Bästa drönare 2023
Drönare bäst i test 2023
Det har blivit allt mer populärt att köpa en drönare med kamera, och då tekniken har förfinats får man numera mer drönare för pengarna än någonsin tidigare. Precis som med många andra apparater när det kommer till teknik och hemelektronik finns det modeller av drönare som är riktigt, riktigt häftiga. Hos många av de mest moderna drönarna är räckvidden bättre, handkontrollerna mer påkostade och bildkvaliteten vid videofilmande och fotograferande ligger i nivå med hur en modern kompaktkamera presterar.
Men vilken drönare ska man välja egentligen, då det finns så många bra drönare på marknaden?
Den uppgiften hjälper vi dig med. I den här artikeln pratar vi mer om fyra perfekta drönarmodeller som alla är prisade i sina respektive produktsegment.
En drönare är i tekniska termer en obemannad farkost som man kan styra från avstånd. En modern drönare som du kan köpa online idag är i regel kontrollerbara med hjälp en egenutvecklad mjukvara som levereras som en mobil applikation. Moderna drönare har oftast även en GPS.
Du behöver inte vara uppkopplad mot internet såvida du flyger en drönare som är nischad mot konsumentmarknaden, och säljs av exempelvis DJI eller Ryze. Du behöver dock ha tillgång till internet för att ladda hem den app som krävs, men efter det krävs inte en internetuppkoppling.
En drönare för privat bruk kostar i regel från 1 000 till 20 000 kronor. Det exakta pris du betalar beror främst på den räckvidd, batterikapacitet samt den byggkvalitet som gäller. Utöver det är drönare från tillverkare med ett bra rykte, likt DJI, lite dyrare än med drönare av mer obskyra märken.
Du kan importera en drönare från Kina, men det är alltid en dålig idé. Drönare som du köper från Kina ofta kloner, det vill säga undermåliga versioner av de drönare man kan köpa här i Sverige. Utöver det är det nästan omöjligt att göra ett garantianspråk om du köpt din drönare i Kina.
Nyheter & Tips
Regler för drönare
Från och med den 1 januari 2021 är det nya regler som gäller för drönare, både i Sverige och resten av EU och EES. Mer specifikt måste du skaffa ett drönarkort, vilket vi talar mer om nedan.
1. Drönarkort ”öppen” – för enkla drönare och enkla flygningar
Ett drönarkort krävs alltid för enkla drönare, eller den kategori som Transportstyrelsen väljer att kalla för öppna kategorin. För att din drönare ska räknas in som en enkel drönare ska den väga mindre än 25 kilo, vilket är ett krav som precis alla drönare för konsumentbruk uppfyller.
För detta drönarkort finns det även regler gällande hur du får flyga med din drönare. Du får inte flyga mer än 120 meter upp i luften, och du får inte heller flyga på ett sätt som kan medföra fara för andra människor, djur eller egendom.
Du får inte heller flyga över vad Transportstyrelsen kallar för rekreationsområden. Termen rekreationsområde är löst definierad som “ett område som allmänheten har tillgång till för att utöva fritidsaktiviteter”. Vi tror att ett rekreationsområde innefattar områden såsom stränder samt platser där idrottsevenemang äger rum. Men då inte Sveriges bästa jurister kan ge en mer tydlig förklaring, kan tyvärr inte heller vi göra det.
För att kunna få ett drönarkort för enkla drönare och enkla flygningar måste du ansöka om ett sådant via Transportstyrelsens webbsida. Du måste där identifiera dig med Bank-ID, utföra ett skriftligt prov samt betala en registreringsavgift som årligen ligger på 50 kronor.
Registreringen tar cirka 5 till 10 minuter, och själva drönarkortet kostar 130 kronor vilket är en engångsavgift. Provet genomför du i regel på mellan 30 och 40 minuter.
2. Drönarkort ”specifik” – för avancerade drönare och mer avancerade flygningar
Om du vill kunna flyga utom synhåll och högre än 120 meter, då måste du skaffa ett specifikt drönarkort. Med detta drönarkort får du även flyga över folksamlingar utan deras tillstånd, och även här är det en maximal vikt på 25 kilo som gäller för din drönare.
Denna kategori av drönarkort delas in i tre delkategorier, som är mycket snarlika varandra med små individuella skillnader. För att ta ett drönarkort av klass specifik gäller exakt samma regler som för drönarkort öppen.
3. Drönarkort ”certifierad” – för mycket avancerade drönare och mycket avancerade flygningar
Om din drönare eller det sätt du flyger på uppfyller minst ett av de tre nedanstående aspekterna måste du skaffa ett drönarkort av typ certifierad.
- Din drönare har ett mått på 3 meter eller mer, och ska flygas utan direkt uppsikt över folksamlingar.
- Du ska transportera människor.
- Du ska transportera farligt gods.
Ingen person som flyger en drönare för privat bruk behöver skaffa ett drönarkort av typ certifierad. Särskilda certifieringsregler gäller dessutom för detta drönarkörkort.
Hur flyger man en drönare?
När du köpt en drönare har du tillgång till:
- En handkontroll: Som du står drönaren med.
- En kamera: Som filmar och tar stillbilder.
- Ett stativhuvud: Som gör att du kan vinkla kameran.
Handkontrollen
För att du ska kunna styra din drönare är det viktigt att du har vetskap om vilken spak som gör vad. Det finns sammanlagt två spakar på en handkontroll för drönare, och vi inleder med att prata mer om vad den vänstra spaken gör.
Med den vänstra spaken flyger du uppåt genom att dra spaken framåt eller nedåt genom att dra spaken nedåt. Med den vänstra spaken kan du även rotera drönaren åt sidorna, genom att föra spaken åt höger eller åt vänster.
Med den högra spaken kan du svänga åt höger och vänster, genom att föra spaken åt antingen höger eller vänster. Du kan även flyga fram eller tillbaka genom att föra den högra spaken fram, alternativt bakåt. När du styr din drönare med den högra spaken så lutar den sig alltid åt det håll du vill att den ska flyga.
Kameran
Kameran är nästan alltid stationär, det vill säga ej flyttbar. På handkontrollen finns det i regel en knapp som du ska använda för att ta ett kort, och en annan knapp som du ska använda för att starta respektive avsluta en videoinspelning. Denna knapp kan du använda för att få en bild av över vilket område du kört med drönaren, precis som att ett modernt aktivitetsarmband kan hjälpa dig att se över var du exempelvis sprungit eller gått.
Stativhuvudet
Mycket påkostade drönare är försedda med ett stativhuvud som du kan kontrollera och vinkla med hjälp av handkontrollen. Stativhuvud av hög kvalitet inkluderar i regel även skak- samt stabiliseringsfunktionalitet.
Så genomförde vi vårt drönare test
Vi testade ett flertal drönare själva, då vi äger några av de drönare som vi talar mer om i denna artikel. Samtliga drönare betygsattes och rankades även efter dessa kriterier:
Batteriet: Ju större och mer effektivare batteri, desto längre blir flygtiden.
Handkontrollen: Ska vara begriplig men samtidigt funktionsrik. Närmare bestämt tillräckligt enkelt utformad för att en nybörjare ska kunna hantera den, men samtidigt erbjuda tillräckligt med avancerade funktioner för att kunna göra mer kräsna drönapiloter nöjda.
Flyghöjden: Ska förslagsvis ligga på mer än 100 meter.
Den viktigaste aspekten är dock som alltid det pris du betalar kontra den funktionalitet du får ta del av. Man kan exempelvis aldrig förvänta sig att en drönare för cirka 1 000 kronor ska klara av att spela in film i 4K-kvalitet eller kunna flyga flera kilometer från drönarpiloten.
Sammanfattning drönare
En drönare hög kvalitet har ofta också en hög prislapp, men om du tänker på hur många timmars nöje du har framför dig är priset du betalar trots allt lågt. I den här artikeln pratade vi först om DJI Mavic Air 2, som är en utmärkt allround-drönare med kraftfulla specifikationer.
Därefter fick du läsa mer om DJI Mini 2, som är en funktionsspäckad och lättviktig drönare som dessutom har en förhållandevis låg prislapp. Budgetalternativet Ryze Tello går inte heller av för hackor, men då priset är lågt får man dock inte ta del av somliga mer avancerade funktioner som bara inkluderas när du köper en mer påkostad drönare.
Den drönare som utsågs till bästa premiumval var DJI FPV. Det vill säga en avancerad förstapersonsdrönare som även inkluderar ett VR-headset direkt från start. Oavsett vad du har för krav och tidigare vana gällande att flyga en drönare, tror vi att du blir nöjd om du köper ett av de drönaralternativ som vi handplockat åt dig.
DJI Mini 2 är som namnet antyder en lite mindre drönare. Funktionaliteten är det dock inget fel på. Du kan spela in video i 4K-kvaltiet, och utöver det inkluderas många avancerade självporträttslägen.
Premium