behöva betala priset för en smartklocka. Fitbit Charge 4 ger dig alltså väldigt mycket för pengarna. Det som skiljer sig från en smartklocka är att den inte är lika anpassningsbar, du kan exempelvis inte ställa in notiser som kommer från din telefon lika precist som på en smartklocka.
Klockan mäter syresättningen i ditt blod, vilket är ett av de bästa sätten att hålla koll på din hälsa och din kondition.
Vi gillar designen och den är liten och smidig på handleden, vilket gör att den faktiskt passar mycket bra att träna i. Batteritiden är enligt tillverkaren sju dygn, men vår upplevelse är snarare fyra dygn om du faktiskt vill använda den och inte enbart låta den sitta på handleden. Fyra dygn tycker vi ändå är riktigt bra.
Klockan är vattentät och kan användas vid simning. Simning är en av de 20+ aktiviteterna som finns att välja på i armbandet. Förutom att du kan starta olika aktiviteter kan du också välja att få påminnelser som gör att du lyckas nå ditt mål.
Du kopplar upp armbandet via Wifi eller Bluetooth, och den är enkel att synka både med Android och med Apple.
Dessutom är själva armbandet utbytbart och glaset är skaderesistent, vilket gör Fitbit Charge 4 till ett mycket tåligt aktivitetsarmband.
- Vattentät
- Bluetooth
- Maxdjup 50m
Specifikationer
Kolla Priset
3. Recension av Amazfit GTS 3
Vill du ha ett aktivitetsarmband till ett lågt pris, men som ändå visar det mest grundläggande man förväntar sig för att kunna följa sin aktivitet rekommenderar vi Amazfit GTS 3.
Det som är allra mest häpnadsväckande med det här aktivitetsarmbandet är att batteritiden är ett år. Du behöver alltså inte bry dig om laddning av armbandet på ett helt år, utan kan i lugn och ro mäta och hålla koll på din aktivitet. Något som nästan låter för bra för att vara sann, men enligt många användare stämmer det.
Armbandet registrera steg, distans och antal förbrända kalorier under dagen och den säger också till dig när du har varit stillasittande för länge och när det börjar bli dags att röra på dig för att uppnå dagens aktivitetsmål.
Armbandet är vattentåligt och kan användas dygnet runt, och kommer då även att registrera din sömn. Du synkar armbandet med telefonen och med appen Garmin Connect, där kan du enkelt se all din statistik. Den kommer inte bara visa din aktivitet, utan också din inaktivitet för att kunna inspirera dig till mer rörelse.
Armbandet finns i många olika färger och är bekvämt att bära. Skärmen är anpassningsbar med olika teman, färger och textfraser och är enkel att se även i starkt solljus.
Amazfit GTS 3 är ett enkelt men tillräckligt aktivitetsarmband som passar dig som har en mindre budget.
- Mer än 1 års batteritid
- Small/Medium: 122–188 mm
- Vattentålig 5 ATM
Specifikationer
Kolla Priset
4. Recension av Huawei Band 4 Pro
Nackdelen med många aktivitetsarmband är att skärmen inte alltid är så tilltalande. Vill du ha ett aktivitetsarmband med en riktigt bra skärm skulle vi föreslå Huawei Band 4 PRO. Ett bra aktivitetsarmband som också har en riktigt bra och tydlig AMOLED skärm med touch screen. Färgerna är mycket tydliga med bra kontraster.
Skärmen är mycket anpassningsbar efter din smak och stil och det finns många olika urtavlor att välja mellan. Tack vare att det är en touch screen är det enkelt att svepa mellan olika sidor på skärmen för att kunna se all aktivitet och liknande utan att behöva hålla koll på vilken knapp som är rätt att trycka på.
Även den här klockan har en inbyggd GPS och använder sig inte av den anslutna telefonens GPS. Den mäter syresättningen i blodet samt pulsen dygnet runt.
Du kan registrera både inomhus- och utomhusaktiviteter och eftersom armbandet är vattentätt kan du även simma med det. Eftersom armbandet mäter aktivitet, puls och även syresättning kan den hålla koll på din hälsa mycket bra och talar om för dig där när du har förbättrat, eller försämrat din hälsa genom aktivitet eller inaktivitet.
Du kan använda armbandet dygnet runt och då registreras även din sömn. Välj att få notiser som talar om för dig när det är dags att röra på sig eller att gå och lägga sig.
Batteriet kan hålla upp till 12 dagar på en laddning, men vill du använda armbandets alla funktioner blir batteritiden istället cirka fem dagar. Telefonen ansluts enkelt till både Android och iOS och du synkar den till Huaweis egen app.
- Inbyggd GPS
- Pulsmätning dygnet runt
- Utbytbara urtavlor
Specifikationer
Kolla Priset
5. Recension av Withings Pulse HR
Även om Garmin VivoFit 4 har den absolut bästa batteritiden på ett år skulle vi vilja utse Withings Pulse HR Black v.2 som vinnaren i den här kategorin, eftersom den är mycket mer avancerad än Garmin Vivofit 4 men ändå har en batteritid på hela 20 dagar.
Aktivitetsarmband med samma mängd funktioner som den här brukar oftast ha batteritid på upp till sju dagar som allra mest.
Armbandet mäter din puls dygnet runt, men analyserar också din puls vilket gör att om du använder den under natten kan den väcka dig när du befinner dig i en lämplig sömnfas och du slipper bli väckt av ett alarm mitt i djupsömnen.
Förutom sömn mäter den självklart all din aktivitet så som antal steg, kalorier och distans under dagen. Det finns dessutom ett 30-tal olika aktiviteter du kan välja på för att kunna bättre hålla koll på din träning. Även det här armbandet kan registrera träning automatiskt genom att känna av att rörelserna ändras.
Armbandet är vattentätt och kan användas både vid simning och när du duschar. Du kan därför använda klockan dygnet runt för att få en bra helhetsbild över din aktivitet och återhämning.
Ett mycket bra aktivitetsarmband med riktigt bra batteritid på 20 dagar, som dessutom endast tar två timmar att ladda och som håller koll på allt du vill, speciellt bra mätning av sömnen.
- Tydlig OLED-display
- Aktivitetsmätning 24/7
- Upp till 20 dagars batteritid
Specifikationer
Kolla Priset
Nej det är det inte. Ett aktivitetsarmband hjälper dig att hålla koll på din vardagliga hälsa genom att visa steg, förbrukade kalorier och distans du har rört dig under dagen. På många aktivitetsarmband kan du även registrera träningspass. En sportklocka är mer anpassad efter prestationsinriktad träning och kommer ha mer avancerade inställningar för träning, exempelvis kan du göra intervallprogram och liknande.
Ja, aktivitetsarmbandet brukar gå att koppla till din telefon och ha en app där all din aktivitet visas och sparas. Det gör det enkelt att hålla koll på din aktivitet. En del mer avancerade aktivitetsarmband kan också visa notiser och meddelanden från din telefon när de är synkade.
De flesta aktivitetsarmband har en batteritid på cirka 5–7 dagar beroende på användning. Men det finns armband som har batteritid upp till ett helt år, men då är det enklare armband med få funktioner.
De mer avancerade aktivitetsarmbandet brukar ha pulsmätning, medan enklare inte har det. Läs specifikationerna för just det armbandet du är intresserad av.
Nyheter och tips inom elektronik
Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen inom elektroniksegmentet.
Skillnad på ett aktivitetsarmband och en sportklocka
Vad skillnaden på en smartklocka och ett aktivitetsarmband är för de allra flesta rätt självklart, en smartklocka är nästan som en liten mobiltelefon som du kan ringa och skicka sms ifrån. Men skillnaden på ett aktivitetsarmband och en sportklocka är inte alltid lika självklar. Enkelt förklarat kan man säga att ett aktivitetsarmband är ofta mycket enklare än en sportklocka som har mer funktioner och framförallt är mer inriktad på sport och prestation istället för bara hälsa och daglig aktivitet. En sportklocka ser ofta ut mer som en vanlig klocka på urtavlan medan ett aktivitetsarmband är mer likt ett armband med en mindre skärm.
Idag kan många funktioner vara överlappande och det är inte alltid helt enkelt att veta om det är en sportklocka eller ett aktivitetsarmband. Men på en sportklocka brukar du exempelvis kunna ställa in löpintervaller eller träningsprogram, det kan du vanligtvis inte på ett aktivitetsarmband.
Dokumentera motion och rörelse
Däremot kan du på en del aktivitetsarmband berätta att du nu påbörjar ett visst träningspass, och sedan registrerar den det och du kan se dina träningspass i din historik. Det är också relativt vanligt att du kan se hur långt du exempelvis har sprungit, och även i vilken hastighet. Men det rör sig snarare om dokumentation än om planering. För dig som exempelvis ofta är ute och går eller gör andra aktiviteter tillsammans med din hund kan du dokumentera er rörelse via klockan och därefter känna dig extra nöjd med en kväll i soffan.
En sportklocka har ofta sämre batteritid än ett aktivitetsarmband, men är å andra sidan ofta mer robusta och tål både mer stötar och fukt. En sportklocka är oftast dyrare än ett aktivitetsarmband. Vilken du ska köpa beror därför på vad du är ute efter. Vill du ha en produkt som hjälper dig med din utveckling och prestation i träning är det en sportklocka du ska satsa på. Men vill du ha en produkt som ser till så att du rent allmänt rör på dig tillräckligt under dagen är det troligtvis ett aktivitetsarmband du bör ha. Det kan med andra ord vara en bra investering även om du ofta håller dig till hemmaträning eller kortare, lättare träningspass.
Sammanfattning aktivitetsarmband
I det här testet kom vi fram till att det bästa aktivitetsarmbandet alla kategorier är Fitbit Charge 4 men näst efter kommer Garmin Vivosport som i princip är lika bra. Varför Fitbit Charge 4 trots allt vann är för att den är tåligare, stödjer kontaktlösa betalningar vis NFC och har ett utbytbart armband.
Vi har sedan recenserat ytterligare fyra olika aktivitetsarmband i olika kategorier, och vilken som är bäst för dig beror på vad du förväntar dig av ett aktivitetsarmband. I princip alla armband på marknaden registrerar antal steg, distans och förbrukade kalorier över dagen. Många mäter också puls, vilket gör att kaloriräkningen blir mer sanningsenlig.
Det finns också en del mer avancerade aktivitetsarmband, både Fitbit Charge 4 och Garmin Vivosport är exempel på sådana, där du kan få notiser från telefonen när de är synkade samt att de har en egen inbyggd GPS. För barn kan det vara bra att ha ett aktivitetsarmband anpassat för barn, och då rekommenderar vi Fitbit Ace 2. Den visar exempelvis inte förbrukade kalorier, då det inte är något barn ska bry sig om.
Tänk efter vad det är du vill få ut av ditt aktivitetsarmband, vill du ha en mer avancerad eller räcker det med en enklare och lite billigare variant? Fundera också på om det är ett aktivitetsarmband du ska ha och inte en sportklocka. En sportklocka är mer anpassad på prestationsinriktad träning, medan att aktivitetsarmband mer visar vardaglig aktivitet. Ett aktivitetsarmband mäter alltså inte bara din rörelse i träning utan kan även mäta hur många steg du gått i trappor eller hur långt du gick när du dammsög.
Ett aktivitetsarmband som nästan är en smartwatch. Fitbit Charge 4 håller koll på din aktivitet samtidigt som den visar notiser från din telefon.
Bäst i test