Stora Fitbit-testet 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Ett aktivitetsarmband är ett bra hjälpmedel om du vill få en bättre översikt av hur mycket du rör på dig. För många personer kan ett bra aktivitetsarmband fungera motiverande och göra att man motionerar mycket mera än vad man skulle ha gjort om man inte använder ett. 

I dag finns det många olika aktivitetsarmband på marknaden. En del är enkla och har simpla funktioner medan andra är mer avancerade. Ett av de mest populära märkena som finns är Fitbit, och i det här testet kommer vi recensera tre av deras modeller utifrån egenskaper, utseende och andra funktioner.

Fitbit Sense 2 – test och recension

Fitbit Sense 2 är ett aktivitetsarmband som på sätt och vis också fungerar som en smartwatch. Den här modellen är den första som lanserats efter att Fitbit förvärvades av Google. Även fast det här är en modell som på vissa sätt kan ses som en smartwatch är det viktigt att poängtera att det inte är möjligt att installera appar från tredje part. Däremot har den andra funktioner som gör den till ett bra alternativ för dig som vill ha ett aktivitetsarmband.

Fitbit Sense 2 är ett aktivitetsarmband som spårar och kartlägger dina stressnivåer. Det gör den genom att mäta hudens temperatur. Klockan fungerar både med iOS samt Android och designen är enkel och stilren. Klockan är bekväm på armen och har en bra och tydlig skärm. Vad gäller spårandet av aktiviteter kan en Fitbit Sense 2 spåra puls, EKG, acceleration och höjd. Det finns även inbyggd GPS, högtalare och mikrofon. Det finns dessutom avslappnings- och meditationsövningar som hjälper dig att komma ner i varv och ta mikropauser under dagen.

Ser man till batteritiden lämnar Fitness Sense 2 inte mycket att önska. När klockan är fulladdad kan den användas i upp till en vecka. Väljer man att skärmen alltid ska vara igång förkortas batteritiden något, men i grund och botten är batteritiden en av de stora fördelarna med aktivitetsarmbandet. Själva klockan har ett relativt förmånligt pris, men däremot är vissa funktioner låsta bakom prenumerationer som kostar. Dock får man tillgång till de allra viktigaste hälsofunktionerna utan att betala för en prenumeration. 

Fitbit Sense 2 kan användas när man duschar och badar då den är vattenresistent upp till 50 meter. Vidare finns det även stöd för Fitbit Pay, ett kontaktlöst betalningssystem som fungerar med vissa banker. Med tanke på att Fitbit numera är en del av Google är det även förväntat att klockorna i kommande uppdateringar kommer få stöd för Google Wallet.

Som helhet är det här ett aktivitetsarmband i premiumklass. Däremot hade det varit tacksamt om den hade lite fler smartwatch-funktioner som andra armband kan ha. Att kunna installera appar som exempelvis Spotify skulle vara ett plus. Eftersom det inte är möjligt är det här främst en klocka för dig som vill optimera din kondition och hälsa, snarare än använda aktivitetsarmbandet som komplett smartwatch. 

Fitbit Versa 4 – test och recension

Fitbit Versa 4 är på många sätt väldigt lik Sense 2. Jämfört med just den här modellens föregångare, Versa 3, är den både tunnare och lättare. Det är en bekväm Fitbit att bära runt armen hela dagen och med hjälp av de praktiska armbanden i silikon hålls klockan på plats även när du rör på dig mera. Gillar man inte originalbanden går det också att byta ut dem till andra. En stor uppgradering Fitbit gjort på Versa 4 från den föregående modellen är att de adderat en fysisk tryckknapp och inte endast en touchscreen. Det minimerar risken för att man kommer åt reglagen och funktionerna i misstag.Det som i huvudsak skiljer Versa 4 och Sense 2 åt är att den här modellen inte kan kontrollera hjärtrytmen för att upptäcka eventuellt flimmer. Likt Sense 2 har även Versa 4 flera mätfunktioner inom området hälsa, och klockan går att koppla ihop med Fitbit Pay. Det går även att ta röstsamtal över Bluetooth. Versa 4 går även att använda med Alexa.

Om vi då ska titta närmare på vilka hälsofrämjande funktioner och kartläggningar du kan göra med en Versa 4 återfinner du naturligtvis de vanliga, såsom att mäta antal steg och hjärtslag per minut. Du får dessutom inblick i hur din andning fungerar och hur väl syresatt blodet är. Den inbyggda GPS:en fungerar bra, och det innebär att man på löprundor eller andra träningspass där distansen är viktig inte är tvungen att ta med sig mobiltelefonen för att kontrollera hur långt man sprungit. 

Slutligen är Versa 4 vattentät upp till 50 meter, och aktivitetsklockan kommer automatiskt registrera när du tränar eller rör på dig. En nackdel med Versa 4, och även Sense 2, är att man har tagit bort möjligheten att kontrollera musik samt support för Google Assistant. Det går dessvärre inte heller att installera andra appar på Versa 4, men eftersom Fitbit i grund och botten är aktivitetsarmband och inte tänkta att vara smartklockor så är det överkomligt.

Fitbit Inspire 3 – test och recension

Fitbit Inspire 3 är den billigaste av de tre aktivitetsarmband vi har nämnt i den här texten. Det här är en riktigt bra budgetvariant för dig som inte vill spendera hur mycket som helst, men ändå vill få tillgång till grundläggande funktioner. Fitbit Inspire 3 är mycket smalare än de ovanstående modellerna och väldigt smidig att ha på sig. Klockan kommer med en ljus och skarp touchscreen med rundad form. Det är alltså en stilren klocka att ha runt armen samtidigt som man får insikt i sin hälsa.


De främsta fördelarna med den här modellen av Fitbit är att batteritiden är otroligt bra, och att det är möjligt att kartlägga sin sömn och syresättning – förutom de mer självklara funktionerna som finns på en aktivitetsklocka såsom pulsmätning och distansmätning. Ska någonting nämnas som är negativt med Fitbit Inspire 3 så är det att man behöver köpa en prenumeration för att kunna dra nytta av alla funktioner, att det inte går att använda den för betalningar som man kan med Sense 2 och Versa 4, samt att det inte finns en inbyggd GPS.

Även fast man behöver betala för att få tillgång till samtliga funktioner så finns en fördel med Fitbit Inspire 3, och det är att alla som köper den får testa premiumfunktionerna kostnadsfritt i ett halvt år. Det innebär att man kan prova hur en sådan prenumeration fungerar innan man bestämmer sig för om man ska betala för det eller inte. Det här är ett bra budgetval för dig som inte vill spendera för mycket på en ny Fitbit, men som ändå vill få en bättre insikt i din hälsa. 

Köp Fitbit till ett rabatterat pris

Om du har hittat en Fitbit du vill köpa rekommenderar vi dig alltid att först kolla om det finns några rabattkoder du kan använda för att betala lite mindre än det normala priset. Med jämna mellanrum är det möjligt att köpa en ny Fitbit på rea, så vi rekommenderar att du håller utkik på vår hemsida för att se om du hittar en kod som gör köpet till ett fynd. 

Ifall du är osäker på vilken aktivitetsklocka du ska köpa kan du även läsa vår guide till de bästa aktivitetsarmbanden, där vi recenserar och testar modeller från flera tillverkare. Vi är helt säkra på att någon av alla de modeller som finns ute på marknaden kommer passa perfekt för dig och det du vill få ut av köpet.