5 tips – Så får du det bästa uteköket
Visst låter det härligt att kunna stå och laga mat utomhus när vännerna är över på middag eller när du ska bjuda familjen på en god sommarlunch? Då är detta något som du själv kan göra verklighet av! Att skapa ett utekök hemma är inte allt för svårt. Utöver att det är både snyggt och praktiskt så smakar maten ofta som godast om den både lagas och äts utomhus!
Om du, som många andra, vill äta så god mat som möjligt och funderar på att bygga utekök kan våra tips nedan vara riktigt användbara. Genom att ta del av våra tips nedan behöver projekt utekök bli allt annat än svårt och krångligt. Då kan du också få till det bästa uteköket utan problem. Lycka till!
Koppla in el och vatten (om möjligt)
För att du ska kunna laga mat, diska och göra allt det du vill göra i ditt färdiga utekök behöver du vatten, samt eventuellt el. Det är bara ett faktum att allt blir så väldigt mycket enklare då, åtminstone om du har tillgång till vatten.
Att koppla in vatten behöver inte heller vara svårare än det låter. Många väljer till och med att bara koppla trädgårdsslangen till en kran, som sen kopplas till ytan under diskbänken. Då kan du både tvätta händerna och rengöra dina grönsaker utan att behöva gå in för att göra det. Du kan även diska och rengöra ytorna utomhus direkt med vattnet från kranen.
Vill du kunna koka, steka och använda köksredskap som kräver el behöver du installera el för utomhusbruk. Här kan du alltså inte bara dra elen inifrån. Tänk också på att aldrig dra en förlängnings- eller skarvsladd från ett uttag inomhus. För att få el utomhus krävs en jordbrytare, skarvsladdar märkta med kapslingsklass IP54 och jordade utomhusuttag.
Ha stora ytor
Ett “måste ha i utekök” är stora ytor. Något av det värsta som finns är ju när man inte har tillräckligt med plats att röra sig på. Det kan i alla fall stressa oss något otroligt. Vill du undvika detta ska du se till att ditt utekök blir luftigt och behagligt redan från början, det vill säga att det har stora arbetsytor och tillräckligt med förvaring.
I många färdiga utekök är arbetsytor och bänkar ofta en del av erbjudandet. Men när du ska bygga utekök själv måste du tänka på såväl höjden på arbetsytan som på att bygga något på baksidan som hindrar saker från att trilla ner bakom. Detta kommer även skydda från vind och är alltså nödvändigt att fixa direkt.
Gällande förvaring kan du använda de utrymmen du har under bänken, och även de som finns ovanför om du har möjlighet att sätta upp en hylla eller liknande. På så sätt kommer du ha möjligheten att förvara både redskap, bestick, porslin, glas, matlagningstillbehör och liknande i uteköket, vilket ju såklart kommer underlätta en del.
Placera uteköket på en bra plats
När man bygger ett utekök är placeringen något av det viktigaste. Var du bygger eller placerar ditt utekök kan ha stor påverkan på hur du och ditt sällskap upplever det, samt för hur det kan användas.
Det kan även spela roll när det kommer till bekvämligheter, komfort och funktionalitet. Står ditt utekök på en plats där solen lyser hela dagen kan det bli väldigt varmt. Det kanske inte heller är så behagligt att ha det precis intill där ni ska äta.
Beroende på om du ska ha uteköket ute hela året eller inte så kan det vara nödvändigt att bygga det av material som tål regn, snö, kyla och vind. Detta gäller då även de redskap du ska förvara ute.
En smart grej för att förenkla det hela är att ha ett rullbart utekök. Då kan du bara rulla köket dit du vill placera det under sommaren, för att sen rulla det till den plats där det står bäst under vintern.
Investera i en bra grill
Alla vill inte ha en grill, och det är okej. Däremot kan vi säga såhär – hela upplevelsen av ett utekök blir oftast väldigt mycket bättre om det finns en grill i närheten. Därför tycker många att det är värt att investera i en gasolgrill, eller en kolgrill om du föredrar det. Med den kan du laga mängder av varierande mat och få den riktiga känslan av att ni är utomhus.
Att ha ett utekök med grill innebär att du kan njuta av en hel grillkväll ute, där maten blir troligtvis även blir mycket godare. Om du dessutom förbereder den i ditt utekök kommer det hela bli ännu trevligare. Även om detta bara är ett tydligt exempel på placebo tycker vi att mat som förbereds och tillagas utomhus brukar smaka mycket godare. Det samma gäller om du lagar maten på en stekhäll ute, eller om du tillagar egen pizza i din pizzaugn.
När du har ett utekök med grill finns det dock vissa saker du måste tänka på, inte minst för säkerhetens skull. Om du ska bygga utekök själv är det oftast mer säkert att ha en gasolgrill än att ha en kolgrill. För med en gasolgrill är det inte lika stor risk att flamman från grillen når annat brännbart material.
Du behöver dock ett eldfast underlag, samt placera grillen på ett brandsäkert avstånd till andra ytor för att det ska bli helt säkert. Du bör även ha brandfiltar och brandsläckare nära till hands.
Ta hand om ditt utekök
När du väl har bestämt dig för att köpa ett färdigt, eller bygga ett eget, utekök vill du ju att det ska hålla så länge som möjligt. Därför är det viktigt att du tar ordentligt hand om det. Trots att det kan kännas som att detta kräver både tid och lite ansträngning är det helt klart värt mödan. Tänker man efter så krävs det inte så mycket för att det ska hålla sig bra.
Det du till exempel kan göra är att bygga ett utekök med tak. Då gör du en stor del av underhållsbiten redan i samband med bygget, vilket då gör att du slipper det när det väl finns på plats. Taket skyddar nämligen mot väder och yttre påfrestningar som kan skada och slita på köket, och så minskar det risken för att fåglar och andra flygande djur landar i köket. Taket kan även ge dig lite extra skydd över uteplatsen om den länkas samman med köket.
Du kan även göra dig en tjänst och slippa en hel del underhåll om du är noga med att använda bra, väder- och slittåliga material och verktyg när du bygger utekök. Köper du färdiga utekök bör du kolla vilket material tillverkaren använder, samt vad som är bäst. Se sen till att underhålla det enligt rekommendation, samt att våra rädd om det och rengöra det titt som tätt.
Kent, 59 år, föddes med hammaren i höger hand. Händig som få delar Kent med sig av sina tips till trädgårdslivet och hemmet.