Bästa skötbord 2023

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Kompletta skötbord guiden 2022

De allra flesta är nog medvetna om att den första tiden som nybliven förälder till stor del består av att byta blöjor. Hur många blöjor man kommer behöva byta på bebisen varje dag är svårt att säga exakt, men det brukar i alla fall röra sig om ett flertal blöjbyten om dagen. Det innebär alltså du kommer behöva lägga ner en hel del både tid och energi på detta. Något som kan underlätta då du ska byta blöja, och som därmed på sikt kan göra att du sparar både tid och ork, är ett skötbord.

Har du ett skötbord innebär det att du har en specifik avsedd plats för allt som har med blöjbyten att göra. Där kan du förvara allt ifrån blöjor och tvättlappar till olika rengöringsprodukter och rena kläder. Det är med andra ord en investering som kan göra livet som småbarnsförälder lite enklare!

Att köpa ett skötbord

Det finns med andra ord mycket som talar för att ett skötbord kan komma att underlätta livet som småbarnsförälder rätt rejält. Du har en specifik, anordnad plats att förvara alla hygienartiklar, blöjor och liknande på, det går smidigt och enkelt att byta blöjorna, du har nära till papperskorg och rengöring, och så kan du stå på ett behagligt och ergonomiskt sätt. 

Att köpa ett skötbord kan alltså vara ett riktigt bra tips för dig som nybliven förälder. Andra produkter som kan underlätta föräldralivet på samma sätt är amningsprodukter, babyskydd, babysäng och gravidkudde för mamman – som även kan omvandlas till ett babynest eller temporärt skötbord då du inte har tillgång till ditt stationära.

Det bästa är att det kan användas under flera års tid, ja det vill säga tills det att du inte längre behöver byta blöja på barnet. Blir du gravid igen och får fler barn är det bara att dra fram skötbordet igen för att vara redo inför alla byten som ska göras. 

När det kommer till att köpa ett skötbord finns det dock ett flertal saker som kan vara bra att tänka på. För idag finns det så många olika modeller av skötbord att det kan vara svårt att veta vilket av alla alternativ man ska välja. Vilken modell passar just dina behov och önskemål bäst? Vad är det just du söker till ditt hem och till ditt barn?

Jämföra skötbord

För att du ska få en tydligare bild av vilka olika modeller av skötbord som kan passa just dig, ditt barn, ditt hem och din situation bäst är det nödvändigt att jämföra skötbord. Genom att jämföra skötbord kan du jämföra olika modeller med varandra, se över deras olika egenskaper och funktioner och förstå vad som skulle ge dig det du söker. 

Det kan vara värt att lägga lite tid och energi på att jämföra skötbord med varandra för att på ett mer långsiktigt och trovärdigt sätt kunna hitta just den modell som är bäst för dig. Bara för att en viss person anser att en viss typ av skötbord är bäst betyder inte det att det är bäst för just dig. Det helt beroende på vad ni har för olika förutsättningar. 

Är skötbord nödvändigt?

Genom att använda er av ett skötbord säkerställer ni en hygienisk tillvaro i hemmet. Sedan behöver det inte vara ett skötbord utan det går minst lika bra att använda sig av en skötbädd.

Vilket skötbord ska man välja?

Vilket skötbord som passar er bäst beror på hur er situation ser ut. Behöver ni ofta ha med er skötbordet kan det vara bra att välja ett skötbord som är ihopfällbart.

Vad ska man ha på ett skötbord?

Här kommer våra tips till vad du bör ha på ditt skötbord: Våtservetter, Tvättlappar, Multiolja, Överdrag, Nappar, Gosebjörn

Varför bör man ha ett skötbord?

Som vi tidigare var inne på finns det många anledningar till att man som småbarnsförälder bör investera i ett skötbord. Det kommer underlätta föräldralivet på flera olika sätt och bidra till att du får en både enklare och mer bekväm vardag. 

Det finns såklart inget som säger att man måste ha ett skötbord för att man ska kunna byta blöja på barnet, utan det kan man ju även göra exempelvis på sängen eller till och med på golvet vid behov. Men, med en specifikt anpassad plats för blöjbytena blir allt väldigt mycket smidigare. 

Så, vill du att föräldralivet ska bli något enklare, smidigare och mer bekvämt skulle vi absolut rekommendera dig att investera i ett skötbord. Det ökar komforten för både förälder och bebis i vardagen! Nedan listar vi de främsta anledningarna till varför man bör ha ett skötbord:

Bra och behagligt för din kropp

En av anledningarna till att man bör ha ett skötbord där man kan göra alla blöjbyten är att blöjbytena kan göras på ett bekvämare, bättre och mer ergonomiskt sätt. Tack vare att skötbordet ser till att du kan byta barnets blöjor på rätt höjd är det med andra ord behagligare och mer skonsamt för din kropp. Det är skönare för rygg, axlar, armar och nacke. 

En och samma plats för allt du behöver 

Ett skötbord är också väldigt praktiskt då du kan samla allt du behöver och vill ha på ett och samma ställe. Tack vare skötbordets alla smidiga lådor, fack och ytor kan du se till att ha allt från nya blöjor och hygienartiklar till handdukar, våtservetter och rena kläder till bebisen lättillgängligt inom räckvidd. 

På så sätt slipper du oroa dig för att du ska behöva springa iväg och hämta något under tiden som du gör själva blöjbytet (att lämna barnet ensamt vid bytet är inte att rekommendera), och kan istället känna dig trygg och bekväm med vetskapen att allt du kan tänkas behöva är enkelt och smidigt att nå. 

Det gör hela processen mer bekväm för både dig och barnet. Du kan även ha en papperskorg precis intill för att fortsätta hålla det fräscht och rent intill blöjstationen samtidigt som du underlättar för dig själv.  

Mångsidig användning

Sist men inte minst har skötbordet den fördelen att det kan användas som en vanlig förvaringsmöbel eller avlastningsskåp när ni inte längre är behov av ett skötbord. Väljer du att köpa ett skötbord är det med andra ord en investering som kan användas såväl under småbarnsperioden som efteråt. Köpet kommer alltså vara användbart och hålla i många år. 

Olika typer av skötbord

Något som kan vara bra att veta om i samband med att man ska köpa ett skötbord är att det finns olika modeller att välja mellan. Dessa kommer med olika egenskaper och funktioner som kan göra att de passar mer eller mindre bra för just dig och i ditt hem. 

Det finns såklart en uppsjö av olika varianter att välja mellan även inom dessa specifika modeller av skötbord, med egna egenskaper och funktioner som kan vara bra på olika sätt. Men att kunna utgå ifrån de olika grundkategorierna när man ska köpa ett skötbord kan underlätta valet rätt rejält. 

Skötbord med förvaring

Om du har plats för ett lite större skötbord och känner att du har ett behov av lite mer generösa förvaringsytor och mer mångsidig användning kan ett skötbord med förvaring vara att rekommendera. Här kan du få plats med allt du behöver för blöjbytet och för att sköta barnet, det vill säga även det där extra som du kanske inte trodde att du behövde.

När du inte längre är i behov av själv skötbordet kan en sådan lite större modell göras om till en praktisk förvaringsmöbel som kan användas där du önskar och behöver i hemmet. Så länge du har gott om plats i hemmet kommer detta vara en mycket bra investering. Enkelt och praktiskt!

Väggskötbord 

För dig som inte har så mycket yta att ta av, och som därmed vill spara så mycket plats det bara går kan ett väggskötbord vara en smart lösning. Det enda negativa med detta är att du oftast måste borra håll i väggen för att kunna sätta upp det. Det krävs även lite montering och fix för att du ska kunna använda det. Annars är det smidigt och tar liten plats. 

Hopvikbart skötbord

Sist men inte minst kan du välja att köpa ett hopvikbart skötbord. Dessa modeller är inte riktigt lika stabila och rejäla men funkar ändå bra då du inte vill behöva ha skötbordet ståendes framme och uppe hela tiden. Ett vikbart skötbord tar mindre plats, är enkelt och smidigt att använda vid behov, kan fällas ihop och förvaras där du önskar, och är ofta rätt billigt. 

Vad bör man ha vid och i ett skötbord?

För att användningen av skötbordet ska gå så smidigt och enkelt som möjligt är det smart att se till att ha allt du kan tänkas behöva inför, under och efter blöjbytet precis intill. Har du ett skötbord med förvaring kan du ju förvara allt i skötbordet. Men vad bör man då ha vid eller i ett skötbord? Vi anser att de viktigaste sakerna att ha vid eller i skötbordet är:

  • Blöjor 
  • Tvättlappar och våtservetter
  • Små handdukar
  • Krämer och salvor 
  • Babyolja och diverse rengöringsprodukter
  • Andra hygienartiklar som du använder för att sköta om barnet, så som nagelsax, nagelfil, termometer, nässug, öronpinnar, tops och servetter 
  • Napp och gosedjur/ annan leksak som kan underhålla och trösta barnet vid behov 
  • Rena kläder 
  • Papperskorg/ blöjhink 

Premium