Bästa soundbaren 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Soundbar bäst i test 2022

En soundbar, eller en ljudlimpa som det också kallas för är en separat ljudenhet som du fäster under din TV och som kommer att ge dig bättre ljud när du ser på TV. Det har länge varit populärt med hemmabiosystem, och en soundbar är ett mindre och smidigare alternativ till detta. Däremot ger det inte alltid lika bra ljud som ett riktigt hemmabiosystem av bra kvalitet.

En högtalare till TV i form av en soundbar kan absolut vara värt investeringen om du ofta titta på film eller tv-serier där bra ljud är en viktig del av upplevelsen. En soundbar kan ofta kopplas upp via Bluetooth eller Wifi, och är därför mycket smidig att använda tillsammans med en smartTV. Men det gör också att du kan spela musik från din telefon, exempelvis via Spotify direkt i soundbaren.

Bäst i test soundbar 2022

Det finns många olika soundbars på marknaden, och precis som med högtalare finns de i flera olika prisklasser och med olika funktioner och egenskaper. Vi har tittat på ett antal och recenserat de vi tycker är allra bäst.

1. Recension av Bose Smart Soundbar 300

Den som enligt oss är bästa soundbar och blir vår testvinnare är Bose Smart Soundbar 300. Bose är kända för att tillverka ljudenheter av allra högsta kvalitet och den här soundbaren är inget undantag. Ljudet är mycket fylligt och med bra bas som ger en fantastisk ljudupplevelse oavsett om du tittar på actionfilm, debattprogram eller sport.

Bose Smart Soundbar 300 analyserar vad du tittar på och höjer de centrala rösterna vilket gör att du får en mycket tydlig dialog som hörs bra även på avstånd. För just det kan ibland bli problemet, att ljudeffekterna blir mycket höga men sänker du volymen hör du istället inte dialogerna bra. Men med den här soundbaren är det problemet ett minne blott.

Bose är inte enbart kända för att tillverka produkter med riktigt bra ljudkvalitet, utan även riktigt snygga produkter och den här högtalaren till tv är också riktigt stilren och snygg. Den är sex cm hög och har en slimmad och snygg design som kommer att passa utmärkt under tv:n i de allra flesta hem. 

Du kopplar enkelt soundbaren till tv:n via en optisk ljudkabel eller via en HDMI kabel om du har en äldre tv-modell. Kopplar du den via en HDMI-kabel kan du dessutom fortsätta styra volymen via den vanliga fjärrkontrollen, något vi vet att många uppskattar. Annars styr du ljudet via den medföljande kontrollen alternativt genom att ladda ner Bose egna app. Via appen kan du också spela musik och liknande i din soundbar.

Vi tycker att det här är en riktigt bra soundbar, som är enkel att använda men som ändå levererar ljud i världsklass.

  Specifikationer

   • Vikt: 3.2 kg
   • Bredd: 69.5 cm
   • Djup: 10.3 cm
   • Höjd: 5.6 cm

  Kolla Priset

1. Bäst i test soundbar 2022

Soundbar med riktigt bra ljudkvalitet. Bose Smart Soundbar 300 är produkten för dig som vill ha de allra bästa ljudet och snygg design.

2. Recension av Sonos Arc

Är du en riktig ljudsnobb och endast det absolut bästa duger för dig rekommenderar vi helt klart Sonos Arc. Är du beredd att lägga ut en stor slant för din högtalare kommer du att få riktigt bra ljud med den här produkten.

Sonos Arc levererar första klassigt surround ljud med stöd för Dolby Atmos, något alla ljudnördar vet är synonymt med det bästa ljudet du kan få. Inuti soundbaren döljer sig hela elva stycken högtalarelement varav åtta av dem fokuserar på bas och mellanregister. Var dock uppmärksam på att alla TV-apparater inte stödjer Dolby Atmos, men är du så pass ljudintresserad har du säkerligen redan koll på det.

Enklast är det att styra soundbaren via Sonos egna app som du kan ladda hem kostnadsfritt. I den får du alla möjligheter till att kontrollera produkten och få ut mesta möjliga av den. Tack vare inbyggda mikrofoner kan du också styra den via Amazon Alexa eller Google Assistant.

Designen är snygg och är något cylinderformad, vilket gör att den sticker ut på marknaden från de flesta övriga soundbars då de brukar vara mer rektangulära. Den här ser modern ut, vilket den också är eftersom den tillkom på marknaden år 2020.

Vi upplever ljudet mycket balanserat och troligtvis kommer du inte kunna få en bättre ljudupplevelse via en soundbar än vad du får med Sonos Arc. Men som sagt, då måste du också vara beredd på att lägga ut pengarna.

  Specifikationer

   • Vikt: 6.25 kg
   • Bredd: 114.2 cm
   • Djup: 11.6 cm
   • Höjd: 8.7 cm

  Kolla Priset

2. Lyxvarianten

Sonos Arc är soundbaren för dig som bara nöjer dig med det allra bästa. Första klassigt surround ljud med stöd för Dolby Atmos.

3. Recension av Sony HT-X8500

Är du ingen ljudsnobb men vill ändå ha en bra högtalare till TV i form av en soundbar till ett bra pris tycker vi du ska titta närmare på Sony HT-X8500.

Den här soundbaren har inte mycket extra funktioner och den är väldigt grundläggande, men ljudet är bra och den levererar det vi förväntar oss att en soundbar ska leverera – men kanske inte så mycket mer.

Även denna har dock stöd för Dolby Atmos vilket gör att du kan få ett riktigt bra ljud om din TV har stöd för det. Du kan inte koppla upp den mot Wifi, och får istället koppla upp den via Bluetooth som inte alls har samma räckvidd. Men det fungerar bra så länge du och din telefon sitter framför tv:n.

Den har två stycken högtalarelement, en på varje sida och i mitten är den utrustad med en subwoofer som gör att även basljudet levereras på ett tillfredsställande sätt. Riktiga ljudsnobbar kommer troligtvis inte att bli nöjda med den här soundbaren från Sony, men för de allra flesta som gillar att se på film och tv fungerar den alldeles utmärkt.

Den har en snygg och subtil design, men finns endast i svart.

  Specifikationer

   • Vikt: 3.1 kg
   • Bredd: 89 cm
   • Djup: 9.6 cm
   • Höjd: 6.4 cm

  Kolla Priset

3. Bästa soundbar inom budgetkategorin

Prisvärd soundbar som ger ett kristallklart ljud. Sony HT-X8500 passar dig som vill ha en enkel men bra soundbar till TVn.

4. Recension av Sonos Beam

Vill du ha mer av ett mellanting mellan Sonos Arc och Sony HT-X8500 kan vi rekommendera Sonos Beam. En mycket prisvärd högtalare för dig som ändå har en hel del krav på ljudet, men varken vill eller kan lägga ut de 9 000 kronorna som Sonos Arc kostar.

Den här har fem stycken inbyggda ljudelement som gör att ljudet blir mycket balanserat. Dessutom märks det tydligt att hur elementen är riktade är mycket genomtänkt och ljudet fördelar sig i rummet på allra bästa sätt. Diskantelementet sitter i mitten, vilket gör att ljudet som ibland kan vara svårt att höra, exempel dialoger riktas rakt fram och ger dig en bättre chans att höra allting.

Även om du kan spela musik på alla soundbars är de främst framtagna för att leverera bra ljud till film och tv-serier. Sonos Beam däremot är faktiskt framtagen även med musik i åtanke och levererar en riktigt bra musikupplevelse. Visst kan den inte ersätta en riktig bra trådlös högtalare anpassade för just musik, men den är inte långt ifrån.

Du kan styra den här soundbaren via Apples Siri, Amazons Alexa eller Google Assistant. Du kopplar upp den via wifi, men däremot saknar den Bluetooth uppkoppling. Sonos Arc har inte heller Bluetooth uppkoppling och troligtvis har Sonos tagit beslutet att det inte är värt det, då wifi uppkoppling är mycket mer användbart.

  Specifikationer

   • Vikt: 2.88 kg
   • Bredd: 65.1 cm
   • Djup: 10 cm
   • Höjd: 6.9 cm

  Kolla Priset

4. Prisvärd soundbar

Soundbar som är framtagen för att även spela musik riktigt bra. Sonos Beam kan styras via röststyrning och kopplas upp via Wifi.

Hur installerar jag en soundbar?

Vanligtvis kopplar du den till din TV via en HDMI-kabel. Du brukar också kunna koppla upp den via Bluetooth eller wifi mot en mobil enhet för att kunna streama musik, styra inställningar eller kontrollera volymen.

Var ska jag placera min soundbar?

En ska placeras under eller över tv:n och vara centrerad. Helst ska den sitta mittemot soffan så att ljudet kommer rakt emot dig. De flesta kan du placera både liggande på tv-bänken eller väggmontera.

Vad innebär antalet kanaler?

I specifikationerna på soundbars kan det stå hur många kanaler som finns, det betyder hur många inbyggda högtalare som finns i den. Om det står exempelvis 5.1 kanaler innebär det fem högtalare och en subwoofer. Ju fler kanaler desto bättre ljud.

Senaste elektroniknyheterna

Här delar vi med oss av tips och nyheter från elektronikbranschen.

Aktuella Erbjudanden

middag under infravärme
lamp24 logo png

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

Varför bör man ha en soundbar?

Duger det inte med de inbyggda högtalarna som finns i tv:n undrar kanske du? Jovisst kan det göra det, men de kan sällan leverera riktigt bra ljud. Vill du ha en bättre ljudupplevelse behöver du med andra ord skaffa externa högtalare. Ett alternativ är att köpa trådlösa högtalare, men om du vill få mer kraft och djup i ljudet ska du istället se över alternativet soundbar eller hemmabiosystem.

Väljer du hemmabiosystem behöver du dock vara beredd på att det krävs en del installation, att det kan gå kablar runt hela vardagsrummet och att det kommer att kosta en del. Därför kan en soundbar vara ett mycket bättre alternativ för många. En soundbar placerar du under din tv och slipper därför också kablar som ska dras lite här och där.

En soundbar är liten och kompakt, men levererar ändå ett riktigt bra ljud. Du ansluter den enkelt via en endaste kabel till tv:n, och är den kopplad med HDMI brukar du dessutom kunna fortsätta använda fjärrkontrollen som hör till tv:n.

Hemmabiosystem eller soundbar – vad ska jag välja?

Som vi tidigare var inne på har du idag ett par olika alternativ att välja mellan då du vill maximera ljudupplevelsen från TV:n. Det vanligaste alternativet är att man köper till en soundbar, så som de olika produkterna som vi listat i vårt soundbar bäst i test ovan. Men det blir även allt vanligare att man väljer att installera ett så kallat hemmabiosystem.

En soundbar kan liknas vid en mindre och mer kompakt variant av hemmabiosystem. Det finns dock ett flertal skillnader mellan de två alternativen, så som att en soundbar endast består av en enhet medan ett hemmabiosystem består av flera komponenter. Vilket av dessa två alternativ som är bäst beror på vad du är ute efter.

Att tänka på vid köp av soundbar – så väljer du rätt högtalare till TV

Det kan vara bra att göra en del research innan du köper din soundbar. Det för att öka chanserna om att du blir så nöjd som möjligt med resultatet. För att underlätta köpet av bästa soundbar för dig har vi här nedan valt att lista de saker som enligt oss är viktigast att tänka på inför köpet.

Extern eller inbyggd subwoofer

En del soundbars har en extern subwoofer, medan andra har en inbyggd sådan. Beroende på vad just du vill få ut av din soundbar till TV – framförallt när det kommer till ljud och kvalité – kan det ena eller andra alternativet passa bättre.

En extern subwoofer kan ofta leverera bättre bas, men tar såklart också mer plats. Inbyggda högtalare gör att själva soundbaren i sig tar mer plats, men att du slipper köpa till extra tillbehör. Generellt sätt brukar man säga att ju fler högtalare, eller kanaler som det också kallas, en soundbar har desto bättre och mer kraftfullt blir ljudet.

Det är dock inte bara antalet kanaler som är avgörande för ljudet, utan även deras placering och format. Några vanliga alternativ när det kommer till presentation av högtalare och subwoofers är 2.0, 2.1 och 5.1 – den första siffran står för antalet (inbyggda) högtalare, och den andra står för antalet (externa) subwoofers.

Apparatens storlek och plats i hemmet

Plats är något du generellt också behöver titta på inför valet av soundbar. Det vill säga, hur mycket plats apparaten du kollat på tar och hur stor plats det finns där du planerat att placera din sound bar TV.

De flesta modeller är små och kompakta, men det krävs ändå att det finns en viss plats för att det ska vara möjligt att installera den. Det framförallt då det bör vara luftigt och fritt runt om den så att ljudet kan cirkulera och framhävas på bästa sätt.

Kompatibel med din TV

En annan sak du måste se till är att du kan koppla sounbar till TV. Har du en väldigt gammal tv är det inte säkert att alla soundbars är kompatibla med dem, speciellt inte de mest moderna varianterna. Har du flera teknikprylar och konsoler som du vill kunna koppla in måste soundbaren ha passande anslutningsmöjligheter även för dessa.

Vissa soundbars har exempelvis ingen HDMI-ingång, och det kanske är det enda din moderna och smarta TV har. För att det hela ska kännas smidigt och funka felfritt är detta alltså viktigt. Precis som att du måste kunna ladda ditt aktivitetsarmband måste du kunna koppla in eller synka din soundbar med din TV-apparat och övriga tekniska apparater.

Ljudkvalité i förhållande till pris

Något som väldigt många kan hålla med om är det absolut viktigaste vid köp av soundbar är dess ljudkvalité. Denna bör inte bara vara bra, utan den bör även vara bra i förhållande till produktens pris.

Här är det framförallt frågan om hur många högtalare som finns, samt om dessa är inbyggda eller externa och var de är placerade, som avgör. Värt att nämna är att det idag finns många soundbars som ger bra ljud trots att de inte kostar så mycket. Vill du ha ett riktigt kraftfullt ljud får du dock vara beredd på att lägga lite mer pengar.

Hantering och övriga tilläggstjänster

Sist men inte minst bör du ställa dig frågan om du är i behov av att din TV sound bar kommer med olika funktioner och möjliga tilläggstjänster. Idag kan du nämligen hitta modeller av sound bar som kommer med inbyggd streamingmöjlighet och streamingtjänster, smarta appar, röststyrning, samt möjligheten att styra soundbaren direkt med TV:ns fjärrkontroll.

Att soundbaren kommer med streaming och olika streamingtjänster innebär många gånger inte bara att du kan streama musik direkt från exempelvis Spotify via ditt ljudsystem TV. Utan dessa tjänster innebär ofta också att du kan streama ljudet via Bluetooth eller Wi-fi trådlöst direkt till din smarta enhet.

Sammanfattning om soundbars

En soundbar är en högtalare till TV som placerar centrerat under eller över tv:n. Den här bättre ljud än tv-apparatens inbyggda högtalare och är både enklare och mer kompakt än ett hemmabiosystem.

Den soundbar vi har utsett till vår testvinnare är Bose Smart Soundbar 300. En mycket bra högtalare som leverera kristallklart ljud till bra pris, dessutom har den en riktigt snygg design. Är du däremot en riktig ljudsnobb rekommenderar vi Sonos Arc som levererar det absolut bästa ljudet du kan tänka dig. Men då får du också vara beredd på att betala en slant, då den kostar runt 9 000 kronor. Den stödjer Dolby Atmos, men kontrollera så att din tv också gör det.

Två mycket prisvärda soundbars är JBL Bar 5.1 och Samsung HW-MS66T som båda levererar bra ljud. JBL har dessutom två löstagbara högtalare som kan placeras längst bak i rummet samt en extern subwoofer. Du kan oftast streama musik trådlöst till din soundbar via Bluetooth eller wifi, vilket gör att du också kan använda den som trådlös högtalare i hemmet.

Bäst i test

Sonos Arc är soundbaren för dig som bara nöjer dig med det allra bästa. Första klassigt surround ljud med stöd för Dolby Atmos.

Bäst i test