Bästa SMS-lån

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

SMS-lån är en form av snabblån. Att man använder den benämning man gör för den här sortens lån har att göra med att det tidigare var vanligt att man ansökte om lånet via SMS. Det finns fortfarande sådana aktörer kvar, men de allra flesta har numera SMS-lån som man ansöker om på nätet. Här kan du läsa mer om några av landets bästa SMS-lån. 

Hur fungerar och vad är SMS-lån?

Snabblån, även kallade för SMS-lån, är en form av högkostnadskrediter. Det här är en lånetyp som man ska se som en kortsiktig lösning när man behöver låna ett mindre belopp. Vilka villkor som finns och hur stora belopp man kan ansöka om varierar, men det är vanligt att man kan låna runt 10 000 kronor och att lånet har en kort löptid.

Med högkostnadskrediter menas att det är lån som har höga räntor och avgifter, och därför ska man säkerställa att man kan betala tillbaka lånet skyndsamt innan man ansöker om ett SMS-lån. 

Kreditupplysningar vid SMS-lån

När man ansöker om ett av landets bästa SMS-lån tar långivaren en kreditupplysning. Det finns inga SMS-lån utan kreditupplysning eftersom lagstiftningen säger att långivare behöver kontrollera de sökandes återbetalningsförmåga. Vissa kan tycka att det här är något som gör det onödigt svårt att få lån, men bestämmelserna finns för att minska risken för att privatpersoner och företag ska belåna sig för mycket. Faktum är ju att det blir väldigt dyrt om man inte klarar av att betala tillbaka pengarna man har lånat, i form av eventuella SMS-lån som resulterar i inkassofordringar.

En kreditupplysning görs via ett företag som inhämtar och sammanställer information om privatpersoners och företags ekonomi. I de flesta register finns det uppgifter om alla som bor i Sverige och som är över 15 år, men man får däremot inte ansöka om snabblån om man är under 18 år. 

Vad är SMS-lån?

Ett SMS-lån är en högkostnadskredit och en form av snabblån. Beloppen man kan låna är mindre än de är vid ett privatlån och löptiden är kort.

Hur tar man SMS-lån?

En ansökan om SMS-lån görs på internet direkt hos långivaren. Man bekräftar ansökan med BankID och får svar direkt.

Hur fungerar SMS-lån?

SMS-lån fungerar som andra typer av snabblån. Man ansöker om det belopp man vill låna och när man skickar in ansökan godkänner man att långivaren tar en kreditupplysning. Om man blir beviljad ett lån får man en återbetalningsplan som man ska följa där både amorteringar och räntekostnader finns medräknade.

Hur hög ränta har SMS-lån?

SMS-lån kan ha nominella räntor på allt från 3 % till 30 %. Eftersom räntornas storlek är av så pass varierande art behöver man ta sig tid att jämföra räntor på SMS-lån innan man bestämmer vem man vill låna pengar av.

Krav för att få ett SMS-lån

De aktörer som har SMS-lån har också vissa kriterier som de kräver att en sökande ska uppfylla för att de ska bevilja ett lån. Hur kriterierna ser ut är olika beroende på långivare, men det finns inga SMS-lån utan krav. Dock kan vissa långivare ha mycket snällare krav än vad andra har, och sådana aktörer kan det vara värt att vända sig till om man har en begränsad inkomst eller ett dåligt kreditbetyg.

Vanliga krav som ställs för att en ansökan om ett SMS-lån ska bli beviljad är:

  • Att den sökande måste vara minst 18 år
  • Att den sökande ska vara bosatt i Sverige
  • Att den sökande ska ha en deklarerad inkomst
  • Att den sökande inte får ha, eller endast ha ett visst antal, betalningsanmärkningar

De punkter vi har listat är generella villkor, men det finns alltså skillnader i hur kraven är uppbyggda. Exempelvis är det vissa aktörer som kräver att man ska vara minst 25 år för att få ett snabblån. Något annat som kan variera är hur stor den taxerade inkomsten behöver vara. Det går dock oftast att utgå från att man inte behöver ha en fast anställning för att kunna få ett SMS-lån, men däremot behöver man kunna uppvisa att man har någon form av inkomst. 

SMS-lån utan inkomst

En person som inte har någon inkomst alls kommer i regel alltid ha svårare för att bli beviljad ett lån. Om man ansöker om SMS-lån utan inkomst måste man på något vis bevisa för långivaren att man kan betala tillbaka lånet. Har man ingen taxerad inkomst blir det svårare för långivaren att göra en bedömning av hur återbetalningsförmågan ser ut. Om det är så att man har börjat arbeta och har ett arbetskontrakt eller lönespecifikationer som ännu inte syns i deklarationen kan man skicka in sådana intyg för att öka chanserna att få ett lån.

Om man inte har en inkomst men ändå behöver låna kan man istället behöva leta efter privatlån med borgenär. Det betyder att någon annan går i god för att lånet kommer betalas tillbaka. Om låntagaren själv inte har möjlighet att betala tillbaka beloppet kommer betalningsansvaret falla på borgenären.

Ytterligare ett alternativ är att ansöka om ett privatlån med säkerhet. För att bli beviljad ett sådant när man inte har en inkomst måste man använda någonting som pant för lånet, och värdet på det man använder som säkerhet bör ha samma eller högre värde än lånebeloppet. Vanliga säkerheter man kan använda är till exempel en bostad, ett fritidshus eller objekt som har ett värde, såsom konst och smycken.

SMS-lån med betalningsanmärkning

Att hitta aktörer som låter sina kunder låna med betalningsanmärkning är inte längre några konstigheter. Många snabblångivare har lån med betalningsanmärkning och när de bedömer kreditupplysningen tittar de även på andra faktorer som inkomst och övriga krediter. Det som kan skilja sig åt mellan långivare som godkänner anmärkningar är hur gamla anmärkningarna behöver vara. Utöver det kan det också finnas riktlinjer kring hur många betalningsanmärkningar man får ha. I regel kan man utgå från att ju fler man har, desto svårare är det att få sin låneansökan godkänd. 

SMS-lån utan UC med betalningsanmärkning

Hos UC påverkas kreditbetyget rätt kraftigt av betalningsanmärkningar, varför många föredrar att använda aktörer som inte använder sig av dem. Vill du ha ett lån utan UC med betalningsanmärkning kan du leta efter snabblångivare som använder sig av företag som Bisnode eller Creditsafe

Sms-lån som beviljar alla

Dessvärre finns det inga SMS-lån som beviljas till alla. Det görs alltid en individuell prövning av de ansökningar som kommer in, och de kan avslås om det inte finns en tillräckligt god betalningsförmåga. Även fast det inte finns SMS-lån som beviljar alla så finns det aktörer som har en betydligt högre andel godkända ansökningar än vad andra har. Personer som har en sämre ekonomi gör rätt i att leta efter de aktörerna. 

Så gör du för att hitta Sveriges bästa SMS-lån

Att veta hur man ska välja rätt av alla nya SMS-lån kan upplevas som snårigt, men om man benar ner processen med att hitta rätt långivare i ett par steg blir det genast mycket enklare. Först och främst behöver man kontrollera om det är möjligt att få ett så stort lånebelopp som man önskar. Vissa som har SMS-lån erbjuder mindre belopp som 5 000 kronor, medan andra kan erbjuda en att låna ett par tiotusen kronor. 

När man har ringat in ett par aktörer som erbjuder den summa man behöver låna är nästa steg att jämföra räntorna. En del långivare har fasta räntor, medan andra använder sig av en individuell räntesättning. Vid individuell räntesättning är det den sökandes ekonomi som påverkar vilken ränta man får på lånet. 

Slutligen behöver man även kontrollera hur lång löptiden är på lånet och beakta sin månadsbudget för att kontrollera så att man klarar av att betala räntorna och avgifterna. Som vi tidigare nämnt är löptiden ofta kort på SMS-lån, och man riskerar att få väldigt höga avgifter om man inte kan betala tillbaka lånet inom löptiden. 

De allra bästa SMS-lånen går att lösa i förtid. Det är någonting man ska kontrollera innan man skriver på avtalet. Hos många långivare är det kostnadsfritt att lösa lånet i förtid, men andra kan ta en avgift för att ersätta förlorade ränteinkomster. 

Hitta SMS-lån med direkt utbetalning

Man ska använda SMS-lån för att fylla ett kortsiktigt behov av en extra summa pengar, inte för att lösa sin ekonomi på lång sikt. Eftersom de här lånen är uppbyggda för att de snabbt ska fylla behovet av finansiering sker också utbetalningarna i en rask takt. Aktörerna som har SMS-lån har anpassat sina utbetalningsprocesser så att de ofta kan erbjuda direktutbetalning. 

En utbetalning påbörjas aldrig innan en ansökan är godkänd, men när den väl är det kan man få pengarna överförda till sitt bankkonto inom ett par timmar. 

SMS-lån med direkt utbetalning på natten och helger

De flesta snabblångivare hanterar sina utbetalningar främst på bankdagar när deras kundtjänst har öppet, men det finns också aktörer som har mer automatiserade processer och därför kan betala ut lån under natten och på helger. En förutsättning för att hitta ett sådant SMS-lån med direkt utbetalning är att ansökan görs med BankID

Något som är värt att tänka på är att även om långivaren behandlar och gör utbetalningen direkt kan det dröja ett tag innan man får pengarna beroende på vilken bank man har sitt konto hos. Ofta är kreditgivarna tydliga på sina hemsidor om hur snabbt du kan förvänta dig att ha pengarna tillhanda efter att en ansökan är godkänd, så om läget är väldigt bråttom är vår rekommendation att dubbelkolla detta hos långivaren innan du gör en ansökan. 

Bäst i test