Så slår du en bearnaisesås på mindre än 5 minuter

Innan du kan börja titulera dig ”hemmakock” finns det vissa nivåer du behöver uppnå. Den senaste saken in på listan över saker man bör behärska i köket är ”Egenslagen bea”. Det kanske låter avancerat, men var lugn, vi guidar dig till att göra den godaste bearnaisesåsen någonsin – hemma i ditt egna kök!

Den godaste såsen – bearnaisesåsen

Få ingredienser krävs för att skapa detta mästerverk – men det gäller att man är vaksam för att inte få en sås som skär sig.

Ingredienser Bearnaisesås – 2p

  • 0.5 Schallotenlök
  • Torkad dragon
  • 3-4 Vitpepparkorn
  • 5 msk Vitvinsvinäger
  • 1 msk Vatten
  • 1 Ägg

Smaksättning Bearnaisesås

  • Worchestersås
  • Tabasco
  • Färsk persilja
  • Färsk dragon
  • Salt
  • Peppar

Steg för steg Bearnaisesås

  1. Smält smören på medelvärme – OBS rör ej runt i smöret
  2. Lägg en äggula i en bunke
  3. Hacka upp schallottenlöken med din kökskniv och lägg i en kastrull med vitvinsvinäger och vatten
  4. Låt reducera ner tills det endast återstår ett par matskedar vätska och den torskade dragonen.
  5. Sila bort reduktionen och lägg åt sidan för att svalna.
  6. Häll i reduktionen i bunken med äggulan och vispa upp en fluffig sme
  7. Tillsätt sedan smöret sakta under konstant vispning. Lämna bottensatsen.
  8. När du nått rätt konsistens på såsen lägg bunken åt sidan.
  9. Rör i färska kryddor så som persilja och dragon.
  10. För en extra smakrik sås rekommenderar vi att man adderar ett par teskedar av Worchestersås och Tabasco.
  11. Smaka av och krydda upp med salt och peppar efter preferens.

Tips om bearnaisesåsen skär sig

En bearnaisesås är en såkallad ”emulisonssås” där man ska bygga ihop två såsen – i detta fall ”reduktionen” och ”smöret”. Om du tillsätter smöret allt för snabbt riskerar du att såsen skär sig vilket innebär att såsen ej binds ihop. Du märker ganska tydligt om såsen har skurit sig, smöret kommer lägga sig som en hinna över reduktionen och oavsett hur snabbt du vispar kommer inget att ske.

Det du kan göra vid ett sådant scenario är att tillsätta ett par droppar vatten och vispa så bör såsen bindas ihop på rätt sätt!

Vart kommer bearnaisesåsen ifrån?

Såsen är en fransk skapelse och har sin grund på restaurangen Le Pavillon Henri IV i utkanterna av Paris. Namnet är en hyllning till den tidigare renässanskungen Henrik IV som kom från det sydfranska området ”Bearn”. Därav namnet ”Bearnaisesås”.

Vilka varianter av bearnaisesås finns det?

Det finns ett flertal såser som har sin grund i en vanlig bearnaisesås. Bland annat har vi den populära ”Choronsåsen” där end tillsatsen är tomatpure vilket gör den mer rödaktig. Paloisesås finns också där dragon istället är ersatt med mynta.

Kan man använda elvisp när man gör en bearnaisesås

Givetvis funkar det utmärkt att använda en elvisp om man ska göra en bearnaisesås. Vi rekommenderar dock att du använder en vanlig ballongvisp då såsen är godast om man har lagt ner svett och tårar i såsskapelsen!

Nyheter

Följ oss

Nyheter