BĂ€sta GPS-klockan till katt 2021

Hitta bÀsta GPS till din katt 2021

Alla som har utekatt kÀnner nog igen kÀnslan att ibland bli lite orolig över att katten Àr borta lÀngre Àn vanligt. En katt GPS hjÀlper dig att hÄlla koll pÄ var din katt hÄller hus och du behöver aldrig kÀnna oro över att den inte kommer att kunna komma hem igen. Som kattÀgare Àr du dessutom skyldig till att se efter din katt och att den mÄr bra, och för att kunna göra det mÄste du sÄklart veta var den Àr.

En GPS till katt kommer antingen med ett tillhörande halsband eller som en separat pryl som du fÀster pÄ det halsbandet du redan har pÄ din katt. GPS till djur kommer i olika varianter och för en del behöver du ha ett tillhörande abonnemang som du betalar en mÄnadsavgift för, detta kan vara bra att ha i Ätanke nÀr du jÀmför olika katt gps halsband.

En del GPSer skickar signaler sÄ att du kan följa din katt i realtid, det innebÀr att du hela tiden kan följa din katt och se hur den rör sig. Andra GPSer skickar istÀllet signal om position med jÀmna mellanrum och en sÄdan blir sÄklart inte lika exakt men du kommer ÀndÄ kunna ha god koll pÄ vilket omrÄde din katt befinner sig i.

1. Recension av Tractive Car Tracker

Även det hĂ€r Ă€r en mycket bra katt GPS men anledningen till att denna inte blir vĂ„r testvinnare Ă€r att du behöver teckna ett abonnemang för att kunna anvĂ€nda den fullt ut.

Det finns tvÄ olika abonnemang att vÀlja pÄ, Basic och Premium och vÀljer du premiumabonnemanget kommer du att kunna ha riktigt bra koll pÄ din katt. Du kan ocksÄ vÀlja om du vill teckna abonnemanget för ett eller tvÄ Är direkt, och vÀljer du tvÄ Är blir priset per mÄnad nÄgot billigare.

En funktion som vi verkligen gillar med den hÀr katt GPSen Àr att du kan göra ett virtuellt staket, och skulle katten gÄ utanför den grÀnsen kommer du att fÄ en notis i din telefon. Det Àr mycket anvÀndbart om du har en katt som vanligtvis endast hÄller sig inom tomtgrÀnsen, eftersom du inte behöver kontrollera kattens position i tid och otid.

GPSen kopplar du till en app som Àr kostnadsfri och dÀr kan du följa katten bÄde i realtid och se platshistorik. Att kunna se platshistorik Àr vÀldigt anvÀndbart, eftersom GPSer kan tappa kontakt, batteriet kan ta slut och liknande och dÄ kan du Ätminstone se i vilket omrÄden katten senast har befunnit sig och nÀr det var.

VĂ€ljer du att teckna premiumabonnemanget kommer trackern ha tĂ€ckning i 150 lĂ€nder, vilket garanterat Ă€r tillrĂ€ckligt stort omrĂ„de – om din katt inte beslutar sig för att Ă„ka pĂ„ en jorden runt resa.

Batteritiden Ă€r Ă€ven pĂ„ denna cirka 5–6 dagar och en laddning tar endast tvĂ„ timmar. GPS sĂ€ndaren Ă€r vattentĂ€t och levereras utan halsband, men fĂ€stes enkelt pĂ„ halsbandet du redan har till din katt.

En annan rolig funktion med den hÀr Àr att du fÄr information om hur mycket din katt rör pÄ sig varje dag, ett slags aktivitetsarmband fast för katten med andra ord.

Priset ligger pÄ cirka 600 kronor och abonnemangsavgiften startar pÄ 37,50 kronor per mÄnad.

1.

Tractive

GPS Cat tracker

2. Recension av TK-911

Den GPS till katt som vi tycker Àr allra bÀst och prisvÀrdast Àr TK-911 Mini GPS spÄrare. Det hÀr katt gps halsbandet har obegrÀnsad rÀckvidd tack vare att den anvÀnder sig att Google Maps. Den passar dÀrför vÀldigt bra till katter som har ett stort revir och brukar röra sig pÄ en större yta, exempelvis katter pÄ landet.

Du behöver inte teckna nÄgot abonnemang som du mÄste betala för, dÀremot behöver GPSen ha ett SIM-kort, eftersom den kopplas upp till mobildata. Du behöver ha ett SIM-kort som stödjer 2G och det tillkommer SIM-korts avgift. Du ansluter GPSen till din telefon eller till en dator och du kan sedan följa din katt i realtid. Ibland kan dock GPSen hamna i standby-lÀge men dÄ kan du skicka SMS eller ringa till halsbandets SIM-kort och fÄ uppdaterade positioner om var katten befinner sig.

SjÀlva GPS-sÀndaren kommer med ett halsband som Àr tvÄ cm meter brett och kan enkelt justeras sÄ att lÀngden passar till din katt. Skulle det med medföljande halsbandet dÀremot inte passa din katt kan du enkelt fÀsta sÀndaren pÄ det halsbandet din katt brukar anvÀnda.

Katter som rör sig över en mycket stor yta kan ofta vara borta en eller nĂ„gra dagar i strĂ€ck, och dĂ„ kan det verkligen vara skönt att ha koll pĂ„ katten. Men sjĂ€lvklart Ă€r det dĂ„ viktigt att batteriet dĂ„ ocksĂ„ hĂ„ller, och det gör den pĂ„ TK-911 Mini. Den har en batteritid pĂ„ cirka 5–6 dagar och lĂ€ngre Ă€n sĂ„ bör katten Ă€ndĂ„ inte vara borta frĂ„n hemmet.

Den hĂ€r katt GPSen Ă€r IP-65 klassad, vilket betyder att den tĂ„l regn och rusk – Ă€ven om din katt inte Ă€r speciellt förtjust i det vĂ€dret kan det vara skönt att veta att spĂ„rningen i alla fall kommer att fungera. Speciellt om katten kanske söker skydd i nĂ„got förrĂ„d eller likande vid plötsligt regn.

En rolig funktion Àr att GPSen har en mikrofon, som gör att du kan lyssna till kattens omgivning. DÄ kan du ocksÄ höra om det finns nÄgot i nÀrheten som lÄter som att det skulle kunna vara farligt för katten.

Priset ligger pÄ cirka 1 000 kronor.

2. BĂ€st i test

TK-STAR

TK-911

3. Recension av Minifinder Atto

Det hÀr katt gps halsbandet passar extra bra för katter som har tendenser till att vara borta under en lÀngre period eftersom den har en standby-tid pÄ cirka 20 dagar. SÄ lÀnge bör inte en katt vara hemifrÄn och vara utan uppsyn, men som alla kattÀgare vet Àr det svÄrt att styra över en katt och med denna kan du Ätminstone ha koll pÄ var katten befinner sig under sin lÄnga utflykt.

Den hĂ€r GPSen Ă€r relativt dyr och vill du kunna anvĂ€nda den till max och kunna följa din katt i realtid behöver du dessutom Ă€ven teckna ett abonnemang som du betalar för mĂ„nadsvis. VĂ€ljer du dock att göra det kommer du att kunna ha full kontroll över din katt och du fĂ„r tillgĂ„ng till flera praktiska funktioner. Det kan vara bra att veta att om du vill följa katten i realtid kommer batteritiden minska, och nĂ€r den Ă€r aktiv Ă€r batteritiden runt 4–5 dagar.

Det finns tvÄ saker som utmÀrker den hÀr GPSen. Den ena Àr ett den Àr mycket liten och vÀldigt behÀndig. Alla vet vi att katter Àr bestÀmda djur, och en stor GPS som kÀnns obekvÀm kommer inte uppskattas av ditt husdjur. Den hÀr Àr dock sÄ liten och smidig att chanserna Àr rÀtt stora att katten inte ens kommer mÀrka av att den sitter pÄ halsbandet.

Den andra funktionen som Àr utmÀrkande för Minifinder Atto Àr att den har en högtalare, som du kan prata med din katt i. Du kan alltsÄ prata med din katt Àven om den befinner sig flera kilometer ifrÄn dig. Om det Àr nödvÀndigt eller ens anvÀndbart lÀmnar vi osagt, men det Àr helt klart en rolig funktion om inte annat.

Priset ligger pÄ cirka 2 300 kronor och dÄ tillkommer en abonnemangsavgift som startar pÄ 89 kronor i mÄnaden.

3. Dyrast

Minifinder

Atto

Kan jag lita pÄ en katt GPS?

Absolut, Àr katten utomhus visar en GPS en mycket exakt position. Skulle katten befinna sig inomhus eller under marken blir positionen nÄgot sÀmre men du kommer ÀndÄ kunna se vilket omrÄde den befinner sig i.

Hur lÀnge hÄller batteriet pÄ en katt GPS?

Det beror pĂ„ om du anvĂ€nder den i realtid eller pĂ„ standby. PĂ„ standby kan batteritiden variera mellan cirka 5–20 dagar beroende pĂ„ mĂ€rke. SpĂ„rar du i realtid rĂ€cker batteriet runt 8–12 timmar.

Hur fÀster jag GPSen?

Den kommer antingen med ett tillhörande halsband eller med ett clip som du fÀster pÄ kattens befintliga halsband.

Nyheter och tips till ditt husdjur

HĂ€r delar vi med oss av tips och nyheter till erat husdjur!

Hur fungerar en katt GPS?

Det finns som sagt tvÄ olika typer av GPSer till djur, antingen behöver du teckna ett abonnemang som du betalar för eller sÄ rÀcker det med att du har ett SIM-kort. Du kommer att behövs ett SIM-kort till alla GPSer, men nÀr du köper en som du ocksÄ behöver ha ett abonnemang till brukar SIM-kortet och avgiften för SIM-kortet ingÄ i abonnemangspriset.

Innan du lÄter katten gÄ ut med GPSen behöver du koppla ihop den med din telefon eller dator. Det vanligaste och enklaste brukar vara att ladda ner den tillhörande appen till telefonen och sedan följer du helt enkelt instruktionerna för hopkoppling. FÀst sedan GPSen i kattens halsband.

GPSen skickar radiosignaler till en satellit, och sedan skickar den vidare informationen till appen i din telefon. Informationen bestÄr av koordinater om var GPSen befinner sig, men vanligtvis visas dessa koordinater som en plats pÄ en karta i appen för att det ska bli enkelt för dig att lÀsa av.

PÄ de flesta katt GPSer finns möjligheten att lÀsa av var din katt befinner sig i realtid, men det Àr rÀtt sÄ batterikrÀvande och gör du det konstant kan du inte rÀkna med att batteriet pÄ GPSen kommer att hÄlla lÀngre Àn en dag ute för din katt. Vanligtvis brukar man istÀllet anvÀnda den för att se historik om var katten har befunnit sig, och endast lÀsa av position i realtid om du börjar bli orolig över var katten befinner sig.

Vanligtvis behöver du ha ett SIM-kort som har stöd för 2G, vilket de flesta har och kostnaden för SIM-kortet brukar vanligtvis inte bli speciellt mycket. Ett SIM-kort som Àr laddat med 100 kronor brukar rÀcka i nÄgra mÄnader som du spÄrar din katt varje dag, och Àr oftast mer prisvÀrt Àn ett abonnemang. Men dÀremot kan abonnemangen ha mÄnga bra andra funktioner.

Sammanfattning

Att fÀsta en GPS pÄ din katt Àr ett bra sÀtt för dig att hÄlla koll pÄ din utekatt och kunna spÄra upp den i fall att den Àr borta lÀngre Àn vanligt.

TyvÀrr Àr utbudet inte allt för stort gÀllande katt gps halsband men vi har recenserat de fem stycken pÄ marknaden vi tycker Àr vÀrda att nÀmna. Den allra bÀsta Àr TK-911 Mini GPS spÄrare, till den behöver du inte ha nÄgot abonnemang och du kan se ditt husdjur bÄde i realtid och hur den har rört sig historiskt.

BÄde Tractive GPS Car Tracker och Minifinder Atto tycker vi ocksÄ Àr tvÄ stycken superbra katt GPSer, men dÄ behöver du bara beredd pÄ att binda upp dig pÄ ett abonnemang, nÄgot vi vet att alla inte Àr.

Alla GPSer behöver ett SIM-kort, för dem utan abonnemang fÄr du köpa det separat men för dem med abonnemang ingÄr det i abonnemangskostnaden.

BĂ€st i test

TK-STAR

TK-911

Se pris